Shutterstock

Gaisa piesārņojums izraisa vēzi un citas veselības likstas, bet jaunā pētījumā noskaidrotas vēl kādas īpaši negatīvas sekas 1

Esi vesels
2023. gada 9. februārī 11:21 2023. gada 9. februārī 11:21
  Jauns.lv
Gaisa piesārņojums var apgrūtināt elpošanu un galu galā izraisīt nopietnas veselības problēmas, piemēram, vēzi, taču jauns pētījums liecina, ka tas var negatīvi ietekmēt arī pusaudžu asinsspiedienu, vēsta CNN. 

Saskaņā ar pētījumu, kas trešdien publicēts žurnālā “PLOS One”, lielāka slāpekļa dioksīda līmeņa iedarbība ir saistīta ar zemāku asinsspiedienu pusaudžiem. Cietās daļiņas PM2,5 bija saistītas ar augstāku asinsspiedienu. Pētnieki apgalvo, ka ietekme ir "ievērojama".

Arī citos pētījumos ir konstatēta saistība starp asinsspiediena izmaiņām un piesārņojumu, taču lielākā daļa šo pētījumu ir veltīti pieaugušajiem. Dažos pētījumos ir konstatēta arī negatīva saistība ar piesārņojuma iedarbību un maziem bērniem, bet maz pētījumu ir veltīti tieši pusaudžiem.

Kopumā zems asinsspiediens var izraisīt tūlītējas problēmas, piemēram, apjukumu, nogurumu, neskaidru redzi un reiboni. Augsts asinsspiediens pusaudžu vecumā var izraisīt veselības problēmas visa mūža garumā, tostarp lielāku insulta vai sirdslēkmes risku. Tas ir viens no galvenajiem priekšlaicīgas nāves riska faktoriem visā pasaulē.

Pētījumā netika pētīts, vai pusaudžiem bija simptomi vai ietekme uz veselību, ko izraisīja asinsspiediena izmaiņas.

Slāpekļa dioksīda piesārņojums visbiežāk ir saistīts ar satiksmes izraisītiem sadegšanas blakusproduktiem. Slāpeklis var palīdzēt augiem augt, bet tas var pasliktināt cilvēka elpošanas spējas un izraisīt elpošanas ceļu bojājumus. Šajā pētījumā tika pieņemts, ka slāpekli galvenokārt rada automašīnu izplūdes gāzes. 

Daļiņu piesārņojumu var radīt mežu ugunsgrēki, malkas krāsnis, elektrostacijas, kā arī satiksme un būvlaukumi.

Pētījumā saikne starp piesārņojuma iedarbību un asinsspiediena izmaiņām spēcīgāk tika novērota meitenēm nekā zēniem. Pētnieki nespēja noteikt, kāpēc ir šādas dzimumu atšķirības, kā viens no iemesliem varētu būt meiteņu fiziskā sagatavotība, kas nereti ir vājāka, nekā puišiem šajā vecumā. 

Lai gan pētījumā arī nevar precīzi noteikt, kāpēc pusaudžu asinsspiediens mainījās atkarībā no piesārņojuma iedarbības, citi pētnieki ir konstatējuši, ka gaisa piesārņojuma iedarbība var ietekmēt centrālo nervu sistēmu, izraisot iekaisumu un organisma šūnu bojājumus. Turklāt daļiņu piesārņojuma iedarbība var izjaukt cilvēka diennakts ritmu, kas varētu ietekmēt asinsspiedienu.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru