Miegs izrādās ir ļoti būtiska ikdienas sastāvdaļa, ja vēlies notievēt. (Foto: Pexels)

ASV zinātnieki atklājuši veidu, kā zaudēt svaru bez diētām

Diētas
2022. gada 7. martā 07:04 2022. gada 7. martā 07:04
  Kas Jauns Avīze
Nomest lieko svaru var bez jebkādām diētām – pietiek katru dienu ilgāku laiku pavadīt gultā, secinājuši ASV zinātnieki.

Agrāk veikti pētījumi liecina, ka regulāra neizgulēšanās veicina aptaukošanos, bet tagad Čikāgas Medicīnas universitātes miega pētniecības centra zinātnieki nolēma iet pretējā virzienā.

Jaunajā pētījumā piedalījās 80 pieaugušo vecumā no 20 līdz 40 gadiem, visi ar lieko svaru, bet ne kritiski tukli. Brīvprātīgie turpināja dzīvot mājās un gulēt savā gultā, mērot dzīvības rādītājus ar viedo aproci. Viņiem nedeva nekādas norādes, pat nepavēstīja, ka šis ir miega pētījums, lai nekādā veidā neietekmētu dalībnieku ierasto dzīves ritmu.

Katru dienu uzņemtās kalorijas aprēķināja pēc urīna analīzēm, ko uzskata par labāko metodi mājas apstākļos. Brīvprātīgie dzer īpašu, laboratorijā sagatavotu ūdeni, kur parastie skābekļa un ūdeņraža atomi nomainīti uz to nekaitīgajiem izotopiem, ko ir viegli izsekot. Salīdzinot ūdeni, kas iegūts, sašķeļot glikozi, ar urīna analīzēm, var aprēķināt apēstās kalorijas.

Brīvprātīgie no eksperimentālās grupas apmeklēja miega konsultācijas un divu nedēļu laikā sāka gulēt vidēji par 1,2 stundām ilgāk. Iepriekš viņi gulēja vidēji sešarpus stundas. Salīdzinot ar kontrolgrupu, viņi mazāk juta izsalkumu un tādējādi varēja samazināt regulāro diennakts pārtikas patēriņu par 270 kalorijām. Apmēram tik daudz satur trīs šokolādes cepumi. Dažiem kritums bija pat par 500 kaloriju.

Pētnieki aprēķinājuši, ka šādā veidā trīs gados varētu novājēt par 12 kilogramiem, saglabājot to pašu fizisko slodzi un neko nemainot ēdienkartē. Tomēr zinātnieki norāda, ka veselīgs, daudzveidīgs ēdiens un pilnvērtīga fiziskā slodze ir ne mazāk svarīgi par labu miegu.

Pētījuma rezultāti publicēti Amerikas Zinātņu akadēmijas žurnālā "Internal Medicine".

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Tēmas: ASV
Pievienot komentāru