Shutterstock

Kaitējums veselībai – kā izsmēķēt 15 cigaretes dienā! Daudzu tik pašsaprotams stāvoklis var izrādīties ļoti bīstams 1

Esi vesels
2023. gada 20. maijā 15:24 2023. gada 20. maijā 15:24
  Jauns.lv
Izrādās, ka vientulība var būt tikpat kaitīga kā smēķēšana. ASV armijas ķirurgs Viveks Mērtijs brīdināja, ka "sociālajai atstumtībai" ir līdzīga ietekme uz mirstību kā 15 cigaretēm dienā. Bet kāds ir šī apgalvojuma pamatojums?

Mērtija apgalvojums balstās uz 2010. gadā publicētu pētījumu , kurā tika pētīta saikne starp sociālajām attiecībām un mirstības rādītājiem. Pētnieki apvienoja datus no 148 pētījumiem par šo tēmu, lai iegūtu ticamāku atbildi uz saviem jautājumiem.

Pētījumā tika aplūkoti 300 000 dalībnieku veselības dati, kas savākti vidēji septiņu gadu laikā. Pētnieki centās noskaidrot, kā sociālās attiecības var ietekmēt priekšlaicīgas nāves risku, ziņo portāls “lrytas.lt”. 

Viņi secināja, ka vientuļiem indivīdiem ir 50% lielāks risks nomirt agrāk nekā cilvēkiem ar spēcīgām sociālajām saitēm. Pēc tam viņi izmantoja statistikas rīku, ko sauc par "izlases efektu modeli", lai aprēķinātu, vai sociālo attiecību ietekme uz nāves risku ir līdzīga vairāk zināmu riska faktoru, piemēram, cigarešu smēķēšanas, ietekmei.

Lai gan pētnieku izmantotā metodoloģija bija pamatota – un vientulība patiešām ir kaitīga veselībai –, var apgalvot, ka analoģijas "15 cigaretes dienā" mērķis bija radīt sensāciju.

Citi pētījumi, kas ir tikpat uzticami, bet kuriem ir pievērsta mazāka uzmanība, arī ir parādījuši vairākas veselības problēmas, kas saistītas ar vientulību un sociālo izolāciju, tostarp sirds slimības, insultu, 2. tipa diabētu, reimatoīdo artrītu un pat vēzi.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru