Shutterstock

Kā atšķirt nekaitīgus vecuma pleķus no ādas vēža?

Esi vesels
2023. gada 3. jūlijā 07:05 2023. gada 3. jūlijā 07:05
  Jauns.lv
Nereti par vecuma plankumiem cilvēki dēvē visus ādas veidojumus, piemēram, nēvusus jeb dzimumzīmes, seborejiskas keratozes, tā saucamo lentigo jeb saules radītos plankumus, kā arī dažkārt diemžēl ļaundabīgus ādas veidojumus: bazaliomas un melanomas. Kā tad tos īsti atšķirt, stāsta Marks Brauns – ķīmijterapijas un staru terapijas speciālists. 

“Ir vairākas galvenās pazīmes, kas palīdzēs atšķirt parastu vecuma pleķi no ādas vēža. Piemēram, vecuma plankumi parasti ir plakani, brūni līdz melni, un parādās uz tādām ķermeņa daļām, kas biežāk pakļautas saulei. Tie vairākumā gadījumu ir vienkrāsaini ar skaidri definētām malām,” skaidro Marks Brauns. 

Speciālists piebilst, ka vecuma plankumi laika gaitā nemainās, taču to skaits var pakāpeniski palielināties. “Parasti gan tie ilgstoši ir stabili – nemainīgi,” piebilst Brauns. 

Savukārt ādas vēzis "var izpausties kā neregulāras formas vai asimetriski izaugumi ar krāsas, tekstūras un lieluma izmaiņām".
“Ja ādas veidojums ir ļaundabīgs, tas var strauji augt, mainīt krāsu un formu dažu mēnešu laikā. Tāpat, uztraucoties par ādas vēzi, svarīgi regulāri pārbaudīties pie dermatologa, vēršot uzmanību pilnīgi visām ķermeņa zonām,” teic Brauns. 

Speciālists uzsver, ka pretēji ādas vēzim, vecuma plankumi parasti nerada nekādu diskomfortu un sūdzības. Tie neasiņo, nezvīņo, uz tiem nav čūlu, tie neaug. 

Hiperpigmentācija (tumšākas krāsas pigmentācijas plankumi) vai hipopigmentācija (āda atsevišķās zonās kļuvusi gaišāka jeb radušies bezpigmenta plankumi) var būt iedzimta un dzīves laikā iegūta dažādu apstākļu ietekmē. Lai gan lielākoties tās izpausmes nav ļaundabīgas un organismā ir radies melanīna trūkums vai pārprodukcija, pigmentācijas plankumus ir rūpīgi jāuzrauga un āda ir jāaizsargā no ārēji ietekmējošiem faktoriem katru dienu.

Citi šobrīd lasa

Kā tagad izskatās Arnolda Švarcenegera bijusī mīļākā, kura dāvāja viņam ārlaulības bērnu?
"Esmu izaudzinājusi Latvijai brīnišķīgus cilvēkus!" - Baibas Indriksones pēdējā intervija
VIDEO: Mikroautobuss Jēkabpilī ietriecas kravas auto; ir bojāgājušais
Tēmas: Vēzis, Melanoma
Pievienot komentāru