Pixabay

Iepazīstinām ar vēlas ražas gruzīnu vīnu - Khvanchkara

Dzīvesstils
2022. gada 7. decembrī 06:19 2022. gada 7. decembrī 06:19
  Reklāmas projekts
Vīna darīšana ir viena no cilvēces lielākajām un senākajām kultūrām, kas ieņem vērtīgu vietu mūsdienu dzīvesveidā. No ražas novākšanas līdz iepildīšanai pudelēs – katram šī aizraujošā procesa posmam ir neatņemama vērtība, kas noved līdz galaprodukta – vīna – radīšanai. Ņemot to vērā un aplūkojot vīna darīšanas procesu, pievērsīsimies tā pirmajam posmam – ražas novākšanai, jo īpaši vēlajai ražai un tās skaistajam rezultātam – vēlu novākto vīnogu vīniem.

Pirmkārt, ražas novākšanas sezona, iespējams, ir visaizraujošākais posms vīna darīšanas procesā. Vīna darītavai tas noteikti ir darbīgākais laiks gadā. Par godu ikgadējai vīnogu ražas novākšanai tiek rīkoti festivāli un pasākumi, kas uztur tradīcijas pilnā plaukumā. Tomēr katrai ražas novākšanai ir dažādi posmi. Augusta sākumā pirmās tiek novāktas vīnogas dzirkstošajiem vīniem. Pēc tam lielākā daļa baltvīna vīnogu no vīna dārza nonāk līdz spiedei. Sarkano vīnogu šķirņu ražas novākšana turpinās oktobra beigās vai dažkārt novembra sākumā, jo tām nepieciešams nedaudz ilgāks laiks, lai sasniegtu pilnīgu gatavību.

Tādi paši ražas novākšanas periodi tiek ievēroti Gruzijā, vīna darīšanas kultūras šūpulī. Tā kā tie atšķiras atkarībā no vīnogu šķirnes, mēs vēlamies iepazīstināt ar divām Gruzijas sarkanajām vīnogu šķirnēm Mujuretuli un Aleksandrouli, kas ir vēlīnās vīnogas, kuras nogatavojas oktobra beigās un sniedz spēcīgu un izsmalcinātu garšu, lai iegūtu vienu no leģendārajiem Gruzijas vīniem - Khvanchkara.

Šīs divas vēlu ziedošās vīnogas – Mujuretuli un Aleksandrouli – nogatavojas oktobra otrajā pusē Rača-Lečhumi un tiek audzētas Gruzijas kalnainajā reģionā, uzņemot visus saules starus Khvanchkara vīnogu apvidū. Šajā mikrozonā ziema iestājas diezgan agri, tāpēc īpaša nozīme tiek pievērsta tam, lai novāktu vīnogas, kas pilnībā pieņēmušas pēdējo saules staru siltumu un gaismu, sniedzot vīndarībai izsmalcinātu garšu un ļaujot vīndariem radīt Khvanchkara, kas glabā un nes visas saldās vasaras atmiņas, kas sasilda cilvēkus vēsajā ziemā.

Mujuretuli un Aleksandrouli vīnogas, kas nogatavojas salīdzinoši vēlu, ir neticami mīkstas, krēmīgas garšas un aromāta pilnas. Šīs pilnībā nogatavojušās vīnogas ļauj vīna veidotājiem atklāt izsmalcinātus, spēcīgus aveņu un sarkano augļu aromātus un radīt pārsteidzošu salduma un skābuma kombināciju vienmērīgam vīna baudījumam, kādu spēj radīt tikai vēlu novāktas vīnogas. Samtaino Khvanchkara raksturo tumši violeta krāsa, harmoniska garša un maigs, patīkams saldums, kā arī šķirnes aromāts.

Īsāk sakot, katrs vīna darīšanas procesa posms ir patiešām vilinošs, tomēr ražas novākšanas laiks ir svarīgākais.  Mēs jau uzzinājām, ka vēlās ražas vīnogas, tostarp Mujuretuli un Aleksandrouli, saglabā siltumu no siltajām atmiņām par vasaru un mudina mūs veidot papildu atmiņas rudens vakaros un draugu tikšanās reizēs. Bet kā ir ar citām? Mēdz teikt: "Katra tukša pudele ir pilna ar stāstiem." Mēs varētu piebilst, ka šie stāsti atšķiras atkarībā no vīnogu novākšanas perioda attiecīgā vīna darināšanai.

Alhokola lietošana ir kaitīga Jūsu veselībai. 

Vēl portālā

Vai jauns trends? Cilvēki sākuši ēst pieneņu “karbonādes”; kas par to sakāms uztura speciālistiem? 
Kur nodot vecās pannas un katlus?
Par daudz ekrānlaika, par maz cilvēcisko saikņu - iznākusi grāmata "Ekrāna smadzenes"
Pievienot komentāru