13 gadus vecā Alisa. (Foto: AFP/Scanpix)

Pusaudze Alisa ir brīva no neārstējama vēža, izmantojot revolucionāru jauna veida medikamentu terapiju

Dzīvības loterija
2022. gada 12. decembrī 13:45 2022. gada 12. decembrī 13:45
  Jauns.lv
Pirmo reizi vēsturē, izmantojot revolucionāru jauna veida medikamentu terapiju, pusaugu meitenei izdevies pilnībā izārstēties no neārstējama vēža, vēsta BBC.

13 gadus vecajai Alisai no Lesteras, Lielbritānijā, pagājušā gada maijā tika diagnosticēta T-šūnu akūta limfoblastiskā leikēmija. Visas iespējamās ārstēšanas metodes, tostarp ķīmijterapija un kaulu smadzeņu transplantācija, izrādījās neveiksmīgas. Vēzis bija tik agresīvs, ka nekas, ko mūsdienu medicīna spēj, meitenei nevarēja palīdzēt. 

Lielās Ormondas ielas bērnu slimnīcas ārsti izmantoja jaunu metodi, lai veiktu bioloģiskās inženierijas tehnikas “brīnumu” un radītu Alisai jaunu medikamentu. Pēc sešu mēnešu ārstēšanas vēzis atstājis Alisas ķermeni. 

“Ja nebūtu šīs eksperimentālās zāles, es jau būtu mirusi,” sacīja Alisa. 

Ārstu komanda izmantoja tehnoloģiju, ko sauc par “bāzes rediģēšanu” un kas tika izgudrota tikai pirms sešiem gadiem.
Četru veidu bāzes - adenīns (A), citozīns (C), guanīns (G) un timīns (T) - ir mūsu ģenētiskā koda pamatelementi. Bāzu rediģēšana ļauj zinātniekiem mainīt tikai vienas bāzes molekulāro struktūru. Ārstu un zinātnieku komanda izmantoja šo rīku, lai radītu jauna veida T-šūnu, kas spēja atrast un nogalināt Alisas vēža T-šūnas. 

“Viņa ir pirmā paciente, kas tika ārstēta ar šo tehnoloģiju. Šī ģenētiskā manipulācija ir "ļoti strauji attīstīta zinātnes joma" ar "milzīgu potenciālu" dažādu slimību gadījumā," teica Lielās Ormondas ielas Bērnu slimnīcas profesors Vasīms Kasims.

Citi šobrīd lasa

Rīdzinieks Māris neizpratnē - derīguma termiņš beidzies pirms pusotra mēneša, bet biezpiens izrādās ēdams
"Publiskajā telpā izskanējusi maldinoša informācija," Rīgas dome kliedē mītus par 72 stundu somas sagatavošanu 1
Ebreju universitātes profesors izsaka prognozi, kāda nākotne gaidāma Izraēlai un Krievijai 1
Pievienot komentāru