Ekrānuzņēmums no Twitter.com

Leikēmijas paciente brīdina par neskaidriem simptomiem, kas viņu noveduši līdz diagnozei

Dzīvības loterija
2022. gada 25. augustā 06:35 2022. gada 25. augustā 06:35
  Jauns.lv
Lielbritānijā veiktā aptaujā noskaidrots, ka tikai 1% leikēmijas pacientu spējuši atpazīt slimības simptomus. Līdzīgs ir arī 24 gadus vecās Sofijas Veldones stāsts. Studiju laikā meitene bieži izjutusi neskaidras galvas un kakla sāpes, ko norakstījusi uz stresu, vēsta BBC. 

Sofija pie šausminošās diagnozes nonāca 2018. gadā, būdama vēl bioloģijas studente. Meitene atminas, ka viņa bieži piedzīvojusi atkārtotas krūšukurvja infekcijas, kā arī laiku pa laikam novērojusi galvas un kakla sāpes. Ģimenes ārsta mudināta, Sofija devusies uz pārbaudēm.

“Man tika veiktas neskaitāmas asins analīzes, visa ķermeņa datortomogrāfija, kaulu smadzeņu biopsija. Atgriežoties pie sava ārsta uzzināju, ka “esmu nedziedināmi slima”,” atceras Sofija. 
Meitene nepadevās un cīnījās par visa veida ārstēšanas iespējām, līdz viņai tika piedāvāta inovatīva ārstēšanas metode, kas izglāba Sofijas dzīvību. 

Pēc regulārām pārbaudēm Sofijai tika paziņots, ka viņa ir brīva no vēža. Lai gan ārstēšana stipri ietekmējusi viņas imūnsistēmu, meitene ir pateicīga, ka ģimenes ārsts uzklausīja un reaģēja uz pirmajiem simptomiem, kas varētu būt atslēga ceļā uz veselību. “Leikēmijas simptomi ir neskaidri un nav viegli pamanāmi. Taču vienmēr der paļauties uz savu instinktu. Man kaut kur dziļi zemapziņā likās, ka kaut kas nav kārtībā,” sabiedrību uzrunā Sofija. 

Apvienotās Karalistes Leikēmijas organizācijas izpilddirektore Fiona Hazela sacīja: "Ir ārkārtīgi satraucoši, ka mazāk nekā 1% britu spēj atpazīt visbiežāk sastopamos leikēmijas simptomus, lai gan katru dienu Apvienotajā Karalistē leikēmija tiek diagnosticēta 28 cilvēkiem."

Četri no visbiežākajiem leikēmijas simptomiem ir nogurums, zilumu veidošanās, neparasta asiņošana un atkārtotas infekcijas, norāda Apvienotās Karalistes Leikēmijas organizācija. 

Citi šobrīd lasa

Ebreju universitātes profesors izsaka prognozi, kāda nākotne gaidāma Izraēlai un Krievijai 1
FOTO: sabiedrībā pazīstamas personas bauda Gata Šmita iestudējuma "Bezkaunīgais vecis" pirmizrādi Nacionālajā teātrī
Alžīrijā atrasts pirms 26 gadiem nolaupīts vīrietis, kuru turēja pagrabā ... gandrīz blakus ģimenes mājām; "burvestība" neļāva saukt pēc palīdzības
Tēmas: BBC, Vēzis, Leikēmija
Pievienot komentāru