Gunta Baško. (Foto: LETA)

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes sportā un fitnesā 2023

Topi
2023. gada 25. augustā 11:37 2023. gada 25. augustā 11:37
  Pastaiga
Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes sportā un fitnesā 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes sportā un fitnesā 2023

# TĪNA GRAUDIŅA, pludmales volejboliste

Tīna Graudiņa (Foto: LETA)

“Iedvesmojoša jauniete ar lielām ambīcijām. Paraugs ikvienai jaunai meitenei, kas cenšas kļūt izcila konkrētajā jomā.”
Marija Ručevska

“Jauda, spēks un mērķtiecība ierindojušas Tīnu un Anastasiju Samoilovu pasaules TOP5 pludmales volejbolistu rindās. Sabiedrisko mediju balvas “Kilograms kultūras” pasniegšanā novērtēju Tīnas kultūras līmeni un inteliģenci, kā arī māku izteikties.”
Henrieta Verhoustinska

“Arvien spožāk nes Latvijas vārdu pasaules sporta apritē, vienlaikus demonstrējot daudzpusīgu interesi par mūsu valstī aktuālajām problēmām. Ir tikai laika jautājums, līdz uz viņas slavas sienas aptrūksies vietas, kur kārt arvien jaunas medaļas.”
Tomass Pildegovičs

# ANASTASIJA SAMOILOVA, pludmales volejboliste

Anastasija Samoilova. (Foto: LETA)

“Viena no Latvijas sieviešu sporta pērlēm.”
Ulvis Noviks

ANASTASIJA SAMOILOVA, TĪNA GRAUDIŅA, LĪVA ĒBERE, DANIELA KONSTANTINOVA, pludmales volejbolistes

Publicitātes foto

“Arī sievietes sportā nes Latvijas vārdu pasaulē.”
Enno Ence

# DIĀNA KRŪMIŅA (iepriekš Dadzīte), paraolimpiskā sportiste, vairākkārtēja paraolimpisko spēļu medaļu ieguvēja

Diāna Krūmiņa (Dadzīte). (Foto: LETA)

“Diānas vārdos un dzīves novērojumos vērts ieklausīties ne tikai tāpēc, ka viņa ir zelta medaļniece, bet arī tāpēc, ka viņa spēj pasaules likumsakarībās ieraudzīt gaišo un pozitīvo. Prot patiesi, cilvēcīgi un sirdsgudri runāt par kritieniem, kas dzīvē dažkārt vajadzīgi, lai ieraudzītu plašāku perspektīvu un spētu izaugt.”
Karīna Kulberga

“Diāna Krūmiņa par sevi ir teikusi: katra situācija nes sava veida rūdījumu. Šī ir svarīga vēsts ikvienam no mums – uzlūkot sarežģījumus kā mācību un izaugsmes iespējas.”
Ivars Norvelis

# AGATE CAUNE, vieglatlēte, medaļniece

Agate Caune. (Foto: LETA)

“Talantīga, jauna latviešu vieglatlēte, garo distanču skrējēja no Valmieras, kura pārsteidz ar jauniem rekordiem un priecē ar apņēmību turpināt savu karjeru tepat Latvijā.”
Anda Čakša

“Vieglatlēte, kurai izdevās izcīnīt zelta medaļu 5000 metru distancē 2023. gada Eiropas spēlēs.”
Baiba Liepiņa

UĻJANA SEMJONOVA, bijusī basketboliste

Uļjana Semjonova. (Foto: LETA)

“Viena no visu laiku izcilākajām basketbolistēm. Pirmā eiropiete, kura uzņemta Basketbola slavas zālē ASV. Man kā basketbolistei bērnībā Uļjana bija sporta etalons, leģenda, kas iedvesmoja, it sevišķi brīžos, kad paspieda roku vai uzdāvināja bumbu ar savu parakstu. Veselību Uļjanai!”
Maija Katkovska

LĪNA MŪZE, šķēpmetēja

Publicitātes foto

“Uz viņam liekam lielas cerības Parīzes olimpiskajās spēlēs.”
Aija Šmidre

OLGA KOTOVA, “Swedbank” Lielo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītāja, koučs, alpīniste

Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva

“Baņķiere un alpīniste. No vienas puses, tas šķiet nesavienojami, no otras – ir precīzi uz vienas līnijas. Galēji pretējas nodarbes, kas veido līdzsvaru. Man ir milzīgs respekts pret cilvēkiem, kas šādi spēj apvienot kardināli atšķirīgas lietas.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

JEĻENA (AĻONA) OSTAPENKO, tenisiste

Aļona Ostapenko. (Foto: LETA)

“Talantīga un emocionāla, mērķtiecīga un izturīga. Sieviešu tenisa asociācijas rangā bijusi ļoti augstajā piektajā vietā 2018. gadā, šogad atkal neatlaidīgi virzās uz pasaules desmit labāko tenisa spēlētāju topu. Viņas panākumi ir pamudinājuši daudzus bērnus sākt trenēties šajā sporta veidā.”
Ilze Aizsilniece

DANA REIZNIECE-OZOLA, šaha lielmeistare un Starptautiskās šaha federācijas rīkotājdirektore

Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva

“Šā sporta veida pasaules galvgalī spoži mirdz latviešu sieviete! Drosmīga, ar asu prātu un stratēģisku domāšanu, arī ļoti sievišķīga un ģimeniska. Danu Reiznieci-Ozolu raksturo izcilība ikvienā darbā, ko viņa uzņemas. Jo īpaši mani saviļņo vēlme ieguldīt jaunajos sportistos, iedvesmojot un atbalstot viņus ar savu personīgo klātbūtni un piemēru.”
Dace Melbārde

KITIJA PAULA MELNBĀRDE, vieglatlēte

Kitija Paula Melbārde. (Foto: LETA)

“Vieglatlēte, kuras pieeja sportistes karjerai var kalpot par paraugu jaunajiem sportistiem un sportistēm. Ikdienas komunikācijā runā par duālās karjeras lomu, zinātni un uzņēmējdarbību, nevis medaļām vai rekordiem. Izmanto savas sportistes iemaņas un pieredzi, lai vispusīgi pilnveidotos. Studē biotehnoloģijas un bioinženieriju, ar savām idejām piedalās biznesa inkubatoros un izceļas ar daudzpusīgu interešu loku.”
Kaspars Gorkšs

ZANE EMBREKTE, nedzirdīgā peldētāja

Publicitātes foto

“Nedzirdīgo olimpiskajās spēlēs ieguvusi trīs medaļas, tagad debitējusi arī sacensībās ar dzirdīgajiem peldētājiem, Zane iedvesmo ar pašaizliedzību, vēlmi attīstīties un iekarot arvien jaunas virsotnes.”
Matīss Kaža

GUNTA BAŠKO, Latvijas sieviešu basketbola klubu “TTT Rīga” prezidente

Publicitātes foto

“Tagad “TTT” mums asociējas ne tikai ar leģendāro Uļu, bet arī ar Guntu. Viņa 2023. gadā noslēdza aktīvo basketbolistes karjeru, ir deviņkārtēja Latvijas čempione un jaunā “Rīga TTT” prezidente. Tālais trīspunktnieks precīzs!”
Gunda Reire

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit

Vēl portālā

Kordiriģēšanas leģenda Jānis Erenštreits par zēnu koriem: "Man gribējās pierādīt, ka tā var dziedāt katrs normāls puika"
Kas ir zaļā domāšana un videi draudzīgs dzīvesveids?
Tvirtas krūtis, medaini blondi mati, izplūktas uzacis. Ķermenis kā projekts