Saldinātājs eritritols. (Foto: Shutterstock)

Saldinātājs eritritols saistīts ar lielāku sirdslēkmes, insulta vai nāves risku trīs gadu laikā 3

Esi vesels
2023. gada 1. martā 10:00 2023. gada 1. martā 10:00
  Jauns.lv
Jauna pētījuma dati liecina, ka cukura aizstājējs eritritols ir saistīts ar asins recēšanu, insultu, sirdslēkmi un pat nāvi,

"Riska pakāpe nebija pieticīga," sacīja pētījuma vadošais autors Dr. Stenlijs Heizens, Klīvlendas klīnikas Lernera pētniecības institūta Sirds un asinsvadu diagnostikas un profilakses centra direktors.

Cilvēkiem ar esošiem sirds slimību riska faktoriem, piemēram, diabētu, bija divreiz lielāka iespēja piedzīvot sirdslēkmi vai insultu, ja viņu asinīs bija visaugstākais eritritola līmenis, liecina pētījums, kas 27. februārī publicēts žurnālā "Nature Medicine".

Papildu laboratorijas un dzīvnieku pētījumi, kas izklāstīti rakstā, atklāja, ka eritritols, šķiet, izraisa asins trombocītu vieglāku recēšanu. Trombi var atdalīties un nokļūt sirdī, izraisot sirdslēkmi, vai smadzenēs, izraisot insultu.

"Tas noteikti izklausās pēc trauksmes signāla," sacīja Dr. Endrjū Frīmens, Denveras slimnīcas "National Jewish Health" kardiovaskulārās profilakses un labsajūtas direktors, kurš nebija iesaistīts pētījumā.

"Šķiet, ka, lietojot eritritolu, pastāv asinsreces risks," sacīja Frīmens. "Acīmredzot ir vajadzīgi vairāk pētījumu, taču, ievērojot piesardzību, šobrīd varētu būt lietderīgi ierobežot eritritolu savā uzturā," viņš piebilda.

Reaģējot uz pētījumu, nozares asociācija Kaloriju kontroles padome sacīja telekanālam CNN, ka "šī pētījuma rezultāti ir pretrunā ar gadu desmitiem ilgajiem zinātniskajiem pētījumiem, kas liecina, ka saldinātāji ar samazinātu kaloriju daudzumu, piemēram, eritritols, ir droši, par ko liecina globālās regulatīvās atļaujas to lietošanai pārtikas produktos un dzērienos,” e-pastā sacīja padomes izpilddirektors Roberts Rankins.

Rezultātus "nevajadzētu ekstrapolēt uz vispārējo populāciju, jo intervences dalībniekiem jau bija paaugstināts kardiovaskulārais risks," sacīja Rankins.

Kas ir eritritols? 

Tāpat kā sorbīts un ksilīts, eritritols ir cukura spirts, ogļhidrāti, kas dabiski atrodami daudzos augļos un dārzeņos. Pēc ekspertu domām, tajā ir aptuveni 70% cukura salduma, un tas tiek uzskatīts par bezkaloriju.

Lielos daudzumos mākslīgi ražotajam eritritolam nav ilgstošas ​​pēcgaršas, tas nepalielina cukura līmeni asinīs un tam ir mazāka caureju veicinoša iedarbība nekā dažiem citiem cukura spirtiem.

"Eritritols izskatās kā cukurs, tas garšo pēc cukura, un jūs varat to izmantot cepšanā," sacīja Heizens, kurš arī vada Klīvlendas klīnikas Mikrobiomu un cilvēku veselības centru.

"Tas ir kļuvis par pārtikas rūpniecības mīļāko, ārkārtīgi populāru piedevu keto un citiem zemu ogļhidrātu saturošiem produktiem un pārtikas produktiem, ko pārdod cilvēkiem ar cukura diabētu," viņš piebilda. 

Negaidīts atklājums 

Atklājums par saikni starp eritritolu un sirds un asinsvadu problēmām bija tīri nejaušs.

Hazena pētījumam bija vienkāršs mērķis: atrast cilvēka asinīs nezināmas ķīmiskas vielas vai savienojumus, kas varētu paredzēt sirdslēkmes, insulta vai nāves risku nākamo trīs gadu laikā. Lai to izdarītu, komanda sāka analizēt 1157 asins paraugus cilvēkiem ar sirds slimību risku, kas savākti no 2004. līdz 2011. gadam.

"Mēs atradām šo vielu, kas, šķiet, spēlē lielu lomu, bet mēs nezinājām, kas tā ir," sacīja Heizens.

"Tad mēs atklājām, ka tas ir eritritols, saldinātājs."

Viņš teica, ka cilvēka ķermenis dabiski rada eritritolu, bet ļoti mazos daudzumos, kas neatbilst izmērītajam līmenim.

Lai apstiprinātu atklājumu, Heizena komanda pārbaudīja vēl vienu asins paraugu partiju no vairāk nekā 2100 cilvēkiem ASV un vēl 833 paraugus, ko kolēģi savāca Eiropā līdz 2018. gadam. Apmēram trīs ceturtdaļām dalībnieku visās trijās populācijās bija koronārā slimība vai augsts asinsspiediens, un apmēram piektajai daļai bija diabēts, sacīja Heizens. Vairāk nekā puse bija vīrieši un vecumā no 60 līdz 70 gadiem.

Visās trīs populācijās pētnieki atklāja, ka augstāks eritritola līmenis ir saistīts ar lielāku sirdslēkmes, insulta vai nāves risku trīs gadu laikā.

Bet kāpēc? Lai to noskaidrotu, pētnieki veica papildu dzīvnieku un laboratorijas testus un atklāja, ka eritritols "provocē pastiprinātu trombozi" jeb asinsreces veidošanos, sacīja Heizens.

Cilvēka ķermenī ir nepieciešama recēšana, pretējā gadījumā mēs noasiņotu līdz nāvei no griezumiem un ievainojumiem. Tas pats process pastāvīgi notiek arī iekšēji.

"Mūsu asinsvadi vienmēr ir zem spiediena, un mums rodas noplūdes, un asins trombocīti pastāvīgi aizsprosto šos caurumus," sacīja Heizens.

Tomēr trombocītu radītā tromba lielums ir atkarīgs no sprūda lieluma, kas stimulē šūnas, viņš paskaidroja. Piemēram, ja sprūda ir tikai 10%, tad jūs saņemat tikai 10% no tromba.

"Es domāju, ka cilvēkiem, kuriem ir asinsreces, sirdslēkmes un insulta risks, piemēram, cilvēkiem ar sirds slimību vai cukura diabētu, ir pietiekami daudz datu, lai teiktu, ka jums ir jāatsakās no eritritola, līdz tiks veikti papildu pētījumi," sacīja Heizens.

Olivers Džonss, ķīmijas profesors RMIT Universitātē Viktorijā, Austrālijā, atzīmēja, ka pētījums atklāja tikai korelāciju, nevis cēloņsakarību.

"Kā atzīmē paši autori, viņi atklāja saistību starp eritritolu un recēšanas risku, nevis galīgu pierādījumu šādas saiknes pastāvēšanai," sacīja Džounss, kurš nebija iesaistīts pētījumā.

"Jebkurš iespējamais (un vēl nepierādītais) eritritola pārpalikuma risks arī būtu jāsabalansē ar ļoti reālajiem pārmērīga glikozes patēriņa riskiem veselībai," sacīja Džonss.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Skatīt visus komentārus