Instagram

Karalienes pēc pašu gribas. Kas ir spilgtā "drag queen" kultūra 2

Dzīvesstils
2021. gada 29. septembrī 16:04 2021. gada 29. septembrī 16:04
  Anita Sedliņa | Pastaiga
Termins “drag” ir cēlies no 19. gadsimta angļu teātra slenga un raksturo vīriešus sieviešu drānās. Ar to apzīmē izklaides – vai dzīvesstila – veidu, kura obligāta sastāvdaļa ir pārģērbšanās un vizuāli pārspīlējumi.

20. gadsimtā būtiskākā šīs kustības vēstures pieturzīme bija cilvēktiesību aktīviste Mārša P. Džonsone – dzimusi Malkolms Maiklss juniors, 1969. gada Stounvolas sacelšanās laika geju aizstāvju līdere un pirmā pašpasludinātā drag queen. Jaunajā tūkstošgadē modes karalienes izpelnījušās jaunu slavu, pateicoties atraktīvā šovmeņa Rūpola Čārlza 2009. gadā dibinātajam TV šovam RuPaul’s Drag Race.

Tajā drag kultūra tiek atspoguļota kā mākslas forma, un tās pārstāvji ir universālie kareivji, kuri spēj ne tikai cīnīties par visu cilvēku vienlīdzību un meistarīgi uzklāt dekoratīvo kosmētiku, bet arī dejot kurpēs ar visaugstākajiem papēžiem. Pats skaistākais – tā ir brīvība būt tam, kas gribi būt, un izskatīties tā, kā vēlies!

P. S. Žurnāla "Pastaiga" redakcija atvainojas visām personām, ko varētu aizskart nevilši nekorekts un nekonsekvents gramatisko dzimšu lietojums šajā rakstā. Dzimuma izvēle un pašidentificēšanās ir katra un katras privāta lieta – jeb, kā šajā sakarā teiktu briti: “Dievs, sargi karalienes!”

50. gadu sievietes arhetips. Violet Chachki

Instagram: @violetchachki

Akrobātes spējas, lelles sejiņa un vintāžas glamūrs ar atsaucēm uz fetišismu – ne velti Violetu uzskata par drag kultūras ekvivalentu burleskas dejotājai Ditai von Tīzai.

Foto: Instagram

Dzimusi stingrā Atlantas katoļu ģimenē kā Džeisons Dardo, tagad Violeta ir dizainera Žana Pola Gotjē mūza, skatēs demonstrējusi arī Džeremija Skota radītos Moschino tērpus: “Mani vienmēr ir iedvesmojis sieviešu apģērbs, es mīlu skaistas lietas un pārģērbjoties varu kļūt par tēlu, kas radies manā iztēlē. Tā top jauns raksturs un persona, tas ir visradošākais process – gluži kā likt piedzimt bērnam... Dzīve drag sapņu pasaulē ir daudz jautrāka.”

Iekļaušanās nav obligāta! Nicky Doll

Instagram: @thenickydoll

Karls Sančess jeb Nicky Doll ir pirmā francūziete, kura piedalījusies izslavētajā šovā RuPaul’s Drag Race. Šobrīd ASV mītošā māksliniece atsakās no franču izsmalcinātības klišejām, viņas laikmets ir supermodeļu zelta gadi ar 90. gadu andergraunda stila elementiem.

Foto: Instagram

“Piedzimu Marseļā, septiņu gadu vecumā ar ģimeni pārcēlos uz Karību jūras reģionu, kopš 13 gadu vecuma dzīvoju Marokā. Nebija viegli Marokā uzaugt kā homoseksuālam imigrantam, un 2009. gadā, kad atgriezos Francijā, biju kā salauzta sieviete-vīrietis. Tā paša gada praidā izlēmu stāties pretī savām bailēm – ja jau esmu tik sievišķīgs un tik homoseksuāls, kāpēc gan nenospiest pogu līdz galam un turpmāk nebūt meitenei? Piecu gadu laikā dzima Nicky Doll un svarīgs secinājums – tev nav jāsaplūst ar masu, tu drīksti atšķirties!”

Mīli sevi aizvien vairāk! Jaida Essence Hall

Instagram: @jaidaehall

“Vēlos iedvesmot jaunus, melnādainus cilvēkus, kuri uzskata, ka nav īpaši un nevar šai pasaulei dot neko būtisku. Pietiek jau ar to vien, ka esi!” saka iedvesmotāja Džeida no Viskonsīnas štata Milvoki pilsētas.

