Shutterstock

Atmetot daudzu cilvēku ikdienā piekoptu paradumu, sirds slimību risku var samazināt par piektdaļu

Esi vesels
2022. gada 5. decembrī 06:42 2022. gada 5. decembrī 06:42
  Jauns.lv
Zinātnieki apgalvo, ka, pievienojot ēdienam mazāk sāls, ievērojami iespējams samazināt agrīnas nāves risku.

Jaunajā pētījumā norādīts, ka, atsakoties no šī ieraduma, sirds slimību, sirds mazspējas un insulta risks var samazināties par piektdaļu.

Sirds un asinsrites sistēmas slimības izraisa ceturtdaļu no visiem nāves gadījumiem Apvienotajā Karalistē, tie ir vairāk nekā 160 000 nāves gadījumu gadā jeb viena nāve reizi trijās minūtēs. Sirds slimības katru gadu nogalina gandrīz 900 000 amerikāņu. Arī Latvijā tas ir viens no izplatītākajiem nāves iemesliem. 

Pārmērīgs sāls patēriņš ir riska faktors, jo tas izraisa ūdens aizturi asinīs, kas rada spiedienu uz asinsvadiem. Sāls paaugstina asinsspiedienu, palielina sirdslēkmes vai insulta risku.

Mēģinot noteikt sāls ietekmi uz sirds veselību, Tulānas Universitātes pētnieki izpētīja 176 570 britu veselības datus. Dati ietvēra atbildes uz anketas jautājumiem par to, cik daudz sāls dalībnieki pievienoja vakariņām. Informācija par sirds un asinsvadu slimību biežumu tika iegūta, izmantojot viņu slimības vēsturi, datus par hospitalizāciju, nāves gadījumu reģistra datus un anketas.

Pētījuma sākumā neviens no dalībniekiem necieta no sirds un asinsvadu slimībām. Dalībnieki tika novēroti gandrīz 12 gadus. Rezultāti, kas publicēti žurnālā “Journal of the American College of Cardiology”, liecina, ka šajā laikā dalībnieku vidū reģistrētas teju 10 000 ar sirds veselību saistītas problēmas tostarp insults. 

Analīze parādīja, ka tie dalībnieki, kuri retāk pievienoja sāli pārtikai, retāk cieta no sirds un asinsvadu slimībām. Tiem, kuri sāli nelietoja vispār, bija par 23 % mazāka iespējamība saskarties ar sirds un asinsvadu problēmām, salīdzinot ar tiem, kuri norādīja, ka sāli izmanto vienmēr. 

"Kopumā mēs atklājām, ka cilvēkiem, kuri pārtikā nelieto papildu sāli, ļoti bieži ir daudz mazāks sirds slimību gadījumu risks neatkarīgi no dzīvesveida faktoriem un jau esošām slimībām,” sacīja Ņūorleānas Tulānas Universitātes Sabiedrības veselības profesors Lū Čī. 

Tā kā cilvēkam nepieciešamā sāls deva dienā ir 2–3 grami, Pasaules Veselības organizācija iesaka lietot sāli ne vairāk kā piecus gramus dienā.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
Pievienot komentāru