Pavasarīgs svaigums sejā

Sievietēm
2009. gada 19. aprīlī 16:06 2009. gada 19. aprīlī 16:06
 
Ziemas nogurums sejās atstāj savas pēdas, bet pavasarī ikviena no mums vēlas atplaukt, ziedēt un starot.

Kosmētikas ražotāji piedāvā bagātīgu sejas kopšanas līdzekļu klāstu, kas palīdzēs ādai atgūt svaigumu.

Apkārtējās vides piesārņojuma, centrālapkures, kondicionētāju un stresa laikmetā gludu, nevainojami tīru ādu nemaz nav viegli saglabāt. Bez skaistumkopšanas neiztikt. Un pirmais bauslis ir regulāra ādas attīrīšana. Pat tad, ja nelietojat dekoratīvo kosmētiku.Ja lietojat, tas jādara vēl cītīgāk.

Pieniņi, eļļas, emulsijas...

Galvenos vilcienos viss ir elementāri – pirmkārt, jāattīra āda no dekoratīvās kosmētikas, putekļiem un liekajiem taukiem, otrkārt, jāsabalansē ar kāda tonika vai losjona palīdzību. Bet, ieejot kosmētikas veikalā vai izšķirstot skaistumkopšanas jaunumu apskatus, sajūta, ka viss ir vienkārši, ātri vien izgaist. Kosmētikas brendi pēdējā laikā aizvien biežāk nāk klajā ar produktu līnijām, kas veltītas tikai ādas attīrīšanai vien. Šajās līnijās iekļauto produktu skaits nereti sasniedz pat vairāk nekā desmit vienības – pieniņi, eļļas, emulsijas, želejas, salvetes kosmētikas noņemšanai, atsevišķi līdzekļi acu dekoratīvās kosmētikas noņemšanai, dažādu veidu ziepes un putas sejas mazgāšanai, pīlingi un līdzekļi divi vai trīs vienā.

Kosmētiku izšķīdina un lielumu noņem ar pieniņu, krēmu vai emulsiju, bet gurkstošu tīrību panāk ar kāda putojoša līdzekļa un ūdens palīdzību. Protams, šāds rituāls aizņem divreiz vairāk laika, toties, kā sola ražotāji, āda būs tiešām tīra un līdz ar to arī gluda un spodra.

Spodra un dzidra āda

Lai arī pieskaitīti skaistumkopšanas ekstrām, nevis minimumam, aizvien populārāki kļūst dažādu veidu pīlingi. Teorētiski, ja āda ir normāla (kāda tā mūsdienās mēdz būt visai reti) un veselīga, tai pašai piemīt spēja atbrīvoties no atmirušajām šūnām, saglabājot gludumu un svaigu krāsu. Šādā gadījumā palīdzība no malas nav nepieciešama un pat nav vēlama, lai neatrofētu ādas dabīgās spējas. Turpretī pārējos gadījumos bez pīlinga neiztikt. Ar pīlinga palīdzību noņemot ādas virsējo slānīti, sausa āda atbrīvojas no atmirušajām šūnām, iegūstot spodru, dzidru un dzīvīgu toni, kā arī kļūst gludāka, bet taukainai ādai mazinās poru aizsprostojumi un pumpiņas. Pīlingi ir nepieciešami arī nobriedušai ādai, jo ar vecumu mazinās tās dabīgā spēja atbrīvoties no atmirušajām šūnām, pat ja āda jaunībā vienmēr bijusi ideāla. Turklāt pīlings ir ātrākais veids, kā ādai likt pamosties, ja tā izskatās nogurusi.

Līdz ar popularitāti šis kosmētikas produktu segments kļūst arvien advancētāks, daudzveidīgāks un komplicētāks. Lielos vilcienos viss ir diezgan vienkārši – mājās lietojamie pīlingi mēdz būt triju veidu: abrazīvie, enzīmu un skābju.

Abrazīvie darbojas fiziski – ar smalku, cietu daļiņu palīdzību viss nevajadzīgais no sejas gluži vienkārši tiek noberzts. Abrazīvie pīlingi ir viena no retajām jomām, kur dabiskums nav apsveicama lieta, proti, samalti aprikožu kauliņi vai valriekstu čaumalas savu aso šķautņu dēļ nav diezko draudzīgs materiāls sejas ādai. Populāras ir sfēriskas sintētiskās granulas, kas maigāk atbrīvo ādu no visa liekā. Skābju pīlingu, kuri paredzēti lietošanai mājas apstākļos, sastāvā ir AHA skābes. Vismodīgāko statusu iekarojuši enzīmu pīlingi. Aktīvās vielas izšķīdina olbaltumvielas, kas salipina kopā atmirušās šūnas, tādējādi atbrīvojot ādu bez berzēšanas. Enzīmu pīlingi piemēroti arī kuperozām (ādas virsmai tuvu izvietoti asinsvadi), jutīgām un nobriedušām ādām, jo darbojas īpaši saudzīgi, bet vienlaicīgi arī efektīvi. Lietojot enzīmu pīlingus jāatceras, ka atšķirībā no abrazīvajiem pēc uzklāšanas tiem jāļauj iedarboties piecas līdz piecpadsmit minūtes un bez liekas berzēšanas jānomazgā ar ūdeni.

Izturieties saudzīgi!

Tā kā produkti ir patiešām efektīvi un āda pēc to lietošanas ir kailāka nekā parasti, tad pēc procedūras un šo produktu lietošanas laikā uz sejas papildus ir jāklāj krēms ar augstu saules aizsardzības faktoru un nav ieteicams arī sauļoties. Starp citu, lai neiedzīvotos pigmentācijas plankumos, sauļoties nav ieteicams pēc jebkuras pīlinga procedūras vai aktīvākas ādas apstrādāšanas ar pīlingiem mājas apstākļos. Cik ilgi? Tas atkarīgs no procedūras vai produktu intensitātes.

Kā jau daudzās lietās dzīvē, arī aplaimojot savu ādu ar pīlingiem, galvenais ir mēra sajūta. Neizberziet caurumus savā sejā! Un tas nemaz nav tik neiespējami, jo, kā apgalvo kosmetologi, sievietes pēdējā laikā gan pašu spēkiem, gan arī pateicoties speciālistiem, nereti iemanās ar agresīvu profesionālo procedūru (mikrodermabrāzija, ķīmiskie pīlingi) un pārāk uzcītīgu pīlingu lietošanu mājas apstākļos, ādu noberzt pārāk plānu. Rezultātā tā kļūst jutīga, parādās asinsvadu tīklojums. Šis nu ir tas gadījums, kad pārlieka centība var ne tikai aptumšot prātu, bet arī sabojāt fasādi.

Māra Baltmane-Rimicāne

Citi šobrīd lasa

"Skola ir cietums. Visu tagad var "iegūglēt" vai izrēķināt ar kalkulatoru!" Mamma grib izņemt bērnus no skolas
VIDEO: šovu zvaigzne Magone gatavojas randiņam ar Misteru X un prāto par jaunu apakšveļu
FOTO: pāvests Francisks sūta sveicienus Latvijai 2
Pievienot komentāru