Lai rakstāmgalda virsma nebūtu visu laiku nokrauta ar grāmatām, rakstāmlietām un mācību materiāliem, pie galda vai galda konstrukcijā jābūt atvilktnēm, skapīšiem un plauktiem.   (Foto: Shutterstock)

Labākais rakstāmgalds skolēnam - kas jāņem vērā, lai mācīties būtu ērti

Bērni
2022. gada 21. septembrī 05:42 2022. gada 21. septembrī 05:42
  "100 Labi Padomi"
Kādu rakstāmgaldu piemeklēt skolēnam, lai palīdzētu saglabāt pareizu stāju, nebojātu redzi un sekmētu mācīšanos? Svarīgi arī, lai rakstāmgalds patiktu pašam skolasbērnam.

Kura forma piemērotāka?

Taisns rakstāmgalds ir praktisks un ērts. Uz tā viegli novietot datora monitoru vai klēpjdatoru, pietiek vietas mājasdarbu izpildei un radošiem darbiem. Rakstāmgalds ar diviem skapīšiem derēs tiem, kam ir svarīgi, lai pildspalvas, burtnīcas un grāmatas vienmēr būtu pa rokai. Un sakārtot to ir ļoti viegli, jo viss ir ātri paslēpjams.

Ļoti populārs modelis ir stūra rakstāmgalds, jo ļauj izvietot divas funkcionālas zonas – viena rakstisko mājasdarbu veikšanai un radošam darbam, otra nodarbībām pie datora. Šāds galds ir lielāks par taisno modeli, bet ļauj praktiski izmantot telpu.

Transformējamais galds derēs pat ļoti mazai istabai, jo ar vieglu rokas kustību kumode, skapītis vai plaukts tiek pārvērsts par galdu. Šāds galds ļoti patīk pusaudžiem, jo ātri un bez piepūles ļauj izmainīt telpu ap sevi. Lai ekonomētu telpu bērnistabā, pieprasīts modelis ir rakstāmgalds zem divstāvu gultas uz postamentiem. Šāds komplekts ietilpina visu istabu divos kvadrātmetros, un, lai arī sākumā var šķist, ka galds atrodas tumsā, patiesībā gaismas šādā konstrukcijā ir pietiekami daudz. Ja nepieciešams rakstāmgalds diviem skolēniem, var izvēlēties standarta galdu ar garu virsmu, kas pa vidu ir atdalīta ar vienu vai diviem skapīšiem. Ja bērni mācoties traucē viens otram, labs risinājums ir rakstāmgalds ar divām virsmām, kas novietotas leņķī viena pret otru. Tiesa, šādam rakstāmgaldam būs nepieciešams vairāk vietas.

Foto: Shutterstock

Kam jāpievērš uzmanība?

* Izvēlies rakstāmgaldu ar gaišu virsmu. Ja vēlies, košumu vari piešķirt ar spilgtas krāsas galda malām, kājām vai neparastiem rokturiem.  

* Vēlams, lai rakstāmgalda virsma būtu matēta, jo glancēta atstaro gaismu un nogurdina acis.

* Pērkot pievērs uzmanību drošībai – vai galdam nav pārāk asi stūri, vai ir droši stiprinājumi.

* Ļauj bērnam jau veikalā apsēsties pie galda un izmēģināt, vai viņam pie tā būs ērti mācīties.

* Ideāli, ja galda virsma ir garāka par metru un vismaz 60–80 cm plata.

* Lai rakstāmgalda virsma nebūtu visu laiku nokrauta ar grāmatām, rakstāmlietām un mācību materiāliem, pie galda vai galda konstrukcijā jābūt atvilktnēm, skapīšiem un plauktiem.  

* Īpašu vērību pievērs pirmklasnieka darba vietai, jo standarta rakstāmgalda augstums ir 75 cm, kas 6–8 gadus vecam bērnam ir par augstu. Lielisks risinājums ir rakstāmgalds ar regulējamu virsmas augstumu. Arī krēslu labāk izvēlēties ar regulējamu sēžamdaļas augstumu un kāju paliktni. Raugies, lai krēsla muguras balsts uztur mugurkaula anatomisko formu, kas bērniem ir īpaši svarīgi.  

Kur telpā novietot skolēna rakstāmgaldu?

Ja vieta atļauj, bērna istabā vari izveidot vairākas zonas – mācībām, gulēšanai, rotaļām. Mācību zonu vari atdalīt ar starpsienu, piemēram, plauktu vai tikai ar vizuālu robežu, ko izveido ar interjera risinājumiem – krāsu, gaismas akcentiem, aksesuāriem.

Svarīga loma ir mācību zonas krāsām. Te labi iederas dabiski toņi – bēšs, piena balts, gaiši zaļš, terakotas. Labāk, ja sienas ir vienkrāsainas, bez rakstiem vai zīmējumiem, kas var novērst uzmanību, taču, lai darba zona neizskatītos garlaicīga, vari izvietot uz sienas vizuālus akcentus – plakātus ar izzinošu informāciju vai pasaules karti. Darba zonā jāatrodas arī plauktiem, skapīšiem un moduļiem mācību materiālu glabāšanai.

Labi, ja virs galda ir vieta informācijas dēlim, lai acu priekšā būtu stundu saraksts, atgādinājumi un cita ar mācībām saistītā informācija. Blakus rakstāmgaldam jābūt vismaz divām rozetēm – lampai un datoram.

Nenovieto rakstāmgaldu ar muguru pret izeju, jo tas rada psiholoģisku diskomfortu – bērns bieži gribēs atskatīties uz durvīm, savukārt tas novērsīs uzmanību no mācībām. Tāpat, neredzot durvis, bērns var izjust trauksmi, ka kāds viņu negaidot var pārsteigt. Skolēna galdam nevajadzētu atrasties arī blakus televizoram, jo tas novērš uzmanību – bērns vēlēsies nevis mācīties, bet domās, ko interesantu varētu paskatīties.

Pievērs uzmanību, lai rakstāmgalds atrastos labi apgaismotā vietā, nevis vistumšākajā istabas stūrī. Ideāli, ja to vari novietot blakus logam, lai to apgaismo dabiskā gaisma, bet neaizmirsti par aizkariem vai žalūzijām, lai saule netraucētu bērnam mācīties. Skolēnam nereti jāmācās arī tad, kad ārā jau ir tumšs, tāpēc svarīgs ir labs mākslīgais apgaismojums. Galvenais noteikums – gaismai jāspīd no sāniem – labrocim no kreisās puses, kreilim no labās. Lai redze mācīšanās laikā netiktu pārslogota, istabā nepieciešams ieslēgt arī ne pārāk spilgtu augšējo apgaismojumu.

Citi šobrīd lasa

Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Šēras draugi lūdz pārtraukt aizrauties ar plastikas operācijām, lai līdzās draugam izskatītos jauna
Latvijas hokeja izlases kapteinis Kaspars Daugaviņš kategoriski izteicies par iespēju kādreiz spēlēt Krievijā 1
Tēmas: Krēsla
Pievienot komentāru