Cilvēki neapzinās, ka internets neko neaizmirst un tajā nekas nepazūd, pat ja šķiet izdzēsts pašrocīgi. Pēc 10 gadiem meita vai dēls nepriecāsies, ka internetā klejos bildes, kur viņš vai viņa ir vannā...

Mans bēbis vannā. Tad - internetā. Kāpēc vecāki liek savu bērnu foto soctīklos?

Bērni
2014. gada 29. maijā 21:03 2014. gada 29. maijā 21:03
 
Latvijā 73% vecāku aptaujā apstiprinājuši, ka ievietojuši sociālajos portālos savu bērnu fotogrāfijas un ceturtajai daļai bērnu pret ir bijuši iebildumi.

Tuvojoties 1.jūnijam, Starptautiskajai bērnu tiesību aizsardzības dienai, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sadarbībā ar drošāka interneta centru "Net-Safe Latvia" izveidojuši sociālās reklāmas klipu, aicinot vecākus aizdomāties par savu bērnu fotoattēliem, kas ievietoti sociālajos portālos publiskai apskatei. Sadarbībā ar portālu "Draugiem.lv" īstenota bērnu un vecāku aptauja par to, kādi ir privāto fotoattēlu izvietošanas publiskai apskatei paradumi un attieksme pret to. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu gan pieaugušie, gan bērni.

Lielākā daļa (87%) bērnu un jauniešu ir paši ievietojuši savus attēlus dažādos sociālajos portālos, savukārt 57% atbildējuši, ka tā rīkojušies viņu vecāki. Lielākā daļa (76%) ar šiem fotoattēliem bijuši apmierināti, tomēr ceturtā daļa bērnu atzinušies, ka viņam tas nav paticis. Turklāt vairāk nekā 20% respondentu norādījuši, ka gribētu, lai vecāki šos fotoattēlus izņemtu no publiskās vides.

73% vecāku aptaujā apstiprinājuši, ka ievietojuši sociālajos portālos savu bērnu fotogrāfijas. Vairāk nekā 90% apgalvo, ka pirms tam šo rīcību ir apdomājuši. Gadījumā, ja bērns iebilstu pret savu attēlu izvietošanu publiskai apskatei, ap 80% respondentu būtu gatavi izņemt attēlus no portāliem, tomēr 13% sieviešu un 18% vīriešu to nedarītu.

Liela daļa vecāku norāda, ka ir ļoti rūpīgi jāapdomā, kādi attēli tiek izvietoti internetā, daudzi arī uzsver, ka bērnu fotoattēlus izvieto tikai pieejamus draugu un radinieku apskatei. Tomēr daži respondenti nekādus riskus tajā nesaskata un norāda, ka internets ir tā pati iela, uz kuras arī bērnus apskata daudzi svešinieki.

"Aptaujā iegūtie dati liecina, ka pietiekami būtiskai bērnu un jauniešu daļai viņu privātumu skarošu attēlu izvietošana publiskai apskatei tomēr nav pieņemama, tajā pašā laikā būtiska daļa pieaugušo tajā problēmu nesaskata. Protams, šī tendence it kā nerada tiešus draudus bērnam, taču tā liek nopietni aizdomāties, vai patiešām ir tik nepieciešams apzināti iepazīstināt visu pasauli ar sava bērna dzīves gaitām. Iespējams, tas ir lēmums, kas jāpieņem pašam bērnam," komentē uzsver VBTAI priekšniece Laila Rieksta - Riekstiņa.

"Net-Safe Latvia" vadītāja Maija Katkovska aicina padomāt, ka varbūt pēc 10 gadiem meita vai dēls nepriecāsies, ka internetā klejos bildes, kur viņš vai viņa ir vannā

"Diemžēl mūsu sabiedrībā ir arī cilvēki, kuri pārkopē jūsu pašu ievietotās kailu vai puskailu bērnu fotogrāfijas uz sava datora. Tāpēc aicinām rūpīgi padomāt - ja jūs negribētu, ka fotogrāfijas tiek izlīmētas pie afišu stabiem, nelieciet tās arī internetā," saka Katkovska.

Starptautiskās bērnu tiesību aizsardzības dienas priekšvakarā tradicionāli notiks arī Atvērto durvju diena VBTAI. Tā norisināsies visās inspekcijas filiālēs 30.maijā no plkst.10 līdz 12.

BNS, Foto: shutterstock

Citi šobrīd lasa

"Kā var tā dzīvot?" virāls kļūst Rīgā uzņemts aculiecinieka video 4
Maijpuķīšu pušķītis Latvijā maksā tikpat, cik kādreiz istabas īre 3
Ukraina uzbrukusi Krievijas aviobāzei un naftas pārstrādes rūpnīcai
Pievienot komentāru