Shutterstock

Eksperti brīdina, ka sievietēm ir "četras reizes lielāka iespēja nomirt no sirds slimībām", ja viņas inficējas ar konkrētu vīrusu

Esi vesels
10. februārī 06:15 2024. gada 10. februārī 06:15
  Jauns.lv
Pētījumā, kas publicēts „European Heart Journal”, apgalvots, ka sievietēm, kas inficētas ar augsta riska cilvēka papilomas vīrusa (CPV) celmu, ir četras reizes lielāks risks nomirt no sirds un asinsvadu slimībām, vēsta britu mediji. 

Saskaņā ar Medicīnas skolas Seulā, Korejā, pētnieku grupas teikto šis ir pirmais pētījums, kas pierāda saikni starp CPV un sirds slimībām.

Vadošais pētījuma autors profesors Sjungho Rjū uzsver: "Neraugoties uz ievērojamiem sasniegumiem, kontrolējot labi zināmos sirds slimību riska faktorus, piemēram, smēķēšanu, augstu holesterīna līmeni, hipertensiju un diabētu, sirds slimības joprojām ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē. Interesanti, ka šie tradicionālie riska faktori neizskaidro visus sirds slimību gadījumus; aptuveni 20 % no tiem ir cilvēkiem, kuriem šo problēmu nav.”

"Tas norāda uz nepieciešamību izpētīt citus mainīgus riska faktorus. Mūsu pētījums ir vērsts uz CPV ietekmes izpēti, jo īpaši potenciālu sirds slimību riska faktoru.”

Pētījumā tika izvērtētas 163 250 jaunas vai pusmūža Korejas sievietes, kurām pētījuma sākumā nebija sirds un asinsvadu problēmu. Sievietes tika pārbaudītas uz 13 augsta riska CPV celmiem, un astoņus ar pusi gadus regulāri tika sekots līdzi viņu veselības stāvoklim. 

Lai gan sievietes bija jaunas un veselas, pētījuma komanda atklāja, ka sievietēm ar augsta riska CPV bija 3,74 reizes lielāka iespēja nomirt no sirds slimībām salīdzinājumā ar sievietēm, kurām nebija šī izplatītā vīrusa. Viņām bija arī 3,91 reizi lielāka iespēja, ka viņām būs nosprostotas artērijas, un 5,86 reizes lielāka iespēja, ka viņas nomirs no insulta.

"Iespējams, ka vīruss rada iekaisumu asinsvados, veicinot artēriju nosprostojumu un bojājumu rašanos un palielinot sirds un asinsvadu slimību risku,” sacīja pētījuma galvenais autors. 

Šis pētījums uzsver, cik svarīga ir visaptveroša aprūpe pacientiem ar augsta riska CPV. 

Citi šobrīd lasa

Madara Biedriņa relaksē ar ēdienu, Agnese Zeltiņa ved dāmas uz Toskānu - pašmāju slavenību jaunie biznesi
VIDEO: ukraiņi ar jūras dronu Krimā veiksmīgi uzbrukuši krievu okupantu ātrgaitas kuterim
Izmirkuši, noguruši un dubļos līdz ausīm. Ķegumā aizvadīts ikgadējais "Stipro Skrējiens"
Pievienot komentāru