Foto: Instagram

Viņas drag karjera sākās apmēram pirms desmit gadiem, jaunā karaliene uzvarēja vairākos vietējos skaistumkonkursos – Miss Gay Madison, Miss Wisconsin Club un Miss City of the Lakes – un pērn triumfēja RuPaul’s Drag Race 12. sezonā. Tomēr arī Džeida Esensa, reiz dzimusi kā zēns Džeisons, joprojām iet sevis pieņemšanas ceļu: “Katru dienu es mācos mīlēt sevi aizvien vairāk un vairāk.”

Līdere. Jodie Harsh

Instagram: @jodieharsh

Drag kultūras līdere ir britu DJ mūzikas producente un klubu menedžere (Circus, Room Service), ballīšu un metropoļu modes nedēļu zvaigzne Džodija Hārša: “Manu draugu lokā vienmēr bijuši modes cilvēki, dizainerus Kimu Džonu no Fendi un Nikolu Formiketi satiku Londonas geju klubā Heaven jau pirmajā naktī pēc pārcelšanās uz Londonu. Sadraudzējāmies, mani aicināja uz vakariņām, ballītēm, prezentācijām un modes skatēm.”

Foto: Instagram

Tā kā Džodija, īstajā vārdā Džeimss Klārks, sapņojusi arī par aktrises karjeru un izklaides industriju, drag tēls ir šīs vēlmes īstenojums, tāpēc arī citiem viņa iesaka neapstāties: “Pamēģiniet! Ne vienmēr man ir bijusi šāda frizūra, ne vienmēr esmu bijusi dīdžejs, ne vienmēr esmu valkājusi kleitas... Eksperimentējiet un novērtējiet, kas der tieši jums!”

Luksuss un erotika. Detox 

Instagram: @theonlydetox

“Detoksas tēls dzima Orlando naktsklubos, kad man bija 16–17 gadu. Biju apsēsts ar Madonnas Erotica posmu, pats sevi dēvēju par Ditu. Biju jauns, allaž piedzēries un nespēju nostāvēt uz savām 10 collu augstajām platformas kurpēm. Biju tik traka ballīšu meitene, ka apkārtējie mani iesauca par Detoksu.”

Foto: Instagram

Jau pirms 20 gadiem Detoksa uzstājās Losandželosas naktsklubos, drag šovā Dreamgirls Revue, RuPaul’s Drag Race (2013), filmējās Kešas un Riannas videoklipos, bet šobrīd kopā ar citām karalienēm uzstājas ar pašas izveidoto grupu Tranzkuntinental. Viņu iedvesmo 80. gadu liktenīgās sievietes tēls, modes dizainers Tjerī Miglērs un pašas māsa: “Kad man bija 15, pārcēlos pie māsas, kura ir par mani septiņus gadus vecāka. Tieši viņa iedrošināja mani izkāpt no skapja, izmēģināt savus spēkus mākslā un mūzikā.”

Dievišķās sievišķības svinības jeb Zvaigzne visās jomās! Alaska Thunderfuck 

Instagram: @theonlyalaska5000

Foto: Instagram

Savus bezgalīgos radošuma resursus Aļaska jeb Džastins Endrū Honards pamato ar pārliecību, ka ir citplanētiete no Glamtronas planētas, kas avarējusi uz Zemes.

Glamūra iemiesojums ārpus realitātes šovu skatuves, piedalījusies drag zvaigžņu kruīzā Stars at Sea, kabarē RED for Filth, Blue Christmas un pati prezentējusi trīs mūzikas albumus, kas veltīti visām pasaules sievietēm – vienalga, vai viņas tādas jau dzimušas vai tikai uzaugušas, – un vēsta par sievišķību, spēku un līdztiesību. “Priecājos, ka cilvēku, kam patīk drag māksla, kļūst aizvien vairāk un vairāk. Tās ir dievišķās sievišķības enerģijas svinības, kā mūsu pasaulei tik izmisīgi pietrūkst!”

Autentiska būtne. Miss Fame

Instagram: @missfamenyc

Foto: Instagram

Koši tetovētā amerikāniete Miss Fame, dzimusi Kērtiss Dams-Mikelsens, ir drag pasaules supermodele (aģentūras Wilhelmina un IMG Models Paris) – sadarbojusies ar zīmoliem Prada, Versace Jean, Paul Gaultier, Iris van Herpen, Maison Margiela u. c., radījusi savu dekoratīvās kosmētikas līniju, savu YouTube kanālu un arī mūzikas albumu.

