Foto: ekrānuzņēmums no Facebook / Latvijas paviljons/Latvian Pavilion - La Biennale di Venezia

Venēcijas mākslas biennālē atklās mākslinieces Amandas Ziemeles veidoto Latvijas paviljonu

Kultūra
27. martā 11:10 2024. gada 27. martā 11:10
 
Kultūras
nodaļa
| Pastaiga
Venēcijas biennāles 60.Starptautiskajā mākslas izstādē 18.aprīlī plkst.12.30 atklās Latvijas paviljonu - mākslinieces Amandas Ziemeles ekspozīciju "O day and night, but this is wondrous strange…and therefore as a stranger give it welcome".

Ekspozīciju organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar kultūras projektu aģentūru "Indie". Paviljona komisāre ir Daiga Rudzāte, kurators ir Hannoveres Mākslas biedrības "Kestner Gesellschaft" direktors Adams Budaks, savukārt arhitekts ir Niklāvs Paegle no arhitektūras studijas "Ēter", informē Latvijas paviljona komunikācijas vadītāja Signe Nīgale.

Ekspozīcijas aprakstā klāstīts, ka "paviljona klusais naratīvs ir angļu skolotāja un teologa Edvīna Abota novele "Plakanzeme. Tas ir izdomāts stāsts vairākās dimensijās", ko rakstnieks publicējis 1884.gadā ar pseidonīmu Kvadrāts. Sekojot pavedienam, ko Abots patapinājis no Viljama Šekspīra, Ziemele rada apdraudētu mikrokosmu, kas mūs ieskauj savā bezierunu viesmīlībā".

Ekspozīcijas kurators Budaks uzsver, ka, pretojoties gravitācijai, formas levitē - vienlaikus ar prieku un bezcerību. Viņaprāt, tā ir mākslinieces versija par nobriedušu telpu - kontrafantasmagorija, pretošanās izsīkumam un pagurumam, telpa ar attieksmi, gatava domāt un uzņemt mūsdienu sabiedrības neparasto pasauli.

Komisāre Rudzāte atzīmē, ka mākslinieces žestiem raksturīga negaidītība un izaicinājums, taču ne šokējošs, drīzāk tāds, kas spēj savu skatītāju, pašam negaidot, katapultēt kaut kur, no kurienes paveras no ierastās atšķirīga aina. Komisāres ieskatā no šī skatpunkta raugoties, tiek dota iespēja saprast, ka dzīvot palīdz spēja pieņemt, priecāties un akceptēt.

Kultūras ministre Agnese Logina uzskata, ka mēs varam lepoties būt pārstāvētiem vietā, kur pārliecināties par laikmetīgās mākslas daudzveidību, atklāt jaunus māksliniekus un novērtēt viņu talantu. Viņa akcentē, ka laikmetīgā māksla ir arī Latvijas vērtība, arī tai ir īpaša vieta mākslas pasaules kartē.

"Esam pagodināti, ka starptautiskā kontekstā mūsu mākslinieku sniegumu redz un novērtē kuratori, mākslas kolekcionāri un institūciju pārstāvji. Es pateicos visai Venēcijas mākslas biennāles komandai - māksliniecei Ziemelei, izstādes kuratoram Budakam, kultūras projektu aģentūrai "Indie" un visiem pārējiem, kas iesaistīti ekspozīcijas izveidē," pauž Logina.

Venēcijas biennāles 60.Starptautiskā mākslas izstāde ar nosaukumu "Foreigners Everywhere" būs atvērta apmeklētājiem no 20.aprīļa līdz 24.novembrim. Biennāles izstādes kurators ir Adriano Pedrosa.

Ziemeles interešu lokā atrodas glezniecības formālās īpašības un tām pietuvinātais ideju un kontekstu lauks. Ziemele izmanto telpām piesaistītu instalāciju paņēmienus. Ziemele 2021.gadā saņēma Purvīša balvu par izstādi "Kvantu matu implanti" Laikmetīgās mākslas centrā "Kim?". 2023.gada sākumā viņas personālizstāde "Saule ar zobiem" bija skatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē.

Ziemele absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas Glezniecības apakšnozares bakalaura programmu un diploma studijas Drēzdenes Mākslas akadēmijā, starpdisciplinārās un eksperimentālās glezniecības studiju programmā. Vācu Akadēmiskā Apmaiņas dienesta "post-gradual" mācību stipendiāte. Sākot no 2016.gada, Ziemele sarīkojusi vairākas personālizstādes, iesaistījusies dažādos sadarbības projektos, kā arī aktīvi piedalījusies izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām.

Venēcijas mākslas biennāle tradicionāli norisinās reizi divos gados un ir uzskatāma par vienu no senākajiem un ievērojamākajiem notikumiem starptautiskajā profesionālās mākslas dzīvē, kurā ikreiz piedalās aptuveni 90 valstis. Latvijas mākslinieku dalība Venēcijas biennālē akcentē Latvijas laikmetīgo mākslu Eiropas un pasaules kultūras kontekstā.

Saistītās ziņas

Izstāde, kas sākas no telpas arhitektūras un siju konstrukcijām - būs skatāma Purvīša balvas laureātes Amandas Ziemeles "Saule ar zobiem"
Tūkstošiem mākslinieku aicina nepieļaut Izraēlas dalību Venēcijas mākslas biennālē 1
Par iebraukšanu Venēcijā ceļotājiem turpmāk būs jāmaksā

Vēl portālā

Kā tagad dzīvo aktieris Dainis Grūbe, kurš teātrī uzrakstīja atlūgumu un sāka savu biznesu
Tvirtas krūtis, medaini blondi mati, izplūktas uzacis. Ķermenis kā projekts
Brižita Makrona pirms viesošanās Latvijā pārsteidz ar negaidītu atzīšanos 5
Pievienot komentāru