Sociāli izolēti vai vientuļi cilvēki ar mazāku varbūtību ievēro veselīgu diētu un regulāri sporto, kā arī ar lielāku varbūtību smēķē un lieto alkoholu. (Foto: Pixabay.com)

Jaunākais pētījums: vientulība krasi saīsina dzīvi

Cita pasaule
2023. gada 1. jūlijā 07:26 2023. gada 1. jūlijā 07:26
  Jauns.lv
Vientulība un sociālā izolācija saīsina dzīvi un palielina agrīnās nāves risku visdažādāko iemeslu dēļ, ieskaitot vēzi un sirds slimības. Pie šāda secinājuma nonākuši ķīniešu zinātnieki, kas jūnijā publicēja sava pētījuma rezultātus žurnālā "Nature Human Behaviour".

Plašajā pētījumā piedalījās vairāk nekā 2,2 miljoni cilvēku no visas pasaules. Cilvēki, kas ziņoja par sociālo izolētību vai vientulību, ar lielāku varbūtību mira agrāk par citiem visu iemeslu dēļ, ieskaitot vēzi. Kā tieši tas saistīts un ietekmē veselību, līdz galam nav izpētīts, bet pastāv daudzas teorijas.

Sociāli izolēti vai vientuļi cilvēki ar mazāku varbūtību ievēro veselīgu diētu un regulāri sporto, kā arī ar lielāku varbūtību smēķē un lieto alkoholu. Tāpat sociālā izolācija saistīta ar iekaisumiem un imūnsistēmas vājināšanos. Tāpat vientuļiem cilvēkiem ir mazākas iespējas ātri saņemt medicīnisko palīdzību mazāka sociālo sakaru skaita dēļ.

Pētnieki norāda, ka sociālā izolācija un vientulība nav viens un tas pats. Sociālā izolācija nozīmē kontaktu neesamību ar citiem cilvēkiem. Savukārt vientulība ir vientulības sajūta, kas nav atkarīga no sociālo kontaktu skaita.

Pētījumus vadīja Maocins Vans un Jašuans Džao no Harbinas Medicīnas universitātes Ķīnā. Viņi norāda, ka lielākā daļa datu iegūti valstīs ar augstu ienākumu līmeni, līdz ar to rezultāti var nebūt piemērojami mazāk turīgām valstīm.

Džūljena Holtlunstade – Brihama Jangas universitātes Sociālo sakaru un veselības laboratorijas direktore jūtas štatā – jau sen pēta vientulības ietekmi uz veselību, un devusi savu vērtējumu Ķīnas pētījumam.

"Tas saskan ar manu 2015. gada meta analīzi, kas parādīja, ka gan izolācija, gan vientulība ir svarīgi nāves prognozētāji. Vienlaikus ir svarīgi saprast, ka cilvēks var būt vientuļš un nebūt izolēts un vientuļš. Dati liecina, ka izolācija ir spēcīgāks risks."

Pēc speciālista teiktā, centieniem uzlabot veselības aprūpes izpratni jākoncentrējas uz vientulību un sociālo izolāciju.

"Mums arī jākoncentrējas uz objektīvu izolāciju. Es vairākkārt dzirdu, kā cilvēki samazina tās nozīmīgumu. Nevar uzskatīt, ka izolācija ir noderīga arī tad, ja paši dodam tai priekšroku. Dati rāda, ka izolācija ievērojami palielina agrīnās nāves risku," norādīja Holtlunstade, raksta "ЗОЖ.news".

Kā ziņoja Jauns.lv, pusei Latvijas iedzīvotāju sociālā aktivitāte ir mazinājusies - jaunieši jūtas vientuļi. Pandēmijas laikā dažādu iedzīvotāju grupu vidū sociālā izolācija un vientulība varēja pieaugt. Tiek veiktas aptaujas un pētījumi sabiedrības veselības pasākumu izveidei un īstenošanai, kas mazinātu šīs nevēlamās tendences ietekmi uz veselību.

"Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" sirds mēneša ietvaros veiktā aptauja liecina, ka pusei Latvijas iedzīvotāju sociālā aktivitāte aizvadītajos piecos gados ir samazinājusies, 39% palikusi nemainīga, bet 11% - pieaugusi.

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 3
Ko darīt, ja sirds krūtīs pukst kā traka? Skaidro ģimenes ārste Iveta Feldmane
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre
Pievienot komentāru