"Draudzene vairs nesporto, izvairās kopā doties uz sporta zāli. Tāda sajūta, ka vienīgais, ko viņa dara - ēd ātrās uzkodas. Pateicu, ka šķiršos, ja viņa nesāks dzīvot veselīgāk. " (Foto: Shutterstock)

Mana draudzene vairs nesporto, ēd neveselīgi. Mīlu viņu, bet parādās domas, ka laikam jāšķiras 4

Attiecības
2023. gada 23. februārī 15:56 2023. gada 23. februārī 15:56
  Jauns.lv
Šis tiešām ir tavs īstais cilvēks, ar kuru kopā pavadīt visu dzīvi? Pirms pa īstam saproti, vai tava izvēle ir pareiza, ir jāizsver daudzas lietas, un problēmas dažādās attiecības ir atšķirīgas. Kāds vīrietis, kurš ir fitnesa entuziasts, ar skumjām konstatējis, ka viņiem ar draudzeni vairs nesaskan priekšstati par veselīgu dzīvesveidu, un vaicā pēc padoma - kā rīkoties šajā situācijā?

Lūk, Mika stāsts, kuru viņš uzticējis portālam BrightSide.me.

"Esmu nonācis sarežģītā situācijā un vēlētos dzirdēt jūsu domas par to. Es patiešām mīlu savu draudzeni, taču ir viens liels BET. Mēs abi iepazināmies un iemīlējāmies, pateicoties kopējai interesei par fitnesu. Taču tagad viņa savu aizrautību ir zaudējusi. Vairs nesporto, izvairās kopā ar mani doties uz sporta zāli. Tāda sajūta, ka vienīgais, ko viņa dara - ēd ātrās uzkodas. Šķiet, ka viņa ir zaudējusi interesi par visu, par ko agrāk bija tādā sajūsmā.

Diemžēl man pašam ģimenē ir skumji piemēri, kas notiek, ja neseko līdzi savai veselībai un neesi fiziski aktīvs. Visus šos manus tuviniekus tagad moka dažādas slimības, no kurām varēja izvairīties, ievērojot veselīgu dzīvesveidu.

Man ir izdevies tikt ārā no šī apburtā loka, es regulāri sportoju un pieskatu, ko ēdu. Un to pašu sagaidu no savas dzīves partneres. Tad es pieņēmu lēmumu. Pateicu, ka šķiršos no viņas, ja viņa nesāks dzīvot veselīgāk. Ceru, ka man ir iemesls būt optimistam - jo viņa man piekrita. Atzīšos, pateicu to daudz maigāk, ne tik tiešā tekstā. Taču nu jau ir pagājis kāds laiciņš, bet viņa nav darījusi pilnīgi neko, lai kaut ko manītu. Vai man turpināt cerēt? Ko lai daru šajā situācijā?" 

Ja cilvēks ir zaudējis interesi par fitnesu, nevajag dzīt viņu uz sporta zāli

Lūk, portāla BrightSide.me ekspertu atbilde Mikam:

Patiesību sakot, fizisko veselību veido vairāki faktori, ne tikai svars. Saprotams, ka tava ģimenes vēsture ar aptaukošanos liek tev domāt, ka notievēšana ar sportošanas palīdzību atrisinās problēmas, taču tā nav taisnība. Tieviem cilvēkiem, piemēram, var rasties sirds slimības, ja viņiem ir augsts holesterīna līmenis. Lai saglabātu veselību, cita starpā ir nepieciešams arī pareizs uzturs.
Tava draudzene piekrita dzīvot veselīgāk, taču dod viņai izvēles brīvību, kā viņa vēlas to sasniegt. Pieminēji, ka viņai ir pazudusi aizrautība nodarboties ar fitnesu, tāpēc, ja piespiedīsi viņu doties uz sporta zāli, tas var likt viņai justies nožēlojami. Tajā pašā laikā viņa var būt fiziski aktīva, vienkārši dodoties pastaigā. Arī tas var būt arī labs veids, kā pavadīt laiku kopā.

Esi atbalstošs un izveido pozitīvu vidi. Tavai draudzenei, iespējams, nav motivācijas ievērot veselīgu dzīvesveidu, un pasīvi agresīvi komentāri par to, kā viņai "nevajadzētu to ēst" noteikti nepalīdzēs šo motivāciju atgūt. Tā vietā ir jādomā, kā radīt pozitīvas emocijas. Piemēram, gatavo veselīgas maltītes, kuras jūs abi varat baudīt kopā. Un neaizmirsti viņai atgādināt, ka ar viņu viss ir kārtībā.

Neiesaki viņai izmēģināt neilgtspējīgas diētas vai treniņu plānus. Ja patiešām vēlies draudzeni, kas šobrīd ir vesela, nevis tikai tieva, tad atgādini sev, ka veselīgs dzīvesveids var būt ilgs process, un tā ir apņemšanās mūža garumā. Lai tas būtu iespējams, gan viņas uzturam, gan treniņiem ir jābūt pārdomātiem un ilgtspējīgiem. Nemudini viņu izmēģināt nekādas apšaubāmas diētas, kas varbūt liks ātri zaudēt svaru, bet vairāk kaitēs veselībai.

Pievērs arī uzmanību savas draudzenes garīgajai veselībai. Tu raksti, ka viņa ir zaudējusi interesi par visu. Tā nav laba zīme. Viņa, iespējams, cīnās ar garīgās veselības problēmām, par kurām tu nezini. Un garīgā veselība ir tikpat svarīga kā fiziskā veselība. Tu vari maigā veidā ieteikt viņai doties pie terapeita, taču nepiespied viņu to darīt, tāpat kā nepiespied darīt jebko citu.

Saistītās ziņas

Pārstāj lietot šos četrus produktus - un diētas tev vairs nebūs vajadzīgas 6
Kā diētas un sportošana ietekmē krūšu izmēru? Speciālisti atbild uz visām sieviešu bažām 2
"Nekad stulbās diētas neesmu ievērojusi" - jeb atklāti par to, kā ēd supermodeles

 

Citi šobrīd lasa

Tualetes podu 150 gadus ilgā vēsture: kāpēc vairs neizmanto apzeltītus rotājumus?
"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 2
Dons: “No mūzikas vilciena es vairs nevaru izkāpt...”
Skatīt visus komentārus