Shutterstock

Ārsts brīdina par mājā bieži sastopamiem sadzīves priekšmetiem, kas var palielināt plaušu un sirds slimību risku

Runā speciālists
2023. gada 3. maijā 06:28 2023. gada 3. maijā 06:28
  Jauns.lv
Britu ārsts Dr. Amirs Hans brīdina, ka ikdienā bieži sastopami sadzīves priekšmeti var palielināt plaušu un sirds slimību risku, vēsta portāls "Express".

Viņš uzskaita biežākos kaitniekus, sākot no ķīmiskajiem tīrīšanas līdzekļiem, līdz aromātiskajām svecēm. 

“Kad mēs parasti domājam par gaisa piesārņojumu, mēs domājam par ārtelpām - automašīnām, lidmašīnām, izmešiem un tamlīdzīgi. Taču ir arī parastas sadzīves lietas, kas ikdienu piesārņo mūsu mājokli. Slikta gaisa kvalitāte telpās ir saistīta ar plaušu slimībām, sirds slimībām un pat insultu,” brīdina Dr. Hans. 

Pirmās ārsta sarakstā ir malkas krāsnis, kas var radīt tā sauktās cietās daļiņas, sadegot kurināmajam. Tās var būt dažāda izmēra un par 10 mikrometriem mazākas daļiņas var nonākt plaušās un izraisīt nopietnas veselības problēmas. “Ieelpojot šīs daļiņas, ilgtermiņā var palielināties plaušu vēža risks,” piebilst Dr. Hans. 

Citi riskanti sadzīves priekšmeti ir aromātiskās sveces un vīraku nūjiņas, jo tās degot izdala sīkas citu piesārņotāju daļiņas. “"Jo īpaši vīraku nūjiņas! Tās izdala vairāk nekā 100 reižu vairāk smalko daļiņu nekā aromātiskās sveces.

Pēdējā priekšmetu grupa ir sadzīves tīrīšanas līdzekļi. “Tīrīšanas līdzekļi, piemēram, paklāju tīrīšanas līdzeklis, cepeškrāsns tīrīšanas līdzeklis, gaisa atsvaidzinātājs, kā arī aerosoli, piemēram, dezodorants un matu laka, satur tā sauktos gaistošos organiskos savienojumus jeb GOS, kas, tos ieelpojot, var kairināt mūsu elpceļus, izraisīt sliktu dūšu un bojāt nervus un citus orgānus,” skaidro ārsts. 

Amerikas Savienoto Valstu Vides aizsardzības aģentūras veiktajos kopējās iedarbības novērtēšanas metodikas (TEAM) pētījumos konstatēts, ka šo bieži sastopamo organisko piesārņotāju līmenis mājās ir divas līdz piecas reizes augstāks nekā ārpus tām.

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
FOTO, VIDEO: ļaudis apmeklē un izklaidējas Muzeju nakts pasākumos
Pievienot komentāru