Shutterstock

D vitamīns – saule dzīves kvalitātei

Esi vesels
2023. gada 16. martā 11:22 2023. gada 16. martā 11:22
  Reklāmas projekts
Zudusi enerģija, novājināta imūnsistēma, nomākts garastāvoklis un palēnināta domāšana? Daudzi no mums izjūt šos simptomus pēc tumšās gada sezonas. Kamēr līdz vasaras gaismai vēl laiciņš jāgaida, vērts uzņemt sauli D vitamīna formā. Taču kā to izvēlēties un kādā devā lietot?

D vitamīnam ir liela loma svarīgākajos organisma procesos. Turklāt pēdējā laikā atklājumi par D vitamīnu birst kā no pārpilnības raga, un maz informēti ir tie, kas domā, ka šā vitamīna trūkums draud tikai ar trausliem kauliem, rahītu un osteoporozi. Ja organismā D vitamīna rezerves ir iztukšotas, absolūti nav iemesla tās neatjaunot!

Daži jaunākie atklājumi par D vitamīna nozīmi

Pēdējā laikā D vitamīns nonācis zinātnieku redzeslokā, un viņu atklājumi reizēm apstrīd iepriekš zināmos D vitamīna ieguvumus, reizēm ceļ gaismā ko jaunu. Lūk, daži jaunumi, kas publicēti pēdējā gada laikā!

* Palēnina novecošanu un paildzina mūžu (1). Iedarbojoties uz noteiktiem ilgmūžības gēniem, D vitamīns var ievērojami samazināt ar novecošanu saistīto slimību, piemēram, Alcheimera, Pārkinsona, otrā tipa diabēta, sirds slimības risku.

* Samazina melanomas un citu ādas vēža veidu risku (2). Jauns Somijas pētījums apstiprina, ka D vitamīna lietotājiem šīs slimības ir retāk sastopamas nekā tiem, kas nelieto.

* Regulē miegu (3). D vitamīna trūkums var palielināt miega traucējumu risku un tiek saistīts ar grūtībām aizmigt, par piecām stundām īsāku miegu ilgumu un pamošanos naktī gan bērniem, gan pieaugušajiem.

* Palīdz pret autoimūnām saslimšanām (4). Kādā pētījumā pieaugušajiem, kuri piecus gadus lietoja D vitamīnu augstā devā, par 22 % samazinājās risks saslimt ar kādu autoimūnu slimību, tai skaitā reimatoīdo artrītu, vilkēdi, psoriāzi, pateicoties D vitamīna atbalstam imūnsistēmai.

Vairāk nav labāk

Par strīdīgu jautājumu kļuvusi arī D vitamīna dozēšana. Tagad eksperti iesaka piebremzēt ar augstajām devām, ko pandēmijas laikā cilvēki sāka lietot profilaksei pret Covid-19. Viņi ir vienisprātis, ka augšējā robeža – līmenis, kad veselības riski palielinās, – pieaugušajiem ir 4000 SV (starptautiskās vienības) dienā. Pārmērīgs D vitamīna daudzums var paaugstināt kalcija līmeni asinīs, kas izraisa asinsvadu un audu pārkaļķošanos ar sekojošiem sirds, asinsvadu un nieru bojājumiem. Protams, ir cilvēki, kuru veselības stāvoklis prasa augstas devas; to nosaka ārsts.

Jebkurā gadījumā mūsu platuma grādos laikā no oktobra līdz aprīlim, kad saule nodrošina minimālu vai nekādu D vitamīna devu, neatkarīgi no tā, cik laika pavadām ārā, saules vitamīna uzņemšana kādā no pieejamajām D3 uztura bagātinātāja formām ir vitāli svarīgi. Vispārpieņemtās devas šajā gadījumā ir:

* cilvēkiem vecumā no 1 līdz 70 gadiem: 600 SV (15  mcg) dienā;

* cilvēkiem, kas vecāki par 70 gadiem: 800 SV (20 mcg) dienā.

