Dažādi neveselīgi pārtikas produkti. (Foto: Shutterstock)

Pārtikas produktu saraksts, kas palielina risku saslimt ar vēzi

Dzīvības loterija
2023. gada 1. februārī 09:46 2023. gada 1. februārī 09:46
  Jauns.lv
Speciālisti noskaidrojuši, ka ēdot īpaši apstrādātu pārtiku, var palielināties vēža risks.

Brokastu pārslas, masveidā ražota maize, gatavie ēdieni, saldējums, šķiņķis un čipsi ir vieni no tiem pārtikas produktiem, kuriem "Cancer Research UK" un "Pasaules vēža izpētes fonda" finansētais pētījums liecina, ka tie varētu būt saistīti ar lielāku dažādu vēža veidu risku.

Londonas Imperiālās koledžas pētnieku komanda, kas vadīja pētījumu, teica, ka īpaši apstrādātu pārtikas produktu, ko bieži sauc par UPF, iepakojuma priekšpusē vajadzētu izvietot brīdinājuma etiķetes.

Dr. Kiara Čanga, kas strādāja pie pētījuma, norāda, ka nabadzīgāki cilvēki ir neaizsargātāki pret lētu un neveselīgu pārtiku. 

Viņa teica: "Ultra apstrādāti pārtikas produkti ir visur, un tie tiek plaši tirgoti ar lētu cenu un pievilcīgu iepakojumu, lai veicinātu patēriņu. Tas liecina, ka mūsu pārtikas videi nepieciešama steidzama reforma, lai aizsargātu iedzīvotājus no īpaši apstrādātas pārtikas. Viņa arī rosināja subsidēt svaigas pārtikas cenas mājsaimniecībām ar zemākiem ienākumiem."

UPF parasti satur sastāvdaļas, kuras cilvēki nepievieno, gatavojot mājās gatavotu pārtiku, piemēram, ķīmiskas vielas, krāsvielas, saldinātājus un konservantus, lai pagarinātu glabāšanas laiku.

Ne visi pārstrādātie pārtikas produkti ir slikti. Piemēram, daži pārtikas produkti ir jāapstrādā, lai tie būtu droši, piemēram, piens, kas ir jāpasterizē, lai noņemtu baktērijas.

Iepriekšējie pētījumi liecina par saikni starp UPF un sirds slimībām, demenci, aptaukošanos un 2. tipa diabētu.

Pētnieki teica, ka jaunākie atklājumi ir balstīti uz novērojumiem, kuros cilvēki ziņoja, ko viņi bija ēduši, un teica, ka nav iespējams pierādīt jebkādu iespējamo saikni starp UPF un vēzi.

Pētījumā, kas publicēts "eClinicalMedicine", komanda izmantoja Apvienotās Karalistes "Biobank" datus, lai pārbaudītu 197 426 cilvēku uzturu vecumā no 40 līdz 69 gadiem. Viņu veselība tika izsekota desmit gadus, un tika analizēts arī risks saslimt ar vēzi vai nomirt no tā.

Pētījumā konstatēts, ka lielāks īpaši apstrādātu pārtikas produktu patēriņš ir saistīts ar lielāku vēža attīstības risku kopumā, īpaši olnīcu un smadzeņu vēzi. Tas bija saistīts arī ar paaugstinātu risku nomirt no vēža.

Pētnieki atklāja, ka par katriem 10 procentiem, kad cilvēka uzturā tiek palielināts īpaši apstrādātas pārtikas daudzums, kopumā par 2 procentiem palielināts vēža risks un par 19 procentiem palielināts olnīcu vēža risks.

Pasaules Vēža pētniecības fonda pētniecības un inovāciju direktore, sacīja, ka atklājumi papildina jau esošos pētījumus pierādījumus, kas pierāda pārtikas saistību ar vēža riskiem un citām, veselības problēmām. 

Viņa piebilda, ka cilvēkiem jāierobežo ātro uzkodu un citu pārstrādātu pārtikas produktu ar augstu tauku, cietes vai cukura saturs patēriņš, piebilstot: "Lai nodrošinātu maksimālu labumu, mēs arī iesakām uzturā izmantot pilngraudus, dārzeņus, augļius un pākšaugus".

Citi šobrīd lasa

Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru