Shutterstock

Saglabājot asinsspiedienu zemāku par vienu konkrētu skaitli, samazinās smagas Covid-19 slimības risks

Esi vesels
2022. gada 10. novembrī 11:55 2022. gada 10. novembrī 11:55
  Jauns.lv
Augsts asinsspiediens ir riska faktors smagai Covid-19 slimības gaitai, kas var beigties ar hospitalizāciju un pat nāvi. Pētījumi liecina, ka augsts asinsspiediens dubulto smagas Covid -19 slimības risku pat tad, ja esat pilnībā vakcinēts, vēsta CNN. 

Asinsspiediena mērījums sastāv no diviem skaitļiem - sistoliskā spiediena (sirdij saraujoties) un diastoliskā spiediena (sirdij atslābinoties). Mērot asinsspiedienu, tiek nolasīti abi šie rādījumi. Katram cilvēkam normāls asinsspiediens var būt atšķirīgs. To ietekmē vairāki faktori, piemēram, vecums, dzimums, ķermeņa stāvoklis (stāvus, sēdus vai guļus) un tā tālāk. Tiek pieņemts, ka normāls asinsspiediens ir tad, kad arteriālais sistoliskais spiediens ir 120 mm Hg, bet diastoliskais spiediens — 80 mm Hg. 

Bet, cik augstam ir jābūt asinsspiedienam, lai palielinātos risks piedzīvot smagu Covid-19 slimības gaitu? Lielbritānijā veikts jauns pētījums, kas trešdien, 9. novembrī, publicēts žurnālā “PLOS One”, ir atbildējis uz šo jautājumu.

"Mēs atklājām, ka cilvēkiem ar diagnosticētu hipertensiju Covid-19 risks ievērojami palielinājās, tiklīdz sistoliskais spiediens pārsniedza 150 mmHg, un diastoliskais spiediens – 90 mmHg,” norādīja pētījuma vadošā autore Holija Peivija, Lielbritānijas Kembridžas universitātes doktorante.

Pētījumā atklājās, ka cilvēkiem ar šādu nekontrolētu augstu asinsspiedienu ir lielāka iespēja nonākt slimnīcā un nomirt no Covid infekcijas neatkarīgi no citiem zināmajiem riska faktoriem, piemēram, vecuma, etniskās piederības vai aptaukošanās.

Diemžēl daudzi cilvēki nekontrolē savu asinsspiedienu, pat pēc tam, kad viņiem ir noteikta diagnoze un viņi lieto medikamentus. Pozitīvi ir tas, ka veiksmīga asinsspiediena samazināšana ar medikamentu palīdzību ir saistīta arī ar smagas Covid-19 slimības gaitas riska samazināšanos, atklājās pētījumā.

Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
Pievienot komentāru