Pexels

Apgāžam populāru mītu par baltajiem rīsiem

Diētas
2022. gada 28. janvārī 08:17 2022. gada 28. janvārī 08:17
  Jauns.lv
Baltajiem rīsiem nav tāda pati “reputācija” kā brūnajiem rīsiem. Dažādās publikācijās tieši brūnie rīsi tiek izcelti to augstā šķiedrvielu satura dēļ, taču izplatītais mīts, ka baltie rīsi nesniedz nekādu labumu, vai vēl vairāk, tie ir pat neveselīgi, tik tiešām ir tikai mīts. 

Baltie rīsi bieži tiek kritizēti, uzverot lielo cietes saturu produktā, “tukšās kalorijas” un pat balto krāsu. Lai gan uzturvielu ziņā baltie rīsi tik tiešām atšķiras no brūnajiem, ja papēta tuvāk, tie sniedz priekšrocības, kas ļauj pievērt acis uz maznozīmīgo uzturvielu atšķirību. 

Salīdzināsim uzturvērtību vienā tasē vārītu balto un brūno rīsu: 

Baltie rīsi – 

205 kalorijas
28 g ogļhidrātu
0,6 g šķiedras
4 g proteīna
0,4 g tauku

Brūnie rīsi – 

248 kalorijas
52 g ogļhidrātu
3 g šķiedras
6 g proteīna
2 g tauku

Kā redzams tasē vārītu brūno rīsu ir nedaudz vairāk kaloriju, kā arī olbaltumvielu, tauku un šķiedrvielu. Ir arī dažas vitamīnu un minerālvielu atšķirības, jo brūnie rīsi izceļas ar B vitamīnu un fosfora sastāvā. Taču šīs niecīgās atšķirības nav pamats, lai pavisam atteiktos no baltajiem rīsiem.

Turklāt ne vienmēr jūs ēdat tikai baltos rīsus vienus pašus. Ja tos apvieno ar citiem barojošiem pārtikas produktiem, kas bagāti ar olbaltumvielām un labajiem taukiem, atšķirības starp baltajiem un brūnajiem rīsiem paliek pavisam niecīga. Piedevām, baltie rīsi ir ātrs enerģijas avots un daudz vieglāk sagremojami, nekā brūnie rīsi, vēsta portāls “eatingwell”. 

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru