Una Bergmane. (Foto: Publicitātes foto)

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes izglītībā un zinātnē 2023

Topi
2023. gada 25. augustā 08:10 2023. gada 25. augustā 08:10
  Pastaiga
Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes izglītībā un zinātnē 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes zinātnē un izglītībā 2023

# LIENE BRIEDE, RTU Zinātnes un inovāciju centra direktore

Publicitātes foto

“Attīsta Latvijas inovāciju un biznesa akseleratoru ekosistēmu, iekļaujot to starptautiskos inovāciju, finanšu piesaistes un zinātnes tīklos ar nodomu padarīt Latviju par Eiropas inovāciju ekosistēmas centru.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

“Latvijas ekonomikas izaugsme un attīstība iespējama tikai ar inovācijām visplašākajā nozīmē, zinātnei apvienojoties ar uzņēmējiem, radot risinājumus jau zināmām problēmām vai pilnīgi jaunus ceļus. Šāda transformācija nav iespējama bez cilvēkiem, resursu apvienošanas, galvu likšanas kopā. Manuprāt, Liene Briede stāv pie šā procesa šūpuļa.”
Ivars Norvelis

INETA ZIEMELE, Eiropas Savienības tiesas tiesnese

Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva

“Ārkārtīgi liels devums Latvijas jurisprudences un tiesību zinātņu attīstībā – vienmēr spējusi augsti profesionālā līmenī paust nostāju par Latvijai būtiskiem jautājumiem un pārstāvēt Latvijas vārdu pasaulē, taču paralēli tiesneses lomai turpinājusi strādāt pie akadēmiskajiem rakstiem un pētījumiem.”
Karīna Kulberga

* ANNA ANDERSONE, “Riga TechGirls” vadītāja

Foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva

“Anna ir “bomba”! Iedvesmojoša, ambicioza un kaislīga. Uzrunā dāmas visos vecumos, veicina interesi par tehnoloģijām un strādā pie pārkvalificēšanās atbalsta.”
Marija Ručevska

ELĪNA GAILE-SARKANE, RTU studiju prorektore

Publicitātes foto

“Sieviete, kas zinātni ne tikai rada, bet arī vada.”
Enno Ence

LAURA VĪTOLA, RTU būvniecības inženierzinātņu pētniece un doktorante

Publicitātes foto

“Viena no trim Latvijas jaunajām zinātniecēm, kas 2022. gadā saņēma Baltijas jauno talantu programmas “Sievietēm zinātnē” balvu, ko piešķir “L’Oréal” sadarbībā ar Baltijas valstu zinātņu akadēmijām. Izstrādā ilgtspējīgus būvmateriālus no atkritumiem vai industriāliem blakusproduktiem, piemēram, no pelniem, ko iegūst ogļu stacijās. Lauras interešu lokā ir šķietami tik nesievišķīgais materiāls betons.”
Henrieta Verhoustinska

ANNA KĻUČŅIKA, gēnu rediģēšanas un molekulārās bioloģijas zinātniece Lielbritānijas uzņēmumā “Laverock Therapeutics”, Latvijas čempione maratonā 2022. gadā

Anna Kļučņika. (Foto: LETA)

“Savā doktora disertācijā pētījusi mitohondriju DNS, lai saprastu, kā tie ķermenī enerģiju var ražot visefektīvāk, kas ir svarīgi arī skriešanā. Zinātnieces veikums ir nopietns solis medicīnas attīstībā.”
Ulvis Noviks

ANTRA GAILE, RTU un LU programmas “Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas” doktorante, Daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju institūta pētniece

Publicitātes foto

“Jauno zinātnieci satiku darba vizītē prestižajā Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN), kur viņa patlaban izstrādā savu promocijas darbu – drošības kontroles sistēmas jaunajam apakšdetektoram –, kā arī veic fizikas analīzi vienā no svarīgākajiem CERN eksperimentiem – CMS (Compact Muon Solenoid). Viņas aizrautība un pārsteidzošās zināšanas iedvesmo!”
Anda Čakša

AIGA VECKALNE, valodniece, uzņēmuma un raidieraksta “Pieturzīmes” vadītāja, Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzēja

Publicitātes foto

“Aiga ir uzņēmusies rūpes par latviešu valodas pareizu lietošanu – tik vienkārši un saprotami izskaidro, kā un kāpēc pareizi ikdienā vai lietišķajos rakstos izmantot latviešu valodu, ka bez uzspiešanas rada vēlmi runāt tīrā mūsu dzimtajā valodā un pievērst uzmanību pareizrakstībai.”
Maija Katkovska

ANNA RAMATA-STUNDA, šūnu bioloģe, “Alternative Plants” līdzdibinātāja un izpilddirektore, LU pētniece un pasniedzēja

Publicitātes foto

“Apvieno darbu zinātnē, studentu izglītošanu un uzņēmējdarbību inovatīvā un tehniski sarežģītā nozarē – Anna izstrādā cilmes šūnu aktīvās vielas, pēta augu aktīvās vielas un ādas atjaunošanas iespējas. Ir ilggadēja “Mádaras” sadarbības partnere.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

MAIJA DAMBROVA, zinātniece

Maija Dambrova. (Foto: LETA)

“Pēc izglītības bioloģe, ķīmiķe un farmaceite, zinātniece ar pieredzi teorētiskajā un praktiskajā pētniecībā, asociētā profesore, kuras pozitīvā enerģija spēj motivēt studentus pievērsties pētniecībai. Nopietna zinātniece ar labu humora sajūtu un dzirkstošu dzīvesprieku.”
Ilze Aizsilniece

RŪTA MUKTUPĀVELA, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore un Rektoru padomes vadītāja

Rūta Muktupāvela. (Foto: LETA)

“Ar lielām darbaspējām un nerimstošu pozitīvo enerģiju jau desmito gadu vada Latvijas Kultūras akadēmiju, virzot tās attīstību uz dziļāku perspektīvu un starptautisko novērtējumu. Viņas vadībā tapušas jaunas sadarbības studiju programmas ar citām augstskolām, akadēmija ir iesaistījusies vairākos apjomīgos Eiropas Savienības “Apvārsnis” atbalstītos pētījumos. Atzīta UNESCO eksperte kultūras daudzveidības jautājumos. Studentu iemīļota lektore un pedagoģe – vienkārša un pieejama, vienlaikus ļoti erudīta un prasīga.”
Dace Melbārde

ANDA ČAKŠA, izglītības ministre

“Avansā ar cerībām uz sistēmas veiksmīgu pārkārtošanu nākotnes vārdā.”
Aija Šmidre

ILZE DIMANTA, Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes pētniece

Publicitātes foto

“Fizikas savaldzināta bioloģe vai bioloģijas pārņemta fiziķe ir vārdi, kas raksturo ne tikai Ilzes zinātnisko darbību, bet arī skatu uz pasauli. Viņa strādā pie tā, lai kādudien automašīnas spētu darbināt ūdeņradis, ko saražojuši augsnē dzīvojoši mikroorganismi. Ilze ir pārliecināta, ka mazās, ar aci neredzamās būtnes sevī slēpj vēl daudz nezināma un ka cilvēka sadarbība ar tām sper tikai pirmos soļus.”
Aija Šmidre

KRISTĪNE DANNENBERGA, zinātniece, Visuma pētniece

Publicitātes foto

“Latviete, kas strādā Zviedrijas Nacionālajā kosmosa aģentūrā! Starptautiska konkurētspēja ir būtisks aspekts jebkurā nozarē, vai tas būtu sports, uzņēmējdarbība, tehnoloģijas vai zinātne. Piedalās interesantu projektu realizācijā, kas saistās ar raķetēm un stratosfēras baloniem. Tiešā veidā – robeža ir debesis!”
Kaspars Gorkšs

INETA LIPŠA, vēsturniece

Ineta Lipša. (Foto: LETA)

“Par izglītības un pētniecības nozaru problēmjautājumu aktualizēšanu sabiedrībā ne tikai vēstures zinātnes kontekstā, bet vispārīgi, izceļot nepietiekamo valsts atbalstu un atalgojumu vēstures un citu nozaru pētniekiem, kas kavē kvalitatīvu, starptautiski konkurētspējīgu pētniecību.”
Matīss Kaža

UNA BERGMANE, vēstures un politikas pētniece

Una Bergmane. (Foto: Publicitātes foto)

“Izcila vēsturniece, apveltīta ar spožu prātu un talantu, kas spodrināts pasaules labākajās augstskolās ASV, Lielbritānijā un Francijā. Nesen publicētā Unas grāmata “Politics of Uncertainty: the US, the Baltic Question and the Collapse of the USSR” ir īpašs sasniegums un pamats optimismam par jauno Latvijas akadēmiķu kalvi.”
Tomass Pildegovičs

GUNDEGA RANCĀNE, Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas direktore

Publicitātes foto

“Gundega ir leģenda. Turklāt grūti izvēlēties, kurā kategorijā nominēt – varētu gan pie māksliniecēm kā izcilu Latgales eļļas tradīcijas turpinātāju, gan pie izglītības, jo kopš 2011. gada ir cienīta un mīlēta Amatu vidusskolas direktore, savas mammas Lūcijas Rancānes iemītās takas paplašinātāja. Taču varētu nominēt arī kā nelokāmu dzīvnieku mīli, dārzkopi un taisnības cīnītāju.”
Gunda Reire

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit

Vēl portālā

Vai cepeškrāsnī var izcept garšīgu šašliku? 1
Kā tagad dzīvo aktieris Dainis Grūbe, kurš teātrī uzrakstīja atlūgumu un sāka savu biznesu
Brižita Makrona pirms viesošanās Latvijā pārsteidz ar negaidītu atzīšanos 5