Shutterstock

“Līdz ir par vēlu!” – Londonas slimnīcas kardiologs nosauc 10 simptomus, kurus nekad neignorēt 3

Runā speciālists
2023. gada 6. martā 06:43 2023. gada 6. martā 06:43
  Jauns.lv
Londonas slimnīcas kardiologs Dr. Amīts Bakhajs atklāj, ka veselam pieaugušajam būtu jāspēj bez aizdusas uzkāpt vairākus stāvus pa kāpnēm, piecelties no guļus stāvokļa bez galvas sareibšanas, aizturēt elpu uz vismaz 20 sekundēm un pietupties bez liekas piepūles. 

Taču daudzi cilvēki domā, ka tādas pazīmes, kā viegli galvas reiboņi vai kāju tūska, izraisa kaut kas cits, bieži vien agrīnas sirdsdarbības problēmas palaižot garām. 

Smaguma sajūta rokās pie fiziskas slodzes, elpas trūkums, ejot pa kāpnēm, regulāri sirds pārsitieni, var būt tavas sirds “sauciens pēc palīdzības”. 

Tādi simptomi, kā grūtības noliekties vai piecelties var liecināt par to, ka tava sirds nespēj pielāgoties vai tiek aizturēts rezerves šķidrums organismā. Citi simptomi, kurus nekādā gadījumā nevajadzētu ignorēt, ir svīšana vieglas fiziskas slodzes laikā, slikta dūša un sāpes krūtīs, kā arī nogurums pamostoties.

Taču no aptaujātajiem 2000 pieaugušajiem vairāk nekā puse (54 %) atbildēja, ka viņi nedomā, ka šie simptomi ir saistīti ar sirdi, lai gan 50 % apgalvoja, ka tos ir piedzīvojuši.

"Sirds problēmas bieži vien var pakāpeniski pasliktināties, līdz, kādu dienu rodas sarežģītākas problēmas, no kurām varēja izvairīties, ja mēs būtu ņēmuši vērā brīdinājuma zīmes,” skaidro Dr. Bakhajs. 

Rūpes par sirdi ir ļoti svarīgas, un tām ir jāpiešķir prioritāte.
"Miljoniem cilvēku zina, ka sirds veselība ir ārkārtīgi svarīga, tomēr ignorē brīdinājuma zīmes un dara sirdij nedraudzīgas lietas, piemēram, ēd neveselīgu pārtiku, smēķē. Aptauja parāda, ka cilvēki cenšas kaut ko mainīt, bet viņiem acīmredzami trūkst zināšanu," piebilst Robs Hobsons, sporta uztura speciālists. 

Aptaujā arī atklājās, ka 26 % cilvēku simptomus neuzskata par "nopietniem", bet 17 % uzskata, ka ir pārāk jauni, lai ciestu no sirds problēmām. "Diemžēl tas ir nepareizs priekšstats, jo sirds slimības var skart visu vecumu cilvēkus, jo īpaši Covid laikmetā,” uzsver Dr. Bakhajs. 

Nacionālā veselības dienesta 2021. gada pētījumā konstatēts, ka vairāk nekā pusei no cilvēkiem, kas hospitalizēti ar Covid, ir bijuši sirds bojājumi. Konstatētie sirds bojājumi ietvēra sirds muskuļa iekaisumu (miokardītu), infarktu, sirds išēmiju un visu trīs veidu kombinācijas, norāda pētnieki. 

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Skatīt visus komentārus