Shutterstock

Plašā pētījumā neatrod saikni starp autismu un vakcīnām 4

Esi vesels
2019. gada 25. martā 07:01 2019. gada 25. martā 07:01
  Kas Jauns Avīze
Jauns Dānijā veikts pētījums lieku reizi apliecina, ka vakcinācija neizraisa autismu.

Konkrēti analizēta kompleksās MMR vakcīnas (pret masalām, masaliņām un cūciņām) ietekme, un šis ir lielākais šāds pētījums pasaulē. Zinātnieki novēroja, sākot no gada vecuma, 657 461 bērnu, dzimušus no 1999. līdz 2010. gadam, noslēdzot pētījumu 2013. gada augustā. “Autisms ir vienādi sastopams bērniem, kas ir saņēmuši MMR vakcīnu, un kopumā 31 619 bērniem, kas nav,” teic Valsts serumu institūta vecākais pētnieks Anderss Hvīds. “Bet mēs varam redzēt, cik ļoti uzliesmojušas masalas Eiropā un Savienotajās Valstīs, un iemesls ir pretestība vakcīnām.”

Mīts, ka MMR vakcīna veicina autismu, pastāv jau 20 gadu, to radīja angļu mediķis Endrū Vekfīlds. Viņa pseidopētījumā bija aprakstīti tikai 12 bērni, turklāt vēlāk atklājās, ka pieciem, kas it kā bijuši veseli pirms potes saņemšanas, jau agrāk bija attīstības problēmas.

Vekfīlda kolēģi no šā atklājuma norobežojās, un to sākotnēji publicējušais respektablais medicīnas žurnāls The Lancet publikāciju pilnībā atsauca. Antivakcinācijas kustība līdzīgi reliģiskam fanātismam neprasa pierādījumus un vaino arī visas citas potes, ignorējot no difterijas, tuberkulozes un citām infekcijas slimībām mirušos nevakcinētos bērnus.

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 1
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Tēmas: Autisms
Skatīt visus komentārus