Liene Cipule. (Foto: Publicitātes foto)

"Pastaiga" sasniegumu tops - Latvijas gada sievietes medicīnā un farmācijā 2023

Topi
2023. gada 25. augustā 12:18 2023. gada 25. augustā 12:18
  Pastaiga
Žurnāls “Pastaiga” šo topu veido jau septīto gadu, lai izceltu un godinātu Latvijas sieviešu panākumus, stāstītu par tiem plašākai sabiedrībai. Lūk, Latvijas gada sievietes medicīnā un farmācijā 2023.

Jaudīgi. Tas ir pirmais vārds, kas nāk prātā, pārskatot šā gada Latvijas sieviešu spožāko sasniegumu topu. Tas ik gadu atspoguļo sabiedrības viedokli un vēsta par to, kas mums rūp un ko novērtējam. Un aiz tā visa stāv pašaizliedzīgas, radošas, drosmīgas un ietekmīgas Latvijas sievietes. Mēs pamanām, novērtējam un ļoti lepojamies. Šis ir mūsu veids, kā pateikt paldies ikvienai no jums.

Šogad topu veido 19 “Pastaigas” eksperti – dažādu jomu pārstāvji, kuru viedokli augstu vērtējam. Mēs lūdzām ekspertus nosaukt savas favorītes mūsu definētajās 11 nozarēs un nozaru grupās. Un te nu atklājas šā topa burvība – tas ir tik daudzveidīgs.

Ir aizraujoši vērot, kā gadu no gada mainās topā pieminētās dāmas. Protams, ir arī gluži pretēji – vairāki vārdi stabili turas savās pozīcijās. Piemēram, šogad sadaļā “Politika” visvairāk izcelta ir Elīna Pinto, savukārt “Tehnoloģijās/IT” līdere joprojām ir “Riga TechGirls” vadītāja Anna Andersone, bet “Medicīnā/Farmācijā” – NMPD direktore Liene Cipule.

Visu apkopojot, mēs ne tikai izceļam sievietes, kuras patlaban varam saukt par pārliecinošām savas nozares līderēm, bet arī uzzinām par profesionālēm, kuras nesavtīgi dara savu darbu un ikdienā nemirdz starmešu gaismās. Mums ir izcilas politiķes, uzņēmējas, vadītājas, juristes, finansistes, kultūras darbinieces, arhitektes, dizaineres, žurnālistes, zinātnieces, pedagoģes, tehnoloģiju un IT guru, mediķes, farmaceites, sportistes un aktīvistes. Sievietes, kuras var! Sievietes, kuras dara un kurām izdodas! Un mēs varam tikai iztēloties, cik daudz tas no viņām prasa ne vien profesionāli, bet arī privāti – būt labai, mīļai un pacietīgai mammai, sievai, meitai, draudzenei… Un vēl – ar patiesu cieņu un apbrīnu vērojam, cik nozīmīgas un aizraujošas ir topā minēto sieviešu nodarbošanās. Lai tikai kāds pasaka, ka Latvijā “nekas nenotiek”! Ir mums gan daudzsološi uzņēmumi, gan zinātne un inovācijas, gan pērles kultūrā un dizainā. Mums ir viss! Un talantīgas sievietes pavisam noteikti.

Eksperti

Karīna Kulberga, “Swedbank” valdes locekle un privātpersonu pārvaldes vadītāja
Lotte Tisenkopfa-Iltnere, “Mádara Cosmetics” dibinātāja un līdzīpašniece
Enno Ence, “MILZU!” dibinātājs un zīmola radītājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Eksporta padomes loceklis, biznesa mentors
Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe un LTV raidījuma “100 g kultūras” vadītāja
Anda Čakša, izglītības un zinātnes ministre
Marija Ručevska, inovāciju vadības uzņēmuma “Helve” līdzdibinātāja un vadītāja, “Practica Capital” investīciju partnere, “TechChill” valdes locekle
Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra “Drossinternets.lv” vadītāja
Ulvis Noviks, biedrības “Tavi draugi” vadītājs, uzņēmuma “MRCar.lv” līdzīpašnieks, uzņēmumu “braucamkopa.lv” un “Tiny Village Latvija” dibinātājs
Ilze Aizsilniece, ģimenes ārste un homeopāte, Latvijas Ārstu biedrības prezidente
Baiba Liepiņa, Latvijas Reklāmas asociācijas vadītāja
Dace Melbārde, Eiropas Parlamenta deputāte
Dana Bjorka, Mihaila Čehova Rīgas krievu teātra direktore
Kaspars Gorkšs, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors
Ieva Zībārte, Latvijas Arhitektu savienības valdes locekle, Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas “Jaunais Eiropas Bauhaus” pārstāve Latvijā
Matīss Kaža, kinorežisors
Tomass Pildegovičs, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (“Stratcom”) vecākais eksperts
Gunda Reire, Valsts prezidenta kancelejas vadītāja
Aija Šmidre, izdevniecības “Rīgas Viļņi” valdes priekšsēdētāja
Ivars Norvelis, oficiālā “Porsche” zīmola Latvijā pārstāvja SIA “Baltijas Sporta Auto” valdes loceklis

Paskaidrojumi

* Sievietes, kuru sasniegumus eksperti izcēluši vairākās nozarēs
# Sievietes, kuru sasniegumus izcēluši vairāki eksperti

Latvijas gada sievietes medicīnā un farmācijā 2023

# LIENE CIPULE, NMPD direktore

Liene Cipule. (Foto: Publicitātes foto)

“Sarežģītos laikos – pandēmijā – negaidīja nevienu ārēju varoni vai līderi, bet drosmīgi un atklāti pati runāja ar tautu par izaicinājumiem, dalījās ar ieteikumiem, lai no pandēmijas krīzes mēs iznāktu stiprāki. Apbrīnojama izturība, savaldība un spēja arī grūtos apstākļos saglabāt vēsu prātu un atrast risinājumus jebkurā situācijā.”
Karīna Kulberga

“Nekad nebaidās uzņemties atbildību, vienmēr ir uz strīpas, komunicē ar sabiedrību. Drosminiece un amazone – tā man vienmēr šķiet, uz viņu raugoties.”
Henrieta Verhoustinska

“Kopš viņa ir NMPD direktore, ziņas par nelaimes gadījumiem, veselības un drošības riskiem tiek vairāk skaidrotas sabiedrībai, turklāt vienkāršā un uzrunājošā veidā. Vienmēr stāv un krīt par sava dienesta darbiniekiem. Tagad cilvēki daudz vairāk novērtē nesavtīgo, smago darbu, ko dara mediķi. Vismaz manās acīs NMPD darbinieki pilnīgi noteikti ir kļuvuši par mūsu ikdienas varoņiem.”
Maija Katkovska

“Personīgi nepazīstot, bez liekas domāšanas ar Lieni kāptu kalnos vai ietu izlūkos – tik lielu uzticēšanās sajūtu viņa rada. Pandēmijas drūmākajos laikos paļāvāmies uz viņas mieru, konstruktīvismu un plānošanas spējām, tagad zinām, ka neatliekamās palīdzības dienests ir profesionālas un stingras sievietes rokās.”
Gunda Reire

# DANA ISAROVA, bērnu ārste, BKUS Infekciju kontroles dienesta vadītāja, RSU docētāja

Dana Isarova (Foto: Mārtiņš Ziders/ izdevniecība "Rīgas Viļņi")

“Nebaidās teikt taisnību un parādīt nozari no dažādiem rakursiem.”
Ulvis Noviks

“Apveltīta ar degsmi, spītu un gatavību iestāties pret netaisnību, vardarbību vai diskrimināciju. Lepojos ar to, ka mūsu valstī ir talantīgas profesionāles, kas saredz savu pilsonisko atbildību krietni tālāk par tiešajiem darba pienākumiem.”
Tomass Pildegovičs

ZAIGA BARVIDA, Nacionālā veselības dienesta veselības aprūpes pakalpojumu projektu vadītāja

Publicitātes foto

“Stāv un krīt par veselības nozares attīstību. Viņas fokusā ir tehnoloģiju pārnese un inovāciju ieviešana sektorā.”
Marija Ručevska

AIJA MEDNE, radioloģe–diagnoste

Publicitātes foto

“Uzņēmēja, sertificēts koučs, pārmaiņu vadības trenere, kaislīga golfere, kalnu slēpotāja un tango dejotāja, sieviešu golfa tūres LRTM valdes locekle. Neizsīkstošs enerģijas un iedvesmas avots saviem pacientiem un klientiem.”
Enno Ence

VITA ROVĪTE, Latvijas Genoma centra un Genoma datubāzes vadītāja

Publicitātes foto

“Vada pētniecisko grupu autoimūno slimību un endokrīno audzēju jomā. Viņas darbs, vadot komandu un pētījumus, pieprasa lielu precizitāti un norit laboratorijā. Ilgtermiņā tas sniedz būtisku ieguldījumu dažādu slimību diagnostikā un ārstēšanā.”
Anda Čakša

DACE RASIŅA, Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētniece

Publicitātes foto

“Strādā pie jaunu, vērtīgu molekulu iegūšanas no lētas, dabā sastopamas vielas – kariofilēna, kas atrodams kaņepēs, raudenē, melnajos piparos un citos augos.”
Aija Šmidre

MADARA AUZENBAHA, medicīnas doktore, bērnu reto slimību pētniece, RSU docētāja, Molekulārās ģenētikas zinātniskās laboratorijas pētniece un sertificēta ģenētiķe

Publicitātes foto

“Fantastiski, ka ir speciālisti, kas ar sirdi, dvēseli un dziļu personisko ieinteresētību strādā un fokusējas arī uz ļoti specifiskiem gadījumiem. Tas ir ļoti svētīgs darbs.”
Lotte Tisenkopfa-Iltnere

ILZE AIZSILNIECE, ģimenes ārste un Latvijas Ārstu biedrības prezidente

Publicitātes foto

“Ilze ir misijas cilvēks, kas pašaizliedzīgi cīnās par sava aroda pārstāvju tiesībām un labklājību. Uzticīga savam izvēlētajam ceļam un pārliecībai arī tad, kad apkārt skarbi skan kritikas balsis. Vizionāre, kas medicīnu redz un ved digitālajā laikmetā. Viena no sabiedrības līderiem, kas redz veselības un kultūras nozaru mijiedarbības ieguvumus.”
Dace Melbārde

ZANE RĒVALDE, “Anti-Aging Institute” vadītāja

Publicitātes foto

“Jauna, ambicioza un mūsdienīga profesionāle. Cilvēku redz kā vērtību un gādā par individuāli piemeklētiem veidiem, kā dzīves kvalitāti padarīt labāku ilgtermiņā. Rosina mainīt domāšanu – laikus proaktīvi domāt par veselības stiprināšanu, nevis gaidīt, līdz parādās problēmas.”
Kaspars Gorkšs

IEVA VIRZA, farmaceite

Publicitātes foto

“Veselība ir dārgākais, kas cilvēkam ir. Ārsts ir atbildīgs par pareizu diagnozi, savukārt farmaceits palīdz sasniegt pacienta ārstēšanas mērķus un atbalsta viņa veselību ikdienas profilaksē. Arī farmaceita rokās ir atbildība gan uzklausīt, gan konsultēt, gan atrast katram cilvēkam piemērotākos risinājumus.”
Ivars Norvelis

Citas "Pastaiga" Latvijas sieviešu sasniegumu topa nominantes skati šeit

Vēl portālā

Vai cepeškrāsnī var izcept garšīgu šašliku? 1
"Svingeru" zvaigzne Jurijs Djakonovs mudina draudzeni aiziet uz randiņu ar citu vīrieti. Bet ne tāpēc, ka nemīlētu 1
Brižita Makrona pirms viesošanās Latvijā pārsteidz ar negaidītu atzīšanos 5