Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norāda, ka ir bijuši gadījumi, kad izglītības iestādei nav izdevies atrast risinājumu, lai pārtrauktu fizisku vardarbību.

Agresīviem skolēniem grib aizliegt mācīties skolās

Sievietēm
2012. gada 1. augustā 10:36 2012. gada 1. augustā 10:36
 
Izglītības zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi Ministru kabineta grozījumus, kuri noteiks, ka izglītības iestādēs nedrīkstēs atrasties bērni, kuri apdraud citu skolēnu veselību vai dzīvību.

Latvijā arvien vairāk rodas situācijas izglītības iestādēs, kad izglītojamo agresīvā uzvedība rada pamatotus draudus citu izglītojamo un izglītības iestādes darbinieku veselībai, dzīvībai vai drošībai, norādīts noteikumos par kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos.

Cēloņi šādai uzvedībai mēdzot būt gan veselības problēmas, gan vecāku nepareizi izvēlētas audzināšanas metodes, kuras vecāki bieži vien nevēlas apzināties un risināt. Šobrīd valstī normatīvie akti nenosaka, ka šādās situācijās izglītības iestādes vadītājam ir tiesības noteikt, ka izglītojamais pamatizglītības programmā paredzēto mācību saturu var apgūt ģimenē, līdz ar to tiek apdraudēta izglītojamo drošība.

Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norāda, ka līdz šim Latvijā ir bijuši gadījumi, kad izglītības iestādei sadarbībā ar citām institūcijām nav izdevies atrast piemērotu risinājumu, lai pārtrauktu izglītojamā fizisku vardarbību pret citiem izglītojamajiem, uz laiku nepārtraucot viņa izglītošanu izglītības iestādē.

Tāpēc, lai  nodrošinātu iespēju izglītības iestādei nekavējoties risināt situācijas, kad izglītojamā uzvedība rada pamatotus draudus citiem izglītojamajiem un pedagogiem, nepieciešams noteikt, ka izglītības iestādes vadītājam ir tiesības uz laiku, kamēr pašvaldības izglītības pārvaldes iestāde vai izglītības speciālists, bāriņtiesa un sociālais dienests veic nepieciešamos pasākumus risinājuma rašanai, noteikt, ka šajā laikā izglītības programmā paredzētā mācību satura apguve īstenojama ģimenē vecāku atbildībā, ja izglītojamā uzvedība atkārtoti apdraud savu un citu personu veselību, drošību vai dzīvību, skaidro ministrija.

Pēc grozījumu izsludināšanai Valsts sekretāru sanāksmē par tiem vēl jālemj valdībai.

BNS/Foto: Bulls Press


Citi šobrīd lasa

Mūziķis Ralfs Eilands noskaities uz Rīgas maratonu 3
Skriešanas prieks pāri visam! "Rimi" Rīgas maratona spilgtākie mirkļi. FOTO
Ukrainas uzbrukums Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru