Shutterstock

Kā atklāt vēzi tā "klusajā fāzē"? Stāsta ārsts

Esi vesels
4. aprīlī 06:45 2024. gada 4. aprīlī 06:45
 
Veselības
nodaļa
| Jauns.lv
Onkoloģiskas saslimšanas ne vienmēr atklājas ar acīmredzamiem simptomiem, it sevišķi sākuma stadijās. Patiesībā daudzi cilvēki diagnozi uzzina tikai kārtējo medicīnisko pārbaužu vai citu veselības problēmu izmeklēšanas laikā. Vēl liela daļa tikai tad, kas slimība jau ir ielaista un izpaužas acīmredzami simptomi. 

Vēzis, tāpat kā daudzas citas slimību formas, sākuma stadijā neizpaužas ar izteiktiem simptomiem. Taču onkoloģijas atklāšanā "klusajā fāzē" jeb sākuma stadijā var būt izšķiroša, lai nodrošinātu labākas izdzīvošanas izredzes, skaidro biomedicīnas zinātņu eksperts, profesors Džastins Stebings.

"Prostatas, vairogdziedzera un krūts vēzis patiesībā attīstās ļoti lēni, neradot acīmredzamus simptomus un neizplatoties ārpus sākotnējās zonas. Par laimi, daudzās valstīs ir pieejamas skrīninga programmas un testi, lai palielinātu agrīnas diagnostikas iespējas atsevišķiem vēža veidiem," stāsta profesors Stebings. 

"Skrīninga rīki ir lielisks palīgs, lai ātrāk atklātu vēzi, pirms vēl parādījušies simptomi. Vēža atklāšana agrīnā stadijā nozīmē, ka slimība ir ierobežota tās izcelsmes vietā, mazāka un, iespējams, vieglāk izārstējama," piebilst profesors Stebings.

Var būt arī mazāka iespēja, ka pēc operācijas būs nepieciešama profilaktiskā ķīmijterapija, lai iznīcinātu atlikušās šūnas.

Saistītās ziņas

Arvien vairāk jaunu cilvēku saslimst ar resnās zarnas vēzi
Onkoloģe atklāj divas lietas, ko viņa vienmēr dara, lai samazinātu savu risku saslimt ar vēzi
Vēzi izraisošā diēta: 6 pārtikas produkti un dzērieni, no kuriem jāizvairās, lai samazinātu vēža risku 3

Arī Latvijā kopš 2009. gada tiek organizētas valsts apmaksātas profilaktiskās pārbaudes, kuru ietvaros atbilstošās vecuma grupas iedzīvotāji tiek aicināti veikt bezmaksas krūts (mamogrāfija), dzemdes kakla (ginekoloģiskā apskate un parauga ņemšana no dzemdes kakla) un zarnu (slēpto asiņu tests fēcēs) vēža skrīningu. 

Krūts, dzemdes kakla, prostatas un zarnu vēzis agrīnās slimības stadijās cilvēkam visbiežāk neizraisa nekādas sūdzības vai simptomus, tāpēc bieži vien tās nevar laikus atklāt. Profilaktiskās pārbaudes ir pilnībā valsts apmaksātas, un to veikšana sniedz iespēju regulāri uzraudzīt veselības stāvokli un laikus atklāt izmaiņas, tādējādi nepieciešamības gadījumā pēc iespējas ātrāk uzsākt ārstēšanu, lai sasniegtu labākus ārstēšanas rezultātus.

Citi šobrīd lasa

FOTO: Zemi skārusi vairāk nekā 20 gados spēcīgākā magnētiskā vētra; arī Latvijā varēja baudīt izteiktu ziemeļblāzmu
Eirovīzijas lielākais skandāls — Nīderlandes pārstāvi izslēdz no dalības finālā! Vai demonstratīvi atteiksies piedalīties arī citi pārstāvji?
Daugaviņš, Ābols un Bukarts nodrošina smagu uzvaru papildlaikā pret poļiem 1
Pievienot komentāru