Shutterstock

Uztura kļūdas, kas tavu asinsspiedienu “pacels debesīs”

Esi vesels
2023. gada 27. jūnijā 06:24 2023. gada 27. jūnijā 06:24
  Jauns.lv
Sākot ar pārlieku lielu sāls patēriņu, līdz nepietiekamam šķiedrvielu daudzumam – uztura speciālists no Londonas - Dr. Sannī Patels - uzskaita visbiežāk sastopamās uztura kļūdas, kas var būt par iemeslu paaugstinātam asinsspiedienam. 

Augsts asinsspiediens jeb hipertensija liek sirdij strādāt smagāk, un ir galvenais insulta, koronāro artēriju slimības, sirds mazspējas, priekškambaru fibrilācijas, perifēro artēriju slimības, redzes zuduma, hroniskas nieru slimības un demences riska faktors. Par hipertensiju uzskata spiedienu pastāvīgi, gan periodiski paaugstinātu virs 140/90 mmHg.

Sešas izplatītas uztura kļūdas, kas varētu būt par iemeslu paaugstinātam asinsspiedienam: 

1. Pārāk daudz sāls

Pārmērīga sāls lietošana uzturā var izraisīt šķidruma aizturi un radīt papildu spiedienu un slodzi uz asinsvadiem, izraisot hipertensiju. Produkti, no kuriem vajadzētu atturēties: pārstrādāta gaļa (desas, bekons, kūpinājumi), sālās uzkodas, salātu mērces, garšvielas ar augstu sāls saturu. 

Pētnieki apgalvo, ka tad, ja mēs visi varētu samazināt sāls patēriņu līdz ieteicamajam līmenim, insulta izraisīta mirstība samazinātos par 14%, bet mirstība no koronārās sirds slimības hipertensijas slimniekiem – par 9%, savukārt cilvēkiem ar normālu asinsspiedienu šie skaitļi samazinātos attiecīgi par sešiem un četriem procentiem. Visā pasaulē tādējādi būtu par 2,6 miljoniem sirds slimību izraisītu nāves gadījumu gadā mazāk.

2. Nepietiekams kālija daudzums uzturā

Kālijs var palīdzēt neitralizēt nātrija kaitīgo ietekmi, palīdzot kontrolēt asinsspiedienu. Kālija bagāti pārtikas produkti ir avokado, banāni, kartupeļi, pupiņas, spināti, žāvēti augļi un citi.

3. Par daudz alkohola

Pārmērīgs alkohola patēriņš var paaugstināt asinsspiedienu, stimulējot hormonu izdalīšanos, kas sašaurina asinsvadus, palielina simpātiskās nervu sistēmas aktivitāti un veicina nātrija aizturi, un tas viss veicina asinsspiediena paaugstināšanos.

4. Augsts apstrādātu un ceptu pārtikas produktu patēriņš

Regulāra šo pārtikas produktu lietošana laika gaitā var veicināt paaugstinātu asinsspiedienu. Šie neveselīgie tauki var izraisīt aterosklerozes attīstību.

5. Uzturs ar zemu šķiedrvielu saturu

Šķiedrvielas, ko satur augļi, dārzeņi, pilngraudu graudaugi, sēklas un rieksti, labvēlīgi ietekmē ne tikai zarnu darbību. "Šķiedrvielas palīdz pazemināt asinsspiedienu, jo veicina veselīgu gremošanu, samazina holesterīna līmeni un uzlabo asinsvadu darbību,” skaidro ārsts. 

6. Pārmērīgs kofeīna patēriņš

Kofeīns var īslaicīgi paaugstināt asinsspiedienu, stimulējot stresa hormonu, piemēram, adrenalīna, izdalīšanos. Iepriekš žurnālā "Nutrients" publicētajā pētījumā tika konstatēts, ka kafijas dzeršana var izraisīt "akūtu" rādītāju paaugstināšanos. Tomēr par kofeīna ilgtermiņa ietekmi uz asinsspiedienu joprojām tiek diskutēts.

Asinsspiedienu normalizē: 

  • Veselīgs uzturs
  • Fiziskās aktivitātes
  • Svara kontrole
  • Atteikšanās no kaitīgiem ieradumiem
  • Pietiekams miegs
  • Garīgo veselību veicinošas aktivitātes

Kā izmērīt asinsspiedienu pareizi? 

  • Nesarunājies un nekusties
  • Pirms asinsspiediena mērīšanas vismaz piecas minūtes atpūties
  • Asinsspiediena mērītāja manšeti liec uz kailas rokas, aptuveni 2-5 cm virs elkoņa locītavas
  • Rokas novieto uz cietas virsmas tā, lai augšdelms atrastos sirds līmenī
  • Asinsspiediens ir jāmēra trīs reizes, par pareizo rezultātu uzskata otro un trešo mērījumu
  • Atbalsti kājas uz grīdas, nesakrusto tās
  • Apsēdies ar taisnu muguru uz cieta krēsla, atbalstoties pret atzveltni

Citi šobrīd lasa

Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Putins atzīst, ka viņa ģimenē jau mācās ķīniešu valodu
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā
Pievienot komentāru