Salīdzinot ar kolēģēm, Miss Fame mazāk aizraujas ar pārspīlējumiem un teatrālumu, augstu vērtē luksusu un izsmalcinātību: “Apzīmējumi “tēls” un “drag” padara manu nodarbi neīstu – Miss Fame ir cilvēciska būtne, nevis loma.”

Māksliniece dīvainīte. Kim Chi

Instagram: @kimchi_chic

Foto: Instagram

Korejiešu izcelsmes amerikāniete Kima Či mēdz sevi pasniegt kā animācijas varoni, tādēļ viņas mākslinieciskā meikapa pamatā ir Japānas kultūra, anime multfilmas un K-pop zvaigžņu grims. Koledžā studējusi grafisko dizainu un iemēģinājusi roku dažādās mākslas formās – tēlniecībā, glezniecībā un modes dizainā –, Kima Či palikusi pie fantastisku tēlu radīšanas ar drag kultūras paņēmieniem, vēlāk radījusi savu kosmētikas līniju Kim Chi Chic.

“Vai tad mums visiem draugu lokā nav kāda dīvainīša? Drag queens ir vieni no viņiem,” iesmej 1,93 m garā Instagram zvaigzne, kuras skatuves vārds aizdomīgi atgādina slavenās korejiešu kāpostu uzkodas nosaukumu.

Ārpus šablonu rāmjiem. Aquaria

Instagram: @ageofaquaria

Foto: Instagram

Itāļu izcelsmes amerikāniete Aquaria, dzimusi Džovanni Palandrani, ir vēsturē ierakstāma kā jaunākā RuPaul’s Drag Race šova uzvarētāja. Šis triumfs karalienei, kura ne vien mācījusies skatuves deju, bet arī divus gadus studējusi sieviešu modes dizainu Ņujorkas Modes tehnoloģiju institūtā, garantēja publikācijas izdevumā Vogue Italia un profesionālu modeles karjeru aģentūras IMG Models rindās.

“Zinu, cik klišejiski tas skan, bet katram ir jābūt pret sevi patiesam. Drag ir māksla, bet būt drag zvaigznei ir bizness. Ļoti daudzi vēlēsies tevi mainīt un ierāmēt šablonos, nepieļauj to!”

Fantāzija ir realitāte jeb Lepojies ar sevi! Naomi Smalls 

Instagram: @naomismalls

Foto: Instagram

Debitējusi RuPaul’s Drag Race šova 8. sezonā, supergaro kāju īpašniece Naomi izvēlējusies savā tēlā sakausēt 90. gadu supermodeļu spozmi un hiphopa attieksmi – pieņēmusi modeles Kempbelas vārdu un hiphopera Bigija Smolza uzvārdu. Tagad 27 gadus vecā Naomi dzīvo pašizveidotā fantāzijas pasaulē, kuras daļa ir virtuālas vēlbrokastis ar kolēģi Kimu Či, pozitīvu vēstījumu raidīšana pasaulei un labdarība LGBTQ kopienā:

“Gribu iedvesmot savus fanus, vēlos viņiem sniegt mīlestību un pašpārliecību! Praids ir kas vairāk par mirdzošu festivālu un kailām pēcpusēm, šīs parādes būtība ir lepoties ar to, kas esi, aizmirst, ko par tevi domās citi. Ja tu nespēj sevi atšifrēt pats, kurš gan cits to vispār spēs?”

Smieklīgā modes ilustrācija. Gigi Goode

Instagram: @thegigigoode

Foto: Instagram

23 gadus vecais Semjuels Džedže jeb Džidži sevi definē kā “atdzīvojušos Skandināvijas modes ilustrāciju”. “Mode ir mans logs uz pasauli. Ne jau vienmēr drag jāuztver pavisam nopietni, man tas ir jautrs pasākums, un Gigi Goode uzdevums ir likt jums pasmaidīt. Tāpēc esmu ar mieru nogāzties uz pēcpuses, ēst savus matus un darīt ko pavisam stulbu,” paziņo Džidži, kuras rotaļīgā humora izjūta ar spēju iesmiet pašai par sevi skaidri nolasāma Instagram konta noskaņā un attēlos.