Kā panākt labāku iedarbību?

Lai arī D vitamīns tiek uzskatīts par vienu no četriem taukos šķīstošajiem vitamīniem, tehniski tas nav vitamīns, bet gan hormons. Tiesa, tas ir svarīgs veselībai un ir vajadzīgs vien nelielā daudzumā. Taču D vitamīns pārkāpj citu vitamīnu noteikumus, jo tiek ražots cilvēka organismā, tas nav sastopams dabiskos pārtikas produktos, izņemot treknas zivis un olu dzeltenumus, un pat tad, ja tas ir iegūts no pārtikas, organismam tas jāpārveido, pirms to var izmantot.

Tāpēc arī D vitamīna lietošanā ir daži knifi, un, tos ievērojot, var uzlabot vitamīna uzsūkšanās efektivitāti. D vitamīnu labāk lietot:

* no rīta – vai atkarībā no dienas grafika arī pēcpusdienā, taču ne vakarā pirms gulētiešanas, jo D vitamīns var traucēt miega hormonam melatonīnam un izjaukt naktsmieru;

* ēšanas laikā – tā kā šis vitamīns nešķīst ūdenī, tas efektīvāk uzsūcas asinsritē, ja tiek lietots kopā ar treknāku pārtiku;

* nejaukt ar kafiju un tēju – atklāts, ka kofeīns un tējas tanīni kavē D vitamīna receptorus, tā ierobežojot asinsritē uzņemto vitamīna daudzumu; labāk izdzert savu rīta kafiju apmēram 15 minūtes pirms vai dažas stundas pēc D vitamīna lietošanas.

Kuru D vitamīna formu izvēlēties?

No plašā D vitamīnu piedāvājuma noteikti vērts izvēlēties kādu produktu, kas satur par efektīvāko atzīto D3 (holekalciferola) formu un kuru ražo uzticams un pārbaudīts ražotājs, piemēram, Walmark. Šis ražotājs piedāvā pat trīs dažādus produktus:

* Mega Vitamin D 2000 IU – augsta D3 deva vienā mazā kapsulā ar augstu uzsūkšanās pakāpi, pateicoties uz saulespuķu eļļas bāzes veidotai formulai; piemērots pieaugušajiem, bērniem no trīs gadu vecuma, grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti; lieto 1 kapsulu dienā;

* Mega Vitamin D Spray 2000 IU – izsmidzināms D3 vitamīns, uz eļļas bāzes veidots augstas kvalitātes produkts. Vitamīnu saturošam produktam šķidrā veidā ir vēl labāka biopieejamība nekā tabletēm un kapsulām. Produkts ērti lietojams, iesmidzinot to mutē; lieto 1 devu dienā; iepakojumā līdz 160 devām;

* Mega Vitamin D Forte 4000 IU – īpaši augsta D3 deva vienā kapsulā; produkts piemērots lietošanai pieaugušajiem, bērniem no 11 gadu vecuma, grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti; lieto vienu kapsulu dienā.

Kamēr sagaidīsim vasaru, kad pietiks ar vieglu nosauļošanos, lai uzņemtu vajadzīgo D vitamīna daudzumu, neļausim tā trūkumam ietekmēt mūsu dzīves kvalitāti!

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

1 University of South Australia. "Vitamin D deficiency linked to premature death." ScienceDaily. ScienceDaily, 26 October 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221026102935.htm>.

2 University of Eastern Finland. "Fewer cases of melanoma among people taking vitamin D supplements." ScienceDaily. ScienceDaily, 9 January 2023. <www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230109112555.htm>.

3 Vitamin D Supplementation and Sleep: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients, 2022 Mar; 14(5): 1076. doi:10.3390/nu14051076

4 Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial. BMJ 2022;376:e066452

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Walmark.

Citi šobrīd lasa

Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru