Krusts pāri Šveicei

Hokejs
2009. gada 1. maijā 10:48 2009. gada 1. maijā 10:48
 
Latvija pirmo reizi uzvar Šveici. Priekšā Bastīlijas ieņemšana un ceturtdaļfināls!
Edgars Masaļskis izdarīja visu, lai šveiciešos radītu nolemtības sajūtu

Šveice pēc dienu ilgas atpūtas sagurušajai Latvijai nāca virsū svaiga kā Emmes ielejas siers. Atlika vien cerēt, ka KHL ritmu —  divas spēles pēc kārtas — pieredzējušie izlases spēlētāji būs tam gatavi. Turklāt, kā pēc mača ar Austriju, kad vēl nebija zināms mūsu nākamais pretinieks, izteicās Latvijas izlases treneris Oļegs Znaroks, mums labāka tā izlase, ar kuru nākamajā dienā jāspēlē nevis piecos, bet deviņos, lai varam pagūt atjaunoties. Tātad — Šveice.

Krievu prognoze

„Kam vairāk iespēju uzvarēt?” — pirms mača jautāja populārais krievu portāls allhockey.ru. Un atbildēja: „Latvijai. Znaroka komanda demonstrē simpātiskāku hokeju nekā laukuma saimnieki un, kas ir ļoti būtiski, stabilāku sniegumu. Pagaidām puiši ar krustu uz krūtīm bija spējīgi vien tikai uz vienu nesliktu spēli pret Krieviju. Tāpēc favorīts ir Latvija.”

Tiesa gan, šai prognozē netika ņemts vērā viens būtisks aspekts. Ja Krievijai pasaules čempionāts, pēc Iļjas Kovaļčuka vārdiem, sācies tikai trešajā spēlē pret Šveici, tad Latvijas izlase šādā ekstrēmā režīmā dzīvo jau no pirmās kārtas. Tam ir savi plusi un mīnusi, no kuriem galvenais — atjaunošanās grūtības pēc smagām spēlēm.

Skrastiņš pret Štraitu jeb „jaunais mūris”

Šajā spēlē faktiski izšķīrās tās komandas liktenis, kura iekļūs astotniekā. Tātad Latvijai un Šveicei tieši vakar sākās  play – off . Un kurš gan cits to saprata vislabāk, ja ne NHL spēlējošie abu komandu kapteiņi — Kārlis Skrastiņš (Floridas „Panthers) un Marks Štraits (Ņujorkas „Islanders”).

Šveices treneris Ralfs Krīgers neslēpa, ka Šveice, zinot Latvijas izlases nogurumu, sāka ar masīvu spiedienu, taču katrs spiediens atdūrās pret mūri, kuru tagad sauc — Edgars Masaļskis.

Kārlis Skrastiņš: „Edgars „uztaisīja” spēli. Ar tādu vārtsargu nav jāuztraucas, ka pretinieks mūs nomētā ar ripām (metienu attiecība 39:22 — aut.).”

Šveiciešu izbrucējs Matiass Segers: „Šī bija ļoti svarīga spēle, mums bija tik daudz izdevību uzvarēt Latviju. Taču mēs ripu iemetām pārāk vēlu...”

Šveicieši izlīdzināja rezultātu, spēlējot kārtējā vairākumā, kad līdz spēles beigām bija atlikusi pusotra minūte. Jāatzīst, ka pēdējais noraidījums, ko mača galvenie tiesneši slovāks Vladimirs Baluška un kanādietis Dereks Zalaski piešķīra Latvijai, bija ļoti apšaubām. Ne velti Oļegs Znaroks pēc spēles šaurā lokā neslēpa sašutumu par tiesnešu rīcību.

Latvijas izlases labā vārtus guva Mārtiņš Cipulis, savukārt izšķirošo soda metienu realizēja Aleksandrs Ņiživijs.

Latvijas izlase pirmo reizi pasaules čempionātos ir uzvarējusi šveiciešus. Turklāt viņu pašu mājās

Tā ir pavisam cita komanda!

70. gadu Rīgas „Dinamo” centra uzbrucējs Viktors Verižņikovs:

— Tāds spiediens, kādu vakar spēles sākumā izdarīja Šveice, arī manā praksē ir bijis, jo īpaši, kad spēlējām pret CSKA un citām Maskavas komandām. Taču tā gadās, kad viens spiež, bet atduras pret labu vārtsargu un aizsardzību, un tad ielaiž ripu savos vārtos.

Latvijas izlase spēlēja stingri no aizsardzības, bez kļūdām. Visi ir malači!

Ir pilnīgi acīmredzams, ka izlasei par labu nākusi spēlēšana KHL. Tas devis nenovērtējamu pieredzi. Izlase spēlē daudz pārliecinošāk. Tā ir pavisam cita komanda.

K. Skrastiņš: „Mūsu izlase ir nereāla. Mēs šajā turnīrā varam uzvarēt ikvienu! Ģērbtuvē valda lieliska atmosfēra, agrāk ko tādu es neesmu pieredzējis...”

Aivars Pastalnieks/ Foto: LETA, IIHF


Citi šobrīd lasa

FOTO: makšķerniekam Ventā gadījies ļoti neparasts loms
VIDEO: policija aiztur personu, kura Brīvības pieminekļa pakājē ar īpašu nicinājumu spārdīja ziedus
Krievija brīdina par "milzīgām briesmām", ja NATO nosūtīs karaspēku uz Ukrainu
Pievienot komentāru