Latvijas hokeja izlase, kā jau katru pavasari, lūkos cīnīties par iekļūšanu ceturtdaļfinālā. (Foto: Edijs Pālens/LETA)

Latvijas hokeja izlase uzzinājusi pretiniekus Rīgā gaidāmajā pasaules čempionātā

Hokejs
2022. gada 30. maijā 14:52 2022. gada 30. maijā 14:52
  Jauns.lv / LETA
Nākamgad pasaules hokeja čempionāta B apakšgrupā Rīgā līdzās Latvijas izlasei spēlēs arī šā gada turnīra vicečempione Kanāda un ceturtās vietas ieguvēja ASV valstsvienība, liecina Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) publiskotā informācija.

Tāpat B apakšgrupā Rīgā nākamgad spēlēs Šveice, Slovākija, Norvēģija, Kazahstāna un Slovēnija.

Savukārt A apakšgrupā Tamperē cīņas pasaules čempionātā sāks Somijas, Zviedrijas, Čehijas, Vācijas, Dānijas, Francijas, Austrijas un Ungārijas hokejisti.

Apakšgrupas izveidotas, balstoties uz IIHF reitingu pēc šā gada pasaules čempionāta rezultātiem. Svētdien šā gada čempionāts beidzās ar mājinieces Somijas triumfu.

Reitingā pirmais piecinieks palicis nemainīgs salīdzinājumā ar rangu pēc olimpiskajām spēlēm, proti, olimpiskā un pasaules čempione Somija ir ranga pirmajā vietā, kam seko Kanāda, Krievija, ASV un Zviedrija.

Bronzas medaļas ieguvēja Čehija apsteigusi Šveici un tagad ierindojas IIHF ranga sestajā vietā, bet pirmo desmitnieku noslēdz Slovākija, Vācija un Dānija.

Latvija rangā saglabājusi 11.vietu, un tai nemainīgi seko Norvēģija, Francija un Baltkrievija.

Pirmo divdesmit spēcīgāko hokeja izlašu reitingā Austrija piedzīvojusi lielāko lēcienu - par divām vietām pakāpjoties uz 15.vietu. Savukārt Kazahstāna un Itālija zaudējusi pa vienai pozīcijai, atkāpjoties attiecīgi uz 16. un 17.vietu. Pirmo divdesmitnieku noslēdz Lielbritānija, Slovēnija un Ungārija.

Kopumā IIHF rangā ierindotas 56 izlases, kas ir rekordliels skaits. Rangā tiek ņemti vērā izlašu rezultāti pēdējo četru gadu pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs.

Plānots, ka nākamgad pasaules čempionāts hokejā Rīgā un Tamperē notiks no 12.līdz 28.maijam.

Jaunuzceltā "Nokia Arena" Tamperē, kuras ietilpība ir 13 445 sēdvietu, būs galvenā turnīra arēna.

Savukārt "Arēna Rīga" ar 9550 sēdvietām būs čempionāta otrā mājvieta, kur notiks B apakšgrupas spēles un divas ceturtdaļfināla cīņas, bet Tampere uzņems otro apakšgrupu un pārējās izslēgšanas turnīra spēles.

Rīgā pasaules čempionāts elites divīzijā norisinājās arī 2006. un 2021.gadā.

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ aprīlī IIHF padome atņēma Krievijai tiesības rīkot 2023.gada pasaules hokeja čempionātu Sanktpēterburgā.

Jau vēstīts, ka Somijas vīriešu hokeja izlase svētdien Tamperē triumfēja 2022.gada pasaules meistarsacīkstēs, pasaules čempiones titulu izcīnot ceturto reizi vēsturē.

Trešo turnīru pēc kārtas finālā tiekoties ar Kanādu, Somijas izlase ziemeļamerikāņus uzvarēja papildlaikā ar rezultātu 4:3 (0:0, 0:1, 3:2, 1:0).

Spēlē par bronzas medaļu Čehija ar rezultātu 8:4 (1:3, 1:0, 6:1) uzvarēja ASV.

Latvijas valstsvienība B grupā Tamperē ar astoņiem punktiem septiņās spēlēs ieņēma piekto vietu, finišējot desmitajā vietā čempionātā un izslēgšanas cīņās neiekļūstot.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā IIHF atstādināja no federācijas rīkotajām sacensībām visas Krievijas un Baltkrievijas izlases un klubus. Krievijas un Baltkrievijas vietā spēlēja Francija un Austrija, kuras bija rangā visaugstāk esošās izlases no valstīm, kam nebija paredzēts spēlēt augstākajā divīzijā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpināja cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas - šogad tās bija Lielbritānija un Itālija - atšķirībā no pagājušā gada pameta spēcīgāko divīziju, un nākamgad to vietā starp 16 labākajām būs Slovēnija un Ungārija.

Citi šobrīd lasa

Lienes Šomases meita cietusi autoavārijā
13 gadus vecai meitenei skolas ekskursijā Polijā sākas dzemdības 2
Vairākums nepalīdz atspēlēties pret talantīgo ASV; mūsu vīriem čempionāts galā 4
Pievienot komentāru