Martinsone medī pērles un vēdekļus

Sievietēm
2009. gada 22. aprīlī 14:46 2009. gada 22. aprīlī 14:46
 
Operas soliste Evija Martinsone papildinājusi savu seno vēdekļu kolekciju un atvedusi no Honkongas pērļu rotas.

Evijas lielākais pirkums ir pērļu rota, kas papildināta ar kalnu kristāliem. Honkongā viņa kļuvusi par īstu pērļu pazinēju. „To, vai pērles ir īstas, iespējams noteikt, parīvējot vienu gar otru. Ja tās nedaudz aizķeras, nevis brīvi slīd, tad tās ir īstas,” skaidro Martinsone.
Latvijas Nacionālās operas kolektīvs atgriezies no viesizrādēm Honkongā, kur bija devies 212 cilvēku sastāvā. Dziedātāju pulkā bija arī operas soliste un TV šova Dziedi ar zvaigzni dalībniece Evija Martinsone. Godam nodziedājusi Morganas lomu Georga Frīdriha Hendeļa operā Alčīna, Evija brīvajā laikā ienira Honkongas pērļu tirgū, jo no kolēģiem bija dzirdējusi: tur rodamas īstas pērles...

Pērles ar kalnu kristāliem

„Man ir īpašas attiecības ar rotaslietām — vai nu tās mani uzrunā, vai ne. Šoreiz daudzas kliedza pēc manis, bet dažas pat uzstājīgi. Tā kā Honkongā tik drīz neatgriezīšos, nolēmu, ka varu atļauties arī pakaulēties. Taču, kad pagriezu muguru, lai dotos prom, pārdevēji nolaida vēl pusi cenas,” Martinsone dalās Honkongas pērļu tirgus iespaidos. „Viņi uz vietas saver, ko vien vēlies. Un īpaši svarīgas viņiem ir rotu aizdares. Sudraba āķītis reizēm ir vērtīgāks par veselu pērļu virteni!”

Vērtīgākais pirkums, ko operdziedātāja pārvedusi mājās, ir pērļu kaklarota un rokassprādze ar kalnu kristāliem. Tā viņai bijusi dāvana pašas dzimšanas dienā. „Man uzdāvināja aploksnīti ar naudu un novēlējumu —  lai taču es beidzot pati sev ko nopērku! Parasti man uzdāvinātā nauda aiziet ikdienišķiem tēriņiem, taču šoreiz tiku piekodināta, lai ko skaistu atvedu no pērļu tirgus un pēc tam atrādu!”

Evija norādījumus ņēmusi vērā un iegādājusies pat vairākus rotu komplektus. Ne tikai pērļu rotu ar kalnu kristāliem, bet arī Ķīnai raksturīgu koka darinājumu ar ķīniešu tradicionālajiem rakstiem un oniksu, koraļļu virteni un vēl dažas pērļu rotas — dāvanās mammai, māsai, skolotājai.

Vēdekļu kolekcijas šedevrs

„Mani ļoti pārsteidza, ka viņi rotas pārdod gandrīz vai uz svara, kā tādus kartupeļus... Un pelna uz traku Eiropas tūristu rēķina! Daudziem rotu darināšana ir ģimenes bizness. Ievēroju, ka vienā ģimenē meita vēra auskarus, dēls — rokassprādzes, bet māte visus komandēja un teica, kas par cik ir jāpārdod,” atceras operdziedātāja.

Honkongas apciemojums devis arī papildinājumu Evijas seno vēdekļu kolekcijai. „Kolekcija man ir jau ilgu laiku. Tā sākās ar vecu vēdekļu medībām tepat Latvijā, un tagad, kad sanāk pabūt ārzemēs, antikvariāti ir galvenais manā maršrutā! Taču, lai cik jocīgi tas būtu, nekur citur neesmu atradusi tik daudz labu vecu vēdekļu kā Rīgā!”

Protams, Honkonga ir cits stāsts. Tur viņa iegādājusies īpašu eksemplāru — no zivs kaula izgrebtu vēdekli ar ķīniešu tradicionālajiem ornamentiem. „Visi iekritām uz to, ka 100 Honkongas naudiņas ir 10 eiro, un, ja vēl parēķina, ka latos sanāk vēl mazāk, lielā iepirkšanās gāja vaļā!” atzīstas Martinsone.

Gastronomiskiem pārsteigumiem gan viņa Honkongā gājusi ar līkumu — savas ziņkāres dēļ neriskēja izbojāt operas izrādi. „Ja vakarā jādzied, nevaru atļauties arī visu dienu atrasties karstā saulē un braukāt apkārt, citādi būšu mazs vēzītis,” piebilst dziedātāja. Taču siltais un mitrais Honkongas gaiss viņas balsij ļoti paticis. Arī apbrīnojamā akustika — milzu zālē uzsit knipi, un visi to dzird!

Sintija Lase/Foto: Mārtiņš Purviņš

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Revanšs neizdevās — Džeijs Opetaija otrreiz pieveic Mairi Briedi
12 raundu gaļasmašīnā Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par absolūto smagsvara čempionu boksā
Tēmas: Honkonga
Pievienot komentāru