Ar ko tik īpaši Brawn difuzori?

Citi sporta veidi
2009. gada 21. aprīlī 12:01 2009. gada 21. aprīlī 12:01
 
Vienā no pēdējo gadu lielākajiem F-1 skandāliem vainojama neliela detaļa – difuzors. Kas tas īsti ir? Un kāda ir atšķirība, piemēram, starp komandu Brawn un Ferrari difuzoriem?

Nepārspējamā Brawn formula traucas pretī uzvarai/Foto: www.bulls.se
Ko veic difuzors?

Difuzoram kā jau aerodinamikas elementam ir divi uzdevumi: palielinot pretestību, uzlabot formulas kontroli un vadāmību, kā arī mazināt bremzēšanu, lai attīstītu lielāku ātrumu. Paša difuzora uzdevums ir radīt lielāku gaisa plūsmu zem mašīnas, lai palielinātu ātrumu un iegūtu lielāku gaisa spiediena atšķirību.

Lielākais Ferrari murgs – Brawn difuzors/Attēls: www.leta.lv
Skandāls

Skandāla pamatā ir šo detaļu ārējā forma un gabarīti. Svarīgākais ir tas, ka visām trim skandālā iesaistītajām komandām (Brawn, Williams un Toyota) ir caurumi jeb logi, lai labi “barotu” šo difuzoru. Williams šis logs ir horizontāls, bet abām pārējām komandām – vertikāls. Konkurentu formulām šāda cauruma nav vispār. Līdz ar to rodas jautājums, vai difuzora trim kanāliem ir jābūt atsevišķiem vai kā vienam (noslēgtam) veselumam?

Konfliktu rada tas, ka difuzoram pareizi darboties liek gaisa plūsma. Brawn formulai, pateicoties mazajai ātrumkārbai, šī detaļa atrodas vairāk uz ārpusi. Caurumi tajā veicina ātrāku gaisa plūsmu, kas aizmugurē veido lielāku šķēlumu, kur tas izplešas un rada lielāku pretestību.

"Kas jauns.lv"/Izmantotie avoti: Formula1.com, vanishd.wordpress.com


Citi šobrīd lasa

Gribi nodzīvot līdz 100 gadiem? Ārsti iesaka ēst šos piecus produktus
Vai zinātnieki beidzot atrisinājuši Ēģiptes piramīdu rašanās noslēpumu? Veikts jauns atklājums
Princese Ketrīna reaģējusi uz prinča Harija atvainošanos?
Pievienot komentāru