Shutterstock

Ātrāk par atmiņas zudumu! Kuras ir demences visagrākās pazīmes? 

Esi vesels
2023. gada 28. jūnijā 06:11 2023. gada 28. jūnijā 06:11
  Jauns.lv
Dažus demences simptomus var viegli sajaukt ar normālas novecošanās pazīmēm. Atmiņas zudums ir viens no biežākajiem demences simptomiem, un tas arī ir viszināmākais. Tomēr slimība var ietekmēt ne tikai atmiņu, patiesībā daži simptomi parādās jau krietni agrāk. 

Demenci raksturo dažādi kognitīvie traucējumi, piemēram, ierobežota spēja atcerēties lietas, pieņemt lēmumus, grūtības izteikties vārdos, parasta uzdevumu izpilde aizņem vairāk laika un citi. Agrīna demences ārstēšana var uzlabot stāvokli un palīdzēt sasniegt labākus rezultātus. Tāpēc simptomu apzināšana ir viens no svarīgākajiem etapiem. 

Kā vēsta portāls “Express”, problēmas ar runu var parādīties pašas pirmās. Vārdu aizmiršana šad un tad varētu būt parasta novecošanās pazīme, tomēr, ja tā kļūst par ierastu parādību, tas ir iemesls bažām.

Neirologs Dr. Arifs Dalvi uzsver, ka grūtības izveidot teikumus, vārdu aizmiršana, nepareiza teikumu uzbūve vai grūtības ar pašizteikšanos var parādīties jau krietni pirms atmiņas zuduma. Neirologs piebilst, ka bieži vien šie simptomi kombinējas ar problēmām orientēties laikā un telpā. 

Citi demences “sarkanie karogi” ir: grūtības izpildīt jau zināmus uzdevumus, jutība pret troksni, garšas un smaržas izmaiņas, halucinācijas, murgi, pēkšņas garastāvokļa izmaiņas bez pamatota izskaidrojuma. 

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PV) datiem 55 miljoni cilvēku visā pasaulē cieš no demences - slimības, kas ietekmē atmiņu, valodu un kognitīvās spējas, ievērojami pasliktinot dzīves kvalitāti. 

Svarīgi atzīmēt, ka demence nav viena slimība; tas ir vispārējs termins - līdzīgi kā sirds slimības -, kas aptver plašu specifisku medicīnisku stāvokļu klāstu, tostarp Alcheimera slimību. Slimības, kas tiek grupētas zem termina "demence", izraisa patoloģiskas izmaiņas smadzenēs," norāda Alcheimera asociācija.

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru