Shutterstock

Pasaulei novecojot, saslimstība ar vēzi pieaugs; dažas valstis tā skars kā "paisuma vilnis"

Esi vesels
5. aprīlī 12:07 2024. gada 5. aprīlī 12:07
  Jauns.lv
Katru gadu pasaulē desmitiem miljonu cilvēku tiek paziņots, ka viņiem ir vēzis, un miljoniem cilvēku mirst no šīs slimības. Amerikas Vēža biedrības ziņojumā prognozēts, ka līdz 2050. gadam ar vēzi slimo cilvēku skaits varētu pieaugt par 77 %, vēsta CNN. 

Ziņojumā, kas ceturtdien, 4. aprīlī, publicēts žurnālā "Cancer Journal for Clinicians", konstatēts, ka 2022. gadā, kas ir pēdējais gads, par kuru ir pieejami dati, diagnosticēti aptuveni 20 miljoni vēža gadījumu un 9,7 miljoni nāves gadījumu no vēža.

"Runājot par saslimšanas gadījumu skaitu visā pasaulē, mēs domājam, ka līdz 2050. gadam šis skaits pieaugs līdz 35 miljoniem, galvenokārt tāpēc, ka palielināsies iedzīvotāju skaits novecojošā sabiedrībā," sacīja Amerikas Vēža biedrības galvenais zinātniskais vadītājs Dr. Viljams Dahuts.

Jaunajā ziņojumā teikts, ka iedzīvotāju skaita pieaugums un novecošanās ir galvenie faktori, kas nosaka vēža sloga apjomu pasaulē, jo tiek prognozēts, ka 2022. gadā pasaules iedzīvotāju skaits, kas bija aptuveni 8 miljardi, 2050. gadā sasniegs 9,7 miljardus.

Taču, jo vairāk cilvēku lietos tabaku un alkoholu, būs aptaukojušies un atbildīs citiem vēža riska faktoriem, prognozētais vēža gadījumu skaits varētu kļūt vēl lielāks, brīdina Dahuts, jo īpaši valstīs ar zemiem ienākumiem.

"Daudzi no vēža izraisītājfaktoriem, kurus mēs tradicionāli esam novērojuši valstīs ar augstiem ienākumiem, piemēram, tabaka un aptaukošanās, tagad pārceļas uz valstīm ar zemiem ienākumiem," teica Dahuts, piebilstot, ka šī tendence ir satraucoša.

"Šīs ir valstis, kurās nav rīku, lai agrīni atklātu vēzi, atbilstoši to ārstētu un novērstu. Mēs esam noraizējušies, ka pieaugs saslimstības rādītāji, palielināsies mirstība, jo īpaši valstīs ar zemiem ienākumiem, kur vēzi tagad veicina ne tikai tradicionālie vēža izraisītāji, bet arī ārēji faktori, piemēram, tabaka un aptaukošanās."

Pasaulē izplatītākais – plaušu vēzis

Jaunajā ziņojumā iekļauti Pasaules Veselības organizācijas datubāzē " Global Cancer Observatory" (Pasaules vēža novērošanas centrs) apkopotie dati par saslimstību ar vēzi un mirstību no vēža.

Dati liecina, ka 2022. gadā pasaulē visbiežāk diagnosticētā vēža forma bija plaušu vēzis - gandrīz 2,5 miljoni jaunu gadījumu un vairāk nekā 1,8 miljoni nāves gadījumu.

Saskaņā ar ziņojumu visbiežāk sastopamie vēža veidi ir plaušu, krūts, kolorektālais, prostatas, kuņģa, aknu, vairogdziedzera, dzemdes kakla, urīnpūšļa vēzis un ne-Hodžkina limfoma.
Plaušu vēzis bija arī galvenais nāves cēlonis no vēža visā pasaulē, kam sekoja kolorektālais, aknu, krūts vēzis sievietēm, kuņģa, aizkuņģa dziedzera, barības vada, prostatas, dzemdes kakla vēzis un leikēmija.

Dzemdes kakla vēzis bija galvenais nāves cēlonis no vēža 37 valstīs, galvenokārt Āfrikā, Dienvidamerikā un Āzijas dienvidaustrumos, teikts ziņojumā

Vēzis tuvojas, kā paisuma vilnis

Tabaka joprojām ir "galvenais plaušu vēža cēlonis", teikts jaunajā Amerikas Vēža biedrības ziņojumā, kurā piebilsts, ka šo slimību lielā mērā var novērst, izmantojot efektīvu tabakas kontroles politiku un noteikumus. Runājot par citiem vēža veidiem, liekā ķermeņa svara samazināšana, alkohola patēriņa mazināšana, atteikšanās no tabakas, kā arī regulāras fiziskās aktivitātes var palīdzēt samazināt cilvēku risku nākotnē saslimt ar jebkuru vēža veidu. 

"Lai gan mēs novērojam plaušu vēzi, kas nav saistīts ar smēķēšanu, tomēr galvenais plaušu vēža cēlonis ir smēķēšana. Tāpēc ir skaidrs, ka ASV un visur citur vēl ir daudz darāmā, lai turpinātu risināt smēķēšanas epidēmijas problēmu," sacīja Dr. Harolds Buršteins, Dana-Farbera Vēža institūta onkologs un Hārvarda Medicīnas skolas profesors.

"Interesanti, ka piesārņojums un citi gaisa vides faktori, iespējams, palielina plaušu vēža risku daudzviet pasaulē. Tāpēc centieni uzlabot gaisa tīrību vai samazināt gaisa piesārņojuma iedarbību ir vēl viena ļoti svarīga lieta, par ko būtu jādomā," piebilda Buršteins.

Jaunajā ziņojumā sīki izklāstīts, ka daudzās valstīs ar zemiem ienākumiem ir augsts mirstības līmenis no vēža, lai gan saslimstība ar vēzi ir zema, galvenokārt tāpēc, ka trūkst piekļuves skrīninga rīkiem, kas ļautu agrīni atklāt slimību, un moderniem ārstēšanas pakalpojumiem.

Citi šobrīd lasa

Nepālas algotņi masveidā dezertē no Krievijas okupācijas armijas 1
Skinhedi ālējas Vecrīgā - var piekaut kurpju šņoru krāsas dēļ 9
Lielākajai daļai cilvēku neizdosies pensionēties 65 gadu vecumā. Kāpēc tas kļūst nereāli? 4
Pievienot komentāru