Shutterstock

Trīs sarkanā karoga simptomi kājās, kas var norādīt uz sirds problēmām

Esi vesels
2. aprīlī 11:38 2024. gada 2. aprīlī 11:38
 
Veselības
nodaļa
| Jauns.lv
Visā pasaulē sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis, kas ik gadu izraisa gandrīz 18 miljonus nāves gadījumu. Tās ietver tādas slimības, kas skar sirdi un asinsrites sistēmu, piemēram, insultu, koronāro sirds slimību un sirds mazspēju.

Gandrīz ikviens no mums apzinās izplatītākos simptomus, kas vedina uz domām par sirds problēmām, piemēram, sāpēm krūtīs, taču citi simptomi ir mazāk zināmi un mazāk pamanāmi. 

Saskaņā ar Amerikas Dermatoloģijas datiem ir trīs sirds un asinsvadu sistēmas problēmu pazīmes, kuras var pamanīt uz pēdām un kāju pirkstiem:

  • Pēdu pietūkums
  • Zili pirksti
  • Sāpīgi mezgliņi uz pirkstiem

Daudzas sirds slimības izraisa šķidruma uzkrāšanos pēdās un apakšstilbos. Šķidruma uzkrāšanās rezultātā var rasties pietūkums, kas var izplatīties līdz pat augšstilbiem un cirkšņiem. Šī tūska var būt pamanāma jau rīta pusē un pastiprināties dienas gaitā. Savukārt zili pirksti var liecināt par asinsvadu aizsprostojumu. 

Ja kāds ādas apvidus ir zils (vai purpursarkans), tas var liecināt par to, ka jūsu asinis nesaņem pietiekami daudz skābekļa. Ja netiek veikta ārstēšana, skābekļa trūkums var izraisīt ādas un zem tās esošo audu atmiršanu, ko medicīniski dēvē par cianozi. 

Sāpīgi mezgliņi uz pirkstiem var veidoties infekciozā endokardīta ietekmē. Šādi mezgliņi var saglabāties no dažām stundām līdz vairākām dienām. Lai gan tie nereti izzūd paši no sevis, pacientam nepieciešama infekcijas ārstēšana. 

Citas pazīmes, kas norāda uz iespējamām problēmām ar sirdi: 

Citi šobrīd lasa

VIDEO: ukraiņi ar jūras dronu Krimā veiksmīgi uzbrukuši krievu okupantu ātrgaitas kuterim
Berluskoni līdzgaitnieks atklāj par Putinu ko tādu, kas licis viņam izvemties
Maskava izteikusi draudus Lielbritānijai 2
Pievienot komentāru