Shutterstock

Astoņi veidi, kā palēnināt bioloģisko novecošanos par vismaz sešiem gadiem

Esi vesels
2023. gada 9. novembrī 07:06 2023. gada 9. novembrī 07:06
  Jauns.lv
Pētījumos konstatēts, ka cilvēki ar augstu sirds un asinsvadu veselību bioloģiski ir par sešiem gadiem jaunāki, salīdzinot ar hronoloģisko vecumu.

Ja tiek kontrolēts ķermeņa svars, cukura līmenis asinīs, holesterīna līmenis un asinsspiediens, vienlaikus ievērojot veselīgu miega režīmu un diētu, regulāri nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm un nesmēķējot, organisma novecošanās process var palēnināties par aptuveni sešiem gadiem, liecina pirmie pētījumi.

Zinātnieki apgalvo, ka šo pasākumu ievērošana, kas zināmi kā "8 svarīgākie dzīves posmi", veicina labu sirds veselību, kas savukārt var palēnināt bioloģiskās novecošanās tempu.

Analīze, kas tika prezentēta Amerikas Sirds asociācijas 2023. gada zinātniskajā sesijā Filadelfijā, ir balstīta uz datiem, kas iegūti no vairāk nekā 6500 pieaugušajiem, kuru vidējais vecums bija 47 gadi.

"Šie atklājumi palīdz mums izprast saikni starp hronoloģisko un bioloģisko vecumu un to, kā veselīga dzīvesveida paradumu ievērošana var palīdzēt mums dzīvot ilgāk. Ikviens vēlas dzīvot ilgāk, tomēr vēl svarīgāk ir dzīvot veselīgāk, lai mēs patiešām varētu baudīt un kvalitatīvi dzīvot,” sacīja Donalds Loids Džonss, bijušais Amerikas Sirds asociācijas brīvprātīgais prezidents.

Lai noteiktu cilvēka fenotipisko - jeb bioloģisko - vecumu, pētnieki pārbaudīja viņa vielmaiņu, orgānu darbību un iekaisumu.

Fenotipiskais vecuma paātrinājums ir starpība starp cilvēka bioloģisko vecumu un faktisko vecumu, kur lielākas vērtības norāda uz ātrāku bioloģisko novecošanu.

Pēc sociālo, ekonomisko un demogrāfisko faktoru ņemšanas vērā pētnieki norādīja, ka augstākais rezultāts, kas nozīmē arī augstu sirds un asinsvadu veselību, ir saistīts ar zemāku bioloģisko vecumu - aptuveni sešus gadus jaunāku.

Piemēram, pētnieki norādīja, ka vidējais faktiskais vecums cilvēkiem ar labu sirds veselību bija 41 gads, bet viņu vidējais bioloģiskais vecums bija 36 gadi; savukārt vidējais faktiskais vecums cilvēkiem ar sliktu sirds un asinsvadu veselību bija 53 gadi, lai gan viņu vidējais bioloģiskais vecums bija 57 gadi.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 3
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Pievienot komentāru