Shutterstock

Kāpēc tik daudz jaunu cilvēku piedzīvo sirdslēkmi? Ekspertiem ir atbildes

Esi vesels
2023. gada 4. decembrī 16:02 2023. gada 4. decembrī 16:02
  Jauns.lv
10 gadu laikā pasaulē ir teju vai dubultojies jaunu cilvēku skaits, kas pārcietuši sirdslēkmi. Eksperti uzstāj, ka pie vainas ir strauji augošais aptaukošanās līmenis. 

Lielbritānijā pēdējo desmit gadu laikā dažās jauniešu vecuma grupās infarkta gadījumu skaits ir gandrīz divkāršojies, bet jauniešu līdz 40 gadu vecumam vidū kopumā šis rādītājs ir pieaudzis par ceturtdaļu. 

Eksperti apgalvo, ka šis pieaugums, kas kļūst aizvien acīmredzamāks pēc Covid pandēmijas, ir saistīts ar daudziem faktoriem, tostarp strauji pieaugošo aptaukošanās līmeni jauniešu vidū. Vairāk nekā pusei jauniešu, kas jaunāki par 35 gadiem, ir liekais svars vai aptaukošanās.

Pārāk liels liekais svars ir viens no galvenajiem sirdslēkmju iemesliem, jo ar laiku nosprostojas svarīgākās artērijas.

Pirms pandēmijas sākšanās infarkta gadījumu skaits pieauga lielākajā daļā pieaugušo vecuma grupu, tostarp jauniešu vidū. Profesors Niks Linkers, kardiologs un Lielbritānijas nacionālais klīniskais direktors sirds slimību jautājumos, sacīja, ka sirdslēkmju gadījumu skaita palielināšanās jauniešu vidū ir saistīta ar daudziem iemesliem.

Pateicoties medicīnas sasniegumiem, lielākā daļa cilvēku, kuri piedzīvo sirdslēkmi un saņem tūlītēju ārstēšanu, izdzīvo.

„Neraugoties uz to, dažādu dzīvesveida faktoru, tostarp aptaukošanās, smēķēšanas un alkohola lietošanas, dēļ mēs novērojam, ka visā pasaulē cilvēki saslimst ar sirds un asinsvadu slimībām arvien jaunākā vecumā, kas viņus pakļauj potenciāli dzīvībai bīstamu vai novājinošu slimību, piemēram, sirdslēkmes vai insulta, riskam,” secina Dr. Linkers. 

Akūta miokarda infarkta pazīmes:

  • Jebkāda veida pēkšņas sāpes krūtīs, mugurā, rokās vai apakšžoklī.
  • Elpas trūkums.
  • Svīšana.
  • Sirdsklauves.
  • Trauksme, nāves bailes.
  • Galvas reibonis.
  • Pārmērīgs nogurums.
  • Slikta dūša, vemšana.

Citi šobrīd lasa

“Bez vīrieša es nespēju!” - Katy Tindemark par attiecībām un karjeru
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Pievienot komentāru