Shutterstock

Eksperti atklāj jaunu sarakstu ar pārtikas produktiem, kas palielina risku saslimt ar vēzi

Esi vesels
2023. gada 13. jūnijā 06:39 2023. gada 13. jūnijā 06:39
  Jauns.lv
Eksperti ir atklājuši, ka bieži sastopamu īpaši pārstrādātu pārtikas produktu lietošana uzturā var palielināt vēža risku, vēsta "The Independent".

Brokastu pārslas, maize, saldējums, šķiņķis un čipsi ir starp pārtikas produktiem, kas, kā liecina Apvienotās Karalistes un Pasaules vēža izpētes fonda finansēts pētījums, var būt saistīti ar augstāku risku saslimt ar dažādiem vēža veidiem.

"Īpaši apstrādāti pārtikas produkti ir visur un tos plaši tirgo, piedāvājot lētu cenu un pievilcīgu iepakojumu, lai veicinātu patēriņu. Tas liecina, ka mūsu pārtikas videi ir nepieciešama steidzama reforma, lai nākotnē pasargātu iedzīvotājus no tādām slimībām kā vēzis," pauda Dr. Kiara Čanga, kas strādāja pie pētījuma. 

"Mums ir vajadzīgi skaidri brīdinājuma marķējumi uz īpaši apstrādātu pārtikas produktu iepakojuma priekšpuses, lai palīdzētu patērētājiem izdarīt izvēli,” viņa piebilda. 

Īpaši pārstrādāti pārtikas produkti parasti satur sastāvdaļas, ko cilvēki, ēdienu gatavojot mājās, dabiski nepievienotu, piemēram, ķīmiskas vielas, krāsvielas, saldinātājus un konservantus, kas paredzēti, lai pagarinātu produktu uzglabāšanas laiku veikalu plauktos. 

Vislielākās bažas veselības apsvērumu dēļ rada šādi pārstrādāti pārtikas produkti: 

  • Masveidā ražota maize
  • lielveikalu gatavie ēdieni
  • šķiņķis un cita veida kūpināta gaļa
  • dažādas brokastu pārslas
  • saldumi
  • lielveikalu cepumi, maizītes un kūkas

Tomēr ne visi pārstrādātie pārtikas produkti ir slikti. Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests norāda, ka daži pārtikas produkti ir jāapstrādā, lai tie būtu droši, piemēram, piens, kas ir pasterizējams, lai no tā likvidētu baktērijas.

Rietumu pasaulē vēzis ir otrs galvenais nāves cēlonis, un iemesls vienam no sešiem nāves gadījumiem visā pasaulē. 

Pastāv vairākas vēža profilakses vadlīnijas, kuru pamatā ir pētījumi, kurus apkopojis Pasaules vēža pētniecības fonds, Amerikas vēža pētījumu institūts un Pasaules Veselības organizācija. Britu portāls "The Telegraph" apkopojis piecus produktus, kas varētu palīdzēt cīņā ar vēzi. 

Sīpoli un ķiploki

Šos abus garšaugus var pievienot gandrīz jebkuram ēdienam, turklāt tie ne vien piedos garšu, bet arī veicinās krūts, resnās zarnas, plaušu un prostatas vēža apoptozi (ieprogrammētu šūnu bojāeju).

Tomāti

Tie ir pilni ar likopēnu, kas, kā pierādīts, palīdz novērst prostatas vēzi, īpaši novēršot brīvo radikāļu un DND bojājumu rašanos. Vīriešiem, kuri uzturā lieto daudz tomātu, ir būtiski mazāks prostatas saslimšanas risks.

Ogas

Tās ir pilnas ar anti-vēža molekulām, piemēram, ellagīnskābi (īpaši avenēs un zemenēs). Līdzīgi proantocianidīni (dzērvenēs) satur augstu antioksidantu aktivitāti, kas var palīdzēt apturēt audzēju attīstību.

Sēnes

Vairākos pētījumos ir konstatēts, ka regulārs sēņu patēriņš uzturā samazina mirstību no vēža. Japānas sēnes, piemēram, šitaki ir pildītas ar lentinānu, kas stimulē imūnās sistēmas darbību, palēlina audzēja augšanu un vēža progresu. Tās arī palīdz stimulēt balto asinsķermenīšu skaitu un aktivitāti.

Pētersīļi

Šis garšaugs kavē vēža šūnu augšanu, samazinot iekaisuma procesus. To sastāvā ir terpēnu dzimtas eļļas, kas bloķē vēža šūnām nepieciešamos enzīmus.

Saistītās ziņas

“Man ir plaušu vēzis, bet es nesmēķēju” – skolotāja Nataša ir pierādījums, ka arī jauni un veselīgi cilvēki nav imūni pret vēzi
Klusi noritošs vēzis, ko nereti atklāj, kad jau par vēlu! Kā sevi pasargāt?
Plaušu kaites, pārmērīga mazgāšanās, vēzis! Ko par tavu veselību atklāj nagu izskats? + FOTO

Citi šobrīd lasa

Lietuvieši par Donu: šoreiz Latvija Eirovīzijā izmantoja "smago artilēriju"
Latvijas pretinieku cīņā Vācija pieveic slovākus; Šveice otrajā trešdaļā nolauž norvēģus
Londonas bāros Palestīnas demonstrantu dēļ netranslēs Eirovīziju
Pievienot komentāru