Vakcinēt vai nevakcinēt pret tuberkulozi?

Sievietēm
2011. gada 9. jūlijā 07:38 2011. gada 9. jūlijā 07:38
 
Sabiedrība un mediķi satraukušies, ka biežākas kļuvušas blaknes pēc prettuberkulozes vakcīnas zīdaiņiem. Kasjauns.lv skaidro, cik drošas patiesībā ir potes, kāds risks pastāv potējot mazuļus un kāds nepotējot.

Patiešām ir palielinājies to gadījumu skaits, kad zīdaiņi pēc tuberkulozes potēm nonāk slimnīcā, atzīst daktere  Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja infektoloģe Dace Gardovska. Lai gan procentuāli šo gadījumu ir ļoti maz, tomēr daktere saprot šo bērniņu satrauktos vecākus. „Par šo tēmu ir jārunā un jādomā, kā mediķi kopā ar zinātniekiem varētu veidot drošāku vakcīnu,” uzskata bērnu ārste.

Jāizvērtē sekas

Tomēr atteikšanās no zīdaiņu vakcinēšanas pret tuberkulozi var nest vēl nepatīkamākas sekas, skaidro Gardovska. Diemžēl tuberkuloze maziem bērniem norit smagi un mazuļi nereti no tās mirst. Inficēšanās risks ar šo slimību ir liels dažādos sabiedrības slāņos – gan pārtikušās ģimenēs, gan trūkumā dzīvojošās. Potēšana var novērst šo nelaimi.

Tomēr no otras puses jāsaprot tie vecāki, kuru bērniņam pēc ievadītas vakcīnas sākas veselības problēmas. Šie gadījumi gan ir labi ja viens no tūkstoša, taču statistikas rādītāji ir vājš mierinājums konkrētajai ģimenei. Smagākajos gadījumos pēc potes attīstās limfmezglu iekaisums un dažkārt ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Bezkaislīgi salīdzināt iespējamo mazuļa nāvi un smagu slimības gaitu no vienas puses ar operāciju zīdainim no otras puses, ir grūti. Jo vienmēr jau gribas cerēt, ka arī nevakcinētais bērniņš neinficēsies. Tomēr pragmatiski vērtējot abus iespējamos riskus, daudz drošāk ir mazuli potēt, nekā pakļaut nāves draudiem nepotējot. Vadoties no šādiem apsvērumiem vakcinēts pret tuberkulozi ir arī Daces Gardovskas nu jau deviņus mēnešus vecais mazbērns un viņa uzskata, ka pote bija vislabākā izvēle bērniņa veselības labā.

Reaģē dažādi

„Simtprocentīgi droša nav neviena pote, nevienas zāles – katrs organisms mēdz ļoti individuāli reaģēt,” skaidro daktere. Ir mazuļi, kam ir iedzimts imūndeficīts – neattīstītās imūnsistēmas dēļ ikkatra vienkārša infekcija izraisa lielas problēmas. Šiem bērniem arī tuberkulozes pote būs skarbs pārbaudījums.

Ikkatrs organisms kaut kā reaģēs uz vakcīnu, jo tai pēc savas būtības ir jāizraisa organisma atbildes reakciju - imunitātes veidošanos. Vakcināciju var salīdzināt ar ļoti atvieglotu slimības izslimošanu kontrolētos apstākļos. Dažreiz vakcīnās izmanto novājinātus slimības izraisītājus, dažreiz nedzīvās vakcīnas, bet tuberkulozes vakcīnā novājinātu baktēriju celmus, kas ir līdzīgi tuberkulozes izraisītājiem un izraisa imunitāti, bet slimību izraisīt nevar.

Ir mazuļi, kam kaut kādu citu iemeslu dēļ tuberkulozes vakcīna iedarbojas savādāk, kā vairumam zīdaiņu.

Pieaug nepotēto skaits

„Diemžēl daudziem vecākiem ir radies mānīgs iespaids, ka veselīgi dzīvojot, ēdot un domājot labas domas slimība tuberkuloze ģimeni neskars,” brīdina Gardovska. To vēl vairāk veicina pieredze, kad daudzus gadus esam dzīvojuši starp valstīm, kur masveida vakcinācijas dēļ infekcijas slimībām ir bijusi maza iespēja izplatīties. Tomēr pēdējā laikā rodas mode nepotēt bērnus. Aizvien pieaug nepotēto zīdaiņu procents un pieaug arī tuberkulozes izplatība un ar to saslimušo mazuļu skaits. Ja katru gadu no kādiem 19 000 jaundzimušo pāris tūkstošu mazuļu vairs netiek potēti, ar katru gadu viņu daudzums palielinās. Palielinās iespēja izplatīties infekcijai un kurā mirkli būs sasniegts kritiskais punkts un tuberkuloze jau radīs milzu problēmas?

Profesore priecājās, ka , ka sabiedrība interesējas un gatava diskutēt par vakcinācijas jautājumiem.  Viņa cer, ka šīs diskusijas rosinās atrast drošākas vakcīnas, kuras sargātu bērnus, bet neradītu nevienam mazulim smagas blaknes.

Fakti:

* Pērn par 3% samazinājusies zīdaiņu vakcinācija pret tuberkulozi, tā rezultātā no smagām tuberkulozes formām nepasargātajiem bērniem pievienojušies vēl   aptuveni 1500 mazuļu.

* Latvijā vakcīnu pret tuberkulozi apmaksā valsts. Mazuļus vakcinē otrajā līdz piektajā dienā pēc dzimšanas. Daudzi vecāki noformē atteikumus no vakcinācijas, jo sabiedrībā arvien biežāk izskan negatīva informācija par potēšanos.  

* Šā gada sākumā desmitkārtīgi pieaudzis arī ar tuberkulozi saslimušo bērnu skaits - ja 2010.gada janvārī un februārī tika reģistrēts viens saslimšanas gadījums, tad šogad šajā pašā periodā reģistrēti jau desmit ar tuberkulozi saslimuši bērni. Arī pērn saslimstība bērnu vidū bija lielākā, salīdzinot ar 2009.gadu. Divi bērni pērn ir arī miruši no nervu sistēmas tuberkulozes.

* Bērnu saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir lielāka nekā vidēji Eiropas Savienībā.  

* Tuberkuloze ir lipīga infekcijas slimība, ko ierosina baktērija. Infekcijas avots ir ar tuberkulozi slims cilvēks, kas klepojot parasti inficē 10-15 veselos, bet īpašos apstākļos, kad cilvēki ir novājināti, var inficēt pat 45 cilvēkus.   

Anda Leiškalne/Foto:   Evija Trifanova – LETA

Citi šobrīd lasa

Savākti paraksti pret valsts naudas tērēšanu Eirovīzijai 10
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Gudļevskis rāda varonību un saglabā Latvijai cerības uz ceturtdaļfinālu
Pievienot komentāru