Shutterstock

Ārste norāda uz astoņām "sarkanā karoga" vēža pazīmēm, kuras nevajadzētu ignorēt 

Esi vesels
15. februārī 06:30 2024. gada 15. februārī 06:30
  Jauns.lv
Informētība par vēža simptomiem ir aktuāla, jo "Cancer Research" aptaujā, kas veikta Lielbritānijā, noskaidrots, ka puse no aptaujātajiem pieaugušajiem ar iespējamiem vēža simptomiem sešu mēnešu laikā negriežas pēc palīdzības pie ārsta. 

Dr. Džūlija Šārpa, "Cancer Research" Veselības un pacientu iesaistīšanas nodaļas vadītāja, uzsver: "Varētu domāt, ka tādus galvenos simptomus kā klepus ar asinīm vai neizskaidrojama asiņošana ir grūti ignorēt, taču pētījums liecina, ka daudzi to dara."

Eksperte ir izklāstījusi galvenos simptomus, pēc kuru pamanīšanas ieteicams nekavējoties doties pie ārsta:

1. Pastāvīgs klepus vai aizsmakums

Maza iekrekšķināšanās, protams, neko nenozīmē, taču pastāvīgs klepus – jo īpaši, ja atklepojam asinis, - ir iemesls nopietnam uztraukumam. Lielākajā daļā gadījumu, loģiski, klepus uzreiz nenozīmē vēzi, taču ilgstošu klepu nedrīkst ignorēt – tas var būt plaušu vēža simptoms.

2. Ilglaicīgi gremošanas un zarnu darbības traucējumi

 Ja tev pēdējā laikā arvien biežāk ir aizcietējumi, kā arī ekskrementi izskatās deformēti, tas var būt nopietns signāls aizdomām par resnās zarnas vēzi. Tāpat arī tā var būt zīme, ka zarnu traktā ir šķērslis, kas traucē izvadīt gremošanas blakusproduktus. Šādā gadījumā noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta un veikt izmeklēšanu.

3. Ilglaicīgi urīnsistēmas traucējumi

Ja urīnā redzamas asinis, tas var liecināt par urīnpūšļa vai aknu vēzi. Tiesa, visbiežāk tā tomēr ir parasta urīnceļu infekcija, taču pārbaudīties tāpat vajag, brīdina eksperte.

4. Pēkšņas neizskaidrojamas sāpes

Sāpes parasti tomēr nav vēža simptoms, taču noteikti vajadzētu atrādīties ārstam, ja šīs sāpes ir regulāras un nepāriet. Mēs bieži sajūtam galvas sāpes, un tas, protams, uzreiz neliecina par smadzeņu vēzi, taču profilaktiski pārbaudīties nenāk par sliktu. Arī tas, ka regulāri jūtamas sāpes krūtīs, var būt plaušu vēža simptoms, bet sāpošs vēders – olnīcu vēža.

5. Dzimumzīmes izskata pārmaiņas

Ne visas dzimumzīmes uzreiz ir melanoma, taču, ieraugot jaunu dzimumzīmi vai esošās dzimumzīmes formas un izskata izmaiņas, vajadzētu doties pie dermatologa, atgādina eksperte.

6. Nedzīstošas brūces

Ja brūces nedzīst ilgāk nekā trīs nedēļas, vajadzētu to pastāstīt ārstam. Organismam trīs nedēļu laikā vajag spēt sevi izārstēt. Ja tā nenotiek, ir jāiet pārbaudīties.

7. Pēkšņa asiņošana

Maksts asiņošana laikā starp mēnešreizēm var būt agrīna dzemdes kakla vēža pazīme, savukārt asinis tūpļa atverē var liecināt par taisnās zarnas vēzi.

8. Novājēšana bez iemesla

Lielākā daļa cilvēku cenšas apzināti nomest svaru, taču, ja svars krītas pats, īpaši nemainot dzīvesveidu un uztura paradumus, tas var signalizēt par nopietnām medicīniskām problēmām. 

Citi šobrīd lasa

Sašauts Krievijai draudzīgais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico; noskaidrots iespējamais vainīgais 6
Karaļa Čārlza oficiālais portrets liek ne vienam vien saraukt uzacis
FOTO: krāšņākie tērpi Kannu kinofestivālā
Pievienot komentāru