Sievišķīgā cīnītāja. Shea Couleé

Instagram: @sheacoulee

Foto: Instagram

32 gadus vecā drag queen un mūziķe dzimusi dziļi reliģiozā Čikāgas ģimenē, viņas tēvs ir kristiešu mācītājs: “Manai ģimenei bija pilnīgi skaidrs, kā man jāizturas. Melnādaino kultūrā valda toksiski vīrišķības stereotipi – dēli jāaudzina maksimāli spēcīgi, jo šī pasaule var būt ļoti skarba, pat bīstama.

Biju maigāks, jūtīgāks un trauslāks bērns, tādēļ vecākiem šķitu vājš un nepārtraukti dzirdēju pārmetumus – ak, nē, Džeren, puikas tā nerunā, puikas tā nestāv, puikas tā nedara!...” Tagad Šī izmanto savu atpazīstamību, lai cīnītos par melnādaino cilvēku tiesībām, godīgu tiesu sistēmu un citiem sociālas dabas jautājumiem.

Vēstniece. BeBe Zahara Benet

Instagram: @bebezahara

Foto: Instagram

Kamerūniete BeBe Zahara Benet uz iespēju zemi ASV pārcēlās 19 gadu vecumā un kļuva par pašas pirmās RuPaul’s Drag Race šova sezonas uzvarētāju. Tagad viņa filmējas TLC realitātes šovā Dragnificent un strādā pie jaunā mūzikas albuma Broken English.

Viņasprāt, drag kultūra nozīmē ne tikai glamūru, luksusu un pārspīlējumus vien: “Katrai no mums ir dažādas pieredzes, ar ko skatītājam sevi asociēt, mēs uzsveram dažādus sociālus aspektus un visas esam šīs kustības vēstnieces. Runa ir ne tikai par matu sakārtojumu, mūziku, fantāziju un drosmi, bet arī par daudz dziļākām tēmām.”

Tumsa, ko pārvērst par spēku. Sasha Velour

Instagram: @sashavelour

Foto: Instagram

Bruklinieša Aleksandra Hedža-Steinberga jeb Sašas Velūras, RuPaul’s Drag Race 9. sezonas uzvarētājas, tēlu brīnišķīgās pārvērtības ir novērtējusi arī modes industrija – tās publicētas žurnālos Vogue, Cosmopolitan, Vanity Fair un Billboard. “Bērnībā vairāk identificējos ar sieviešu popkultūras tēliem. Lai izpētītu tos un paša sievišķību, pārģērbos gan par Pelnrušķīti, gan par lēdiju Makbetu…

Pieaugusi pievērsos drag kustībai, jo mirdzums un glamūrs palīdzēja pārvarēt skumjas un ciešanas. Pēc mammas nāves tā deva man cerību un dzīvesprieku, uzstāšanās bija vienīgā optimisma pilnā lieta manā dzīvē. Man drag ir dziļi personisks formāts – tā ir tumsa, kas tiek pārvērsta par spēku.”

Daudzšķautnainā personība. Valentina

Instagram: @allaboutvalentina

Foto: Instagram

“Cilvēkiem jāatceras, ka zem maigās meitenes Valentīnas ādas slēpjas jaudīgs uzņēmējs un spēcīgs vīrietis Džeimss,” atgādina pati meksikāņu izcelsmes karaliene. Taču, kamēr Džeimss ir Valentīna, viņa ir glamūra dieviete: “Mans dzinulis ir glamūrs, nevis mode. Mana mīla ir agrīnās Holivudas estētika, tādēļ zemapziņā es mēdzu meklēt atbildes uz jautājumiem: “Ko šajā gadījumā darītu aktrise Rita Heivorta? Ko darītu dizainers Džons Galjāno?” Vēl manī mīt ziepju operu dieviete, kurai patīk raksti un romantika, ziedi un sārtas lūpas. Un arī pavisam cita puse – jauna, seksīga popzvaigzne.”

 

Vēl portālā

"Par saviem grēkiem man vēl būs jāatbild" - ekskluzīva saruna ar Mairi Briedi un viņa Jūliju
"Bez tabu" Evelīna Strazdiņa par to, kā dzīvē ienāk mīlestība: "Viss ir nejaušība"
Dita Lase māca, kā gatavot vegānisko burgeru: "Tam jābūt izcilam, nevis parastai kotlešu maizei"
Skatīt visus komentārus