Shutterstock

Zinātnieki atklāj, ko vajadzētu ēst brokastīs, lai samazinātu sirdslēkmes risku 1

Esi vesels
2023. gada 21. novembrī 06:31 2023. gada 21. novembrī 06:31
  Jauns.lv
Brokastis vienmēr ir bijušas vissvarīgākā dienas maltīte, un tagad zinātnieki ir atklājuši, ka tās var samazināt sirdslēkmes un insulta risku, taču tas ir atkarīgs no tā, ko tu ēd.

Saskaņā ar zinātnieku veikto pētījumu par "moderniem" augu izcelsmes pārtikas produktiem, ja olu nomainītu pret sauju riekstu, sirds un asinsvadu slimību attīstības risks samazinātos līdz pat 17 procentiem.

Pārskatā, kas publicēts žurnālā "BMC Medicine", teikts, ka, dienā apēdot par vienu olu mazāk un aizstājot to ar riekstiem, sirds slimību risks samazinātos par 17 %, diabēta risks - par 18 % un agrīnas nāves risks - par 15 %. Viss, kas jādara -  ola jāaizstāj ar 25 līdz 28 gramiem riekstu.

Tomēr pētījumā nav secināts, ka olas būtu pilnībā jāizslēdz no uztura. Lai gan daži eksperti jau sen brīdina, ka olas kaitē sirdij, par šo jautājumu aizvien tiek diskutēts. 

Pētījumā arī konstatēts, ka cilvēkiem, kuri 50 gramus pārstrādātas gaļas - desas ekvivalentu - aizstāja ar līdzvērtīgu daudzumu pākšaugu, lēcas, aunazirņu vai pupiņu, bija par 23 % mazāks risks nomirt vai saslimt ar sirds slimībām. Risks bija vēl mazāks - 27 %, ja pārstrādātas gaļas vietā viņi ēda 28 līdz 50 gramus riekstu.

Dr. Sabrīna Šlesingere, pētījuma līdzautore, laikrakstam Mail teica: "Daudzi cilvēki dienu sāk ar olu brokastīs, taču šīs analīzes rezultāti liecina, ka šo ēdienu būtu labāk aizstāt ar augu izcelsmes pārtiku.”

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Pievienot komentāru