Shutterstock

Uzzini par savu sirdslēkmes risku vairākus gadus pirms tā notikusi. Zinātniekiem jauni paņēmieni, kā to paredzēt

Esi vesels
2023. gada 16. februārī 06:29 2023. gada 16. februārī 06:29
  Jauns.lv
Saskaņā ar jauniem pētījumiem, ar augsto tehnoloģiju skenēšanas palīdzību varētu noteikt pacientus, kuriem draud sirdslēkme, gadiem ilgi pirms tās iestāšanās, vēsta “Independent”. 

Metode, ko sauc par "radiomiku", apvieno datortomogrāfiju un īpašu datu raksturošanas algoritmu, kas pamana lipīdu (tauku) izgulsnēšanos artēriju sieniņās, kā rezultātā tiek traucēta asins apgāde vai pilnīga artēriju bloķēšana, kas var izraisīt sirdslēkmi. 
“Radiomika nodrošina precīzāku rezultātu, salīdzinot ar parastās koronārās angiogrāfijas anatomiskajiem parametriem,” sacīja pētījuma autors Dr. Longs Džangs.

Metodei ir liels potenciāls, jo pēc iespējas ātrāk atklājot riska grupu pacientus, savlaicīgāk varētu izrakstīt arī nepieciešamos medikamentus, lai sirdslēkmes risku nākotnē novērstu. 
Ķīnas zinātnieku komanda izstrādāja modeli, pamatojoties uz informāciju, kas iegūta no aptuveni 300 cilvēku datortomogrāfijas skenējumiem. Tas ļāva atklāt dzīvībai bīstamus trombus nedaudz vairāk nekā 700 pacientiem ar aizdomām par koronāro artēriju slimību.

“Ja radiomikas analīzi iestrādā ikdienas datortomogrāfijas angiogrāfijas izmeklējumā, tā var automātiski identificēt potenciālo risku,” piebilda Dr. Longs Džangs. 

Iepriekš veiktie pētījumi liecina, ka katram desmitajam cilvēkam, kam veikts attiecīgais izmeklējums, ir sirdslēkmes risks, kas parastā datortomogrāfijā nav vizualizēts. 

Pirmās sirdslēkmes pazīmes:

1. Sāpes. Tas ir galvenais simptoms. Pacients sajūt stipras sāpes un ne vienmēr spēj noteikt to atrašanās vietu. Dažreiz visa ķermeņa kreisā puse ir pārklāta ar sāpēm. Sāpju raksturs ir atšķirīgs: griešana un duršana, saspiešana un piespiešana, dedzināšana un salaušana. Dažos gadījumos ir vairāki sāpju viļņi un katrs nākamais ir spēcīgāks par iepriekšējo.

2. Smags vājums un elpas trūkums. Sirds saņem maz skābekļa, un cilvēkam nav pietiekami daudz gaisa: viņa elpošana paātrinās, parādās elpas trūkums, parādās auksti sviedri. Āda kļūst bāla. Pacientam ir reibonis, viņš var zaudēt samaņu. Starp citu, gaisa trūkuma sajūta, kad kļūst grūti elpot, var parādīties pat pirms paša infarkta, tikai daži cilvēki pievērš tam uzmanību.

3. Panika. Panika un bailes no nāves rodas stipru sāpju dēļ. Pacients ir satraukts, vēlāk parādās apātija.

Netipiskas sirdslēkmes pazīmes:

1. “Mēmā” sirdslēkme. Notiek bez jebkādām izpausmēm, un EKG ir atrodams tikai fakts, uz kura ir redzamas sirds muskuļa rētas (vai pēkšņi apstājoties). Kāpēc tas notiek, zinātnieki vēl nezina. Bet jebkurā gadījumā, pat, ja cilvēks to nemanot piedzīvoja, viņa sirds ir bojāta, kas nākotnē par to liks manīt.

2. Kuņģa simptomi. Dažreiz sirdslēkme izpaužas tāpat kā gremošanas sistēmas slimības: slikta dūša un vemšana, grēmas, sāpes vēderā. Šādas slimības attīstības draudi ir tādi, ka to var sajaukt, piemēram, ar apendicītu, un pacients laikā nesaņems nepieciešamo palīdzību.

3. Astmas simptomi. Šajā gadījumā slimība izpaužas kā bronhiālās astmas uzbrukums, spēcīgs klepus ar krēpām un iespējamu nosmakšanu.

4. Zobu sāpes. Tas notiek, ja sirds sāpes izstaro uz žokli. Šajā gadījumā citi simptomi var nebūt, un pacients konsultējas ar zobārstu. Ir arī citas slimības formas, kas iziet bez sāpēm sirdī, šādos gadījumos ir diezgan grūti noteikt diagnozi.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Pievienot komentāru