Shutterstock

Cik daudz paracetamola dienā drīkst izdzert, lai nepakļautu savu veselību briesmām?

Esi vesels
2022. gada 12. oktobrī 10:02 2022. gada 12. oktobrī 10:02
  Jauns.lv
Paracetamols ir pretsāpju līdzeklis, kas atrodams katrā mājas aptieciņā, taču lielās devās tas var izrādīties veselībai bīstams, gluži tāpat, kā citi medikamenti. 

Nacionālais Veselības dienests brīdina, ka neatkarīgi no tā, cik stipras ir sāpes, nebūtu ieteicams dienā izdzert vairāk par ieteicamo devu. 

Paracetamols ir lielisks palīgs, ja sāp galva, vēders, ir paaugstināta temperatūra, vai sāpīgas mēnešreizes, tas bloķē sāpju receptorus organismā, atvieglojot sāpju sajūtu. 

Nacionālais Veselības dienests norāda, ka absolūti maksimālā diennakts deva pieaugušajiem ir astoņas 500 mg tabletes, starp katru devu ievērojot vismaz trīs līdz četru stundu intervālu. 

Paracetamolu jāuzmanās lietot cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, jo tas paaugstina sirdslēkmju un insulta risku. Edinburgas universitātes pētnieki uzsver, ka ārstiem būtu jāizvērtē riski un ieguvumi, pirms cilvēkiem tiek ieteikts lietot paracetamolu ilgstoši. 

Jāiemin, ka galvassāpju un drudža mazināšanai, paracetamols tiek uzskatīts par nekaitīgu līdzekli, taču šis pats medikaments nereti tiek nozīmēts arī hronisku sāpju mazināšanai, kas ietver zāļu lietošanu ilgtermiņā.

Pētījumā piedalījās 110 brīvprātīgie, no kuriem divas trešdaļas lietoja zāles hipertensijas ārstēšanai. Dalībniekiem tika lūgts lietot paracetamolu četras reizes dienā divu nedēļu garumā. 
Pētījuma rezultātā secināts, ka paracetamols paaugstināja asinsspiedienu, kas ir viens no pirmajiem sirdslēkmes un insulta riska faktoriem, sacīja Edinburgas klīniskais farmakologs, profesors Džeimss Dārs. 

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Pievienot komentāru