Shutterstock

Augļi un dārzeņi, kas var kaitēt dažu cilvēku asinsspiedienam

Esi vesels
2023. gada 2. aprīlī 07:44 2023. gada 2. aprīlī 07:44
  Jauns.lv
Lietojot konkrētus medikamentus depresijas mazināšanai, cilvēkiem būtu ieteicams ierobežot ar tiramīniem bagātu pārtikas produktu lietošanu.

Tiramīns ir dabisks aminoskābes tirozīna blakusprodukts, kas dabiski sastopams vairākos pārtikas produktos. Augsts šīs aminoskābes līmenis asinīs ir labi zināms migrēnas galvassāpju riska faktors. Tomēr ir arī pierādījumi, ka augsts tā līmenis dažiem cilvēkiem var izraisīt bīstamu asinsspiediena paaugstināšanos. Piemēram, visiem, kas lieto monoamīnoksidāzes inhibitorus (ķīmisko vielu klase, ko izmanto kā antidepresantus depresijas ārstēšanā), ieteicams ierobežot dažu augļu un dārzeņu lietošanu.

Tā kā šīs zāles bloķē monoamīnoksidantus, kombinācijā ar noteiktiem pārtikas produktiem tās var izraisīt bīstamu asinsspiediena paaugstināšanos. Jāpiebilst gan, ka šie medikamenti netiek izmantoti kā pirmā līmeņa zāles depresijas ārstēšanai, tieši to mijiedarbības ar pārtikas produktiem dēļ. 
Lai gan vairumā gadījumu šie medikamenti tiek aizstāti ar jaunākas paaudzes antidepresantiem, atsevišķos gadījumos tie joprojām tiek izrakstīt. 

Ikviens, kas lieto šīs zāles, var viegli izvairīties no komplikācijām, ja vien izvairās no noteiktiem pārtikas produktiem, piemēram, nogatavinātiem banāniem, ananasiem, avokado, jo tajos ir īpaši liels tiramīna līmenis. Tāpat vajadzētu atturēties no skābētiem kāpostiem un dažādiem marinējumiem. Arī fermentēti sojas produkti, piemēram, tofu, miso un sojas mērce, satur gana daudz tiramīna. 

Jāatzīmē, ka tiramīns, lietots atsevišķi, var palīdzēt regulēt asinsspiedienu. Turklāt tiramīna daudzums pārtikas produktos ir atšķirīgs dažādu apstrādes, uzglabāšanas un pagatavošanas metožu dēļ.

Citi šobrīd lasa

Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru