Shutterstock

Bīstami augsta holesterīna līmeņa simptoms, ko var pamanīt acīs

Esi vesels
2023. gada 12. maijā 06:58 2023. gada 12. maijā 06:58
  Jauns.lv
Eksperti uzskata, ka miljoniem cilvēku, iespējams, nemaz neapzinās, ka viņiem ir augsts holesterīna līmenis. Kamēr nav veiktas atbilstošas asins analīzes, cilvēkam pašam to grūti pamanīt. Pārāk augsts holesterīna līmenis var novest pie sirds un asinsvadu slimībām, tāpēc ir būtiski sekot līdzi šim rādītājam. 

Holesterīns, tēlaini izsakoties, ir asiņu sastāvā esoša vaskaina viela. Organismam tas ir nepieciešams, lai veidotu veselīgas šūnas, taču pārāk augsts holesterīna līmenis var palielināt sirds slimību risku.

Kamēr nav izteiktu simptomu, kas apliecinātu augstu holesterīna līmeni, ģimenes ārste Lielbritānijā Dr. Reičela Varda portālam “The Sun” apgalvo, ka, ja ap degunu vai plakstiņiem redzami balti vai dzeltenīgi punktiņi, noteikti nevajadzētu kavēties ar analīžu nodošanu, lai izslēgtu paaugstinātu holesterīna līmeni. 
Viņa gan piebilst, ka šādas pazīmes parasti parādās tikai tad, ja augsts holesterīna līmenis ir iedzimts. 

Lai gan par paaugstinātu holesterīnu pārsvarā runā saistībā ar neveselīga uztura un dzīvesveida sekām, patiesībā diezgan daudziem cilvēkiem paaugstināts holesterīns tiek pārmantots no vecākiem. To sauc par ģimenes hiperholesterinēmiju.

Ja ģimenē ir pārmantots augsts holesterīns, tad var novērot šādus simptomus: 

  • Dzeltenīgi punktiņi pie acs iekšējā kaktiņa
  • Ap acs varavīksneni, kas ir acs krāsainā daļa, var parādīties gaišs gredzens

Citi ar augstu holesterīnu saistītie simptomi: 

  • Sāpes kājās, staigājot
  • Nejūtīgums vai vājums kājās
  • Čūlas uz pēdām, kas nedzīst
  • Spīdoša āda
  • Erekcijas problēmas vīriešiem

Lai samazinātu holesterīna līmeni, ievērojiet dažus veselīgas ēšanas paradumus: 

  • Ierobežo piesātināto tauku daudzumu uzturā. Piesātinātie tauki, kas galvenokārt atrodami sarkanajā gaļā un pilnpiena produktos, paaugstina kopējo holesterīna līmeni. Samazinot piesātināto tauku patēriņu, zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL) jeb sliktā holesterīna līmeni var samazināt.
  • Nē transtaukiem! Transtaukus, ko dažreiz pārtikas produktu etiķetēs uzrāda kā daļēji hidrogenētu augu eļļu, bieži izmanto margarīnos un veikalā nopērkamos cepumos, krekeros un kūkās. Transtauki ir vieni no lielākajiem ļaundariem, kas paaugstina kopējo holesterīna līmeni.
  • Bagātini ēdienkarti ar omega-3 taukskābēm. Pašas par sevi omega-3 taukskābes neietekmē ZBL holesterīna līmeni, taču tām ir citas sirds veselību ietekmējošas īpašības, tostarp, tās veicina paaugstināta arterialā asinsspiediena samazināšanos. Produkti, kas satur omega-3 taukskābes, ir, piemēram, lasis, skumbrija, siļķe, valrieksti, arī linsēklas.
  • Palielini šķīstošo šķiedrvielu daudzumu. Tās atrodamas tādos pārtikas produktos kā auzu pārslas, pupiņas, Briseles kāposti, āboli, bumbieri.
  • Lieto sūkalu olbaltumvielas. Sirds veselības jomā skābpiena produkti darbojas divos galvenajos virzienos – gan pazeminot holesterīna līmeni, gan palīdzot normalizēt asinsspiedienu.

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 1
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru