Publicitātes foto. (Foto: Publicitātes foto)

Kad sirdij vasarā ir pārāk karsti

Esi vesels
2023. gada 4. jūlijā 09:00 2023. gada 4. jūlijā 09:00
  Sadarbības projekts
Ilgi gaidītā vasara ir plaukumā un ver vārtus bezrūpīgam priekam. Bet – darba pienākumu gūzma saulē diemžēl nekūst. Gan darbā viss ir jāpaspēj, gan ģimene jāapčubina, gan dārzā vēl jāparušinās. Lai visu paspētu un lieki nekavētu laiku sastrēgumos, šovasar sāku braukt uz darbu ar riteni, bet… Es nejutos labi. Man bija smagi, grūti, trūka elpas, sirdsdarbība bija paātrināta, parādījās sāpes sirds rajonā un pat kāju pietūkums. Iespējams, karstums radīja papildu slodzi, taču – es vēl neesmu piecdesmitgadīga! Tā nav mana norma! Ko darīt?

Skaidrs, ka pēc atbildes uz šo jautājumu ir jāiet pie kardiologa, bet vispirms – pie ģimenes ārsta pēc nosūtījuma. Tā arī darīju. Gaidot rindā pie ģimenes ārsta, manu uzmanību piesaistīja ārstu žurnāls. Izlasīju rakstu par to, ka sirdij palielinātā slodzē jaudai  nepieciešama krila eļļa – tajā esošās omega-3 taukskābes sevi ir pierādījušas kā efektīvu, dabisku un ilgtspējīgu atbalstu organismam, turklāt ar spēju būtiski uzlabot sirds veselības rādītājus.

Rakstā bija izskaidrots, ar ko krila eļļa atšķiras un ir vērtīgāka par citiem omega-3 avotiem. Izrādās, tā dabiski sastāv no efektīvākām omega-3 eikozapentaēnskābes (EPS) un dokozaheksaēnskābe (DHS) taukskābēm, holīna jeb B4 vitamīna un antioksidanta astaksantīna. EPS un DHS taukskābes ir vispazīstamākās un arī organismam visnozīmīgākās no omega-3 taukskābēm.

Neskaitāmos pētījumos ir pierādīts, ka šīs taukskābes sniedz milzīgu pienesumu sirds veselībai – samazina triglicerīdu līmeni un aterosklerozes aplikuma rašanos, uzlabo endotēlija šūnu darbību asinsvados, kontrolē iekaisuma rašanos un viegli pazemina asinsspiedienu, kā arī ievērojami paaugstina HDL jeb t. s. labā holesterīna (augsta blīvuma) rādītājus asins plazmā.

Izlasīju, ka krila eļļas struktūra ir fosfolipīdu formā (un tas ir galvenais faktors, kas to atšķir no zivju eļļas). Izrādās ir klīniski pierādīts, ka, pateicoties fosfolipīdiem EPS un DHS, taukskābes iedarbojas organismā līdz pat 98 procentiem efektīvāk par zivju eļļā esošajām taukskābēm. Šī priekšrocība sniedz vērtīgu ieguvumu visām organisma šūnām un orgāniem, jo īpaši sirdij: pētījumos atklāts, ka krila eļļa spēj uzlabot un uzturēt galvenos sirds veselības rādītājus labāk nekā jebkurš cits omega-3 taukskābju avots. Žurnālā publicētie pētījuma rezultāti atklāja, ka pacientiem, kuri dienā uzņēma 4 gramus dabiskās krila eļļas kapsulās, pēc 26 nedēļām triglicerīdu līmenis asinīs samazinājās par 33,5 procentiem un netika novērota sliktā holesterīna līmeņa paaugstināšanās.

Tiešām daudz uzzināju, kamēr gaidīju savu rindu pie ārsta. Kad pasūdzējos ģimenes ārstei, ka manai sirsniņai, iespējams, nepatīk karstums, viņa uzrakstīja nosūtījumu pie kardiologa un ieteica veikt elektrokardiogrammu. Daktere piekrita, ka šajā gadījumā karstums varētu būt papildu slodze un ieteica nēsāt galvassegu un izvēlēties gaišas krāsas apģērbu.

Secinājusi, ka mana ikdienā pēkšņi ir parādījusies papildu fiziskā slodze, jo pārvietojos ar velosipēdu, daktere ieteica pastiprināti uzņemt omega-3 taukskābes, lai arī sirdi uzturētu formā. Ārste man rekomendēja izvēlēties krila eļļu, jo tai ir labāka uzsūkšanās spēja nekā zivju eļļai, līdz ar to nepieciešamā deva ir mazāka, bet efekts lielāks. Daktere paskaidroja, ka pasaulē jau veikti daudzi pētījumi, kas apliecina, ka tieši krila eļļa ievērojami samazina triglicerīdu līmeni asinīs, kas ir būtisks rādītājs sirds veselības saglabāšanā. 

Ģimenes ārste īpaši uzsvēra, ka krila eļļas sastāvā ir arī holīns, kas atbalsta sirdi un kardiovaskulāro sistēmu, uztur normālu homocisteīna vielmaiņu jeb, vienkāršāk sakot, palīdz organismā noārdīt homocisteīnu, kas ir cilvēka ikdienas dzīves blakusprodukts. Ja tas uzkrājas lielos daudzumos, var kaitēt sirdij. Viņa stāstīja, ka homocisteīna līmenis ir jākontrolē, un holīns palīdz to darīt dabiski. Holīns ir arī galvenā sastāvdaļa, kas palīdz aknām veidot lipoproteīnus, kas pārvadā asinīs esošos taukus pa visu organismu, bez holīna tās šos taukus nevar pārstrādāt. Tas savukārt var izraisīt problēmas artērijās, piemēram, aplikuma uzkrāšanos, kas attiecīgi kaitē sirdij.

Faktiski pasaulē veiktie pētījumi liecina, ka krila eļļa atbalsta trīs sirds veselības marķierus labāk nekā jebkurš cits omega-3 avots: samazina triglicerīdu līmeni asinīs, palielina omega-3 indeksu (tā palielināšana no 4 līdz 8 procentiem samazina letālas koronārās sirds slimības risku par 30 procentiem) un nepaaugstina ZBLH (zema blīvuma lipoproteīnu). Zinātne mums parāda – krila eļļa ir lieliska iespēja tiem, kuri meklē visaptverošu pieeju sirds veselības aprūpē. 

Žurnālā lasītais un ģimenes ārstes stāstītais mani absolūti pārliecināja – manas sirds veselībai noteikti ir nepieciešama krila eļļa. Tāpēc, ieejot aptiekā, nešaubīgi izvēlējos skaisto lillīgo kastīti ar sirsniņu virsū un nopriecājos: “Jā, tā derēs sirdij!” Kāda cita pircēja, kas arī stāvēja pie plaukta, novērtējusi manu nešaubīgo izvēli, atvainojās par uzmācību un atklāja, ka LYL Krill Oil Superba BOOST™ uztura bagātinātāju lieto jau kopš gada sākuma un jūt rezultātu. Viņa varot galvot, ka šajā produktā ir augstākās kvalitātes krila eļļa – dabiska, tīra, ar jaudīgu uzturvielu līmeni, augstu uzsūkšanās spēju un zinātniski pierādītu spēju paaugstināt omega-3 līmeni. Turklāt krila eļļa piedāvā četrus Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) apstiprinātus ieguvumus – sirds, smadzeņu, acu un aknu veselībai.

Publicitātes foto. (Foto: Publicitātes foto)

Lietoju LYL Krill Oil Superba BOOST™ un jāatzīst, ka atšķirībā no zivju eļļas, ko savulaik lietoju, LYL Krill Oil Superba BOOST™ kapsula ir maza un viegli norijama, ar neitrālu garšu un smaržu, turklāt nav atraugu un zivju pēcgaršas.

Mana sirds man jau ir pateicīga – pēc pāris nedēļu krila eļļas lietošanas vasaras karstums vairs nešķiet tik nogurdinošs, es atkal jūtos viegli un labi!

Lai mums visiem vasara nāk ar īpašiem mirkļiem un sirds ir atvērta tos izbaudīt!

Jūlijā īpašs piedāvājums sirds veselībai – LYL Krill Oil Superba BOOST™ pieejams aptiekās ar atlaidi līdz 25%.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 3