Shutterstock

Pētnieki atklāj ko satraucošu cilvēka sirdī. Atklājums fiksēts visu pētījuma dalībnieku sirds audos 1

Esi vesels
2023. gada 11. augustā 11:04 2023. gada 11. augustā 11:04
  Jauns.lv
Daļiņas, kas ir sīkākas par pieciem milimetriem, izdalās no vienreizlietojamās plastmasas, piemēram, pudelēm un pārtikas iepakojumiem, un pēc tam nonāk gaisā, ūdenī un pārtikā, ko lietojam, vēsta britu mediji. 

Pētnieku komanda no Pekinas Anženas slimnīcas Ķīnā analizēja sirds audu paraugus no 15 pacientiem, kuriem tika veikta sirds operācija, kā arī asins paraugus, kas ņemti pirms un pēc operācijas. Mikroplastmasa tika atrasta visos asins paraugos un sirds audos. Asinīs plastmasa var pieķerties sarkano asinsķermenīšu ārējai membrānai un var ietekmēt to spēju transportēt skābekli.

Mikroplastmasa cilvēka ķermenī ir saistītas ar vēža, sirds slimību un demences attīstību, kā arī ar auglības problēmām.
Pēc nesen veiktā pētījuma tika konstatēts, ka vidēji cilvēks katru nedēļu ieelpo tādu mikroplastmasas daudzumu, kas atbilst kredītkartes izmēriem. 

Piecu veidu sirds audos tika konstatēti deviņi plastmasas veidi. Izmantojot lāzeru un infrasarkano staru attēlu, tika atklāti desmitiem līdz tūkstošiem atsevišķu mikroplastmasas gabaliņu, taču to daudzums dažādos pacientos bija atšķirīgs.

Mikroplastmasa jau iepriekš atrasta cilvēka līķu autopsijas paraugos. 2022. gadā pētījuma rezultātā tā atklāta arī dzīvu cilvēku plaušās.

Zinātnieki to sauc par “satraucošu atklājumu un uzsver papildus pētījumu nepieciešamību, lai noskaidrotu, kā mikroplasmasa nokļūst sirds audos, un kādā ir tās potenciālā ietekme uz veselību ilgtermiņā. 

Pētnieki atklāja, ka visbiežāk sastopamā mikroplastmasa bija polietilēns, kas iegūts no plastmasas iepakojuma vai iepirkuma maisiņiem. 

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Izraēlas profesors: Krieviju apturēt ir vienkārši, tikai jāgrib to izdarīt
Pievienot komentāru