Publicitātes foto

Kas jāzina par cilmes šūnām topošajiem vecākiem

Par veselību
2018. gada 28. maijā 10:33 2018. gada 28. maijā 10:33
  Karlīna Timofejeva
Daudzi topošie vecāki interesējas par sava gaidāmā bērniņa drošību nākotnē – par cilmes šūnu saglabāšanas iespējām, pielietojumu nākotnē. Tikai vienreiz mūžā ir iespēja saglabāt visu laiku vērtīgākās cilmes šūnas cilvēka dzīvē. Tas ir brīdis, kad mazulis nāk pasaulē. Pēc tam mirklis ir palaists vējā. Bērna cilmes šūnu saglabāšana ir kā apdrošināšanas polise, kas papildus sniedz drošības sajūtu.

Kas ir cilmes šūnas. Cilmes šūnas ir pamatšūnas, kas spēj pašatjaunoties un pārveidoties dažādos audos. Cilmes šūnas atrodamas arī pieauguša cilvēka orgānos un audos, tomēr to daudzums  ir mazs un šūnas vairs nav tik plastiskas kā jaunā organismā. Cilvēka dzīves laikā cilmes šūnu rezerves samazinās, tās iet bojā cīnoties ar slimībām, traumām, nelabvēlīgas vides ietekmē. Nabassaites asinis satur hematopoētiskās cilmes šūnas (HCS), kas tiek izmantotas asins slimību, piem., leikēmijas un dažādu veidu anēmiju ārstēšanā, kā arī atsevišķu audzēju ārstēšanā. Otrs šūnu veids, ko iegūst no nabassaites audiem ir mezenhimālās cilmes šūnas. Tās ir multipotentas šūnas ar spēju diferencēties par kaulu, skrimšļu, muskuļu un pat nervu audiem. Tās ir aktīvas, “jaunas” cilmes šūnas, ļoti efektīvas cilvēka audu un orgānu reģeneratīvajai terapijai. No nabassaites ir iespējams iegūt lielu cilmes šūnu daudzumu. Tas nozīmē, ka tādas šūnas ir izmantojamas vairākas reizes un pavairojamas, praktiski, neierobežoti. Nabassaites mezenhimālām cilmes šūnām nav atgrūšanas riska un nepieciešamības gadījumā tās tiek pielietotas jebkuram ģimenes loceklim.

Pielietošanas iespējas nākotnē. Pirmo reizi nabassaites asins cilmes šūnas tika pielietotas 1988. gadā pacientam ar Fanconi anēmiju. Kopš tā laika, izmantojot asins cilmes šūnas, pasaulē ir veiktas vairāk kā 40 000 dzīvību glābjošas cilmes šūnu transplantācijas, ārstējot 85 dažādas saslimšanas. Mezenhimālās cilmes šūnas pašlaik tiek izmantotas vairāk kā 300 klīniski eksperimentālā terapijā visā pasaulē, pētot to pielietojumu reģeneratīvajā medicīnā un ārstējot tādas saslimšanas kā diabēts, sirds slimības, autisms, cerebrālā trieka. Pašreiz ļoti cerīgi ir pētījumu dati par pielietojumu bērnu cerebrālās triekas gadījumā. Interese par šiem pētījumiem ir ļoti liela, jo cerberālā trieka ir diagnoze, kas kļūst arvien biežāk diagnosticēta. Pasaules dati ir 2-3/1000 dzīvi dzimušiem bērniem. Djūka Univertsitātes (Duke University, ASV) speciālisti 2017. gadā Dr.Kurtzberg vadībā publicēja otrās stadijas klīniskā pētījuma rezultātus par nabassaites asiņu pielietošanu bērnu cerebrālās triekas gadījumā. 63 pacienti, vecumā no 1 līdz 6 gadiem, tika iesaistīti dubultaklā, randomizētā, placebo kontrolētā pētījumā. Rezultāti liecina, ka nabassaites asiņu  vienreizējas venozas ievades rezultātā vērojama būtiska motoro funkciju uzlabošanās.  

Aprīļa beigās man bija iespēja iepazīties Vroclavas universitātes bērnu slimnīcas transplantoloģijas nodaļā ar  Krzysztof Kałwak, MD, PhD, Prof., kas ir viens no vadošajiem bērnu transplantoloģijas speciālistiem Polijā un Eiropā. Profesora lekcijā bija daudz aktuālās statistikas datu par pašreiz notiekošajiem pētījumiem pasaulē cilmes šūnu pielietošanas veidos pie dažādām saslimšanām, uzsvaru liekot uz aktuālajiem pētījumiem neiroloģijas jomā. Arī Vroclavas klīnikā šogad notiek eksperimentāls pētījums bērniem ar Aspergera sindromu, pielietojot alogēnas HLA saderīgas (brāļa, māsas) nabassaites asins cilmes šūnas.

Par mums. SIA “Cilmes šūnu banka” klientiem sadarbībā ar mātes kompāniju Polijā, Polski Bank Komorek Macierzysych ir iespēja saņemt ārstēšanos vairāk nekā 1100 klīnikās Eiropā transplantoloģijas jomā. Mēs esam lielākā un pieredzējušākā cilmes šūnu banka Eiropā, kas materiālu glabā 7 savās un 8 partneru laboratorijās Eiropā, uztur gan privāto gan publisko audu banku Polijā, kā arī sagatavo paraugus pēc klīniku pasūtījuma ārstēšanas vajadzībām. Esam vienīgā cilmes šūnu banka Eiropā, kurai ir patentēta tehnoloģija mezenhimālo šūnu izdalīšanai no nabassaites audiem, saglabājot terapijā pielietojamu medicīnisku galaproduktu (jaunieviestās terapijas zāles ), jau pārbaudītu uz spēju augt, un ar pavairotu šūnu skaitu līdz pusmiljonam 5 porcijās vairākām atsaldēšanas reizēm.

Pilnu informāciju par cilmes šūnu uzglabāšanu var iegūt www.nabassaite.lv vai SIA ,,Cilmes šūnu banka’’ birojā Rīgā, Tērbatas ielā 4-1. tālrunis +371 29140104

Reklāmraksts sadarbībā ar SIA "Cilmes šūnu banka"